1894; Οι πρώτοι αγώνες

1894: Οι πρώτοι αγώνες


 Στους πρώτους αθλητικούς αγώνες που οργάνωσαν στα 1894 οι Αγγλοι φίλαθλοι στο Μπουρνόβα, έλαβε μέρος και ο Απόλλωνας. Αθλητές του κατέκτησαν αρκετές πρώτες νίκες. Πολυνίκης αναδείχτηκε τότε ο Ματθαίος Αναστάσογλου. Την οργάνωση των αγώνων αυτών συνέχισαν οι Αγγλοι φίλαθλοι ως τα 1903 με τη συμμετοχή πάντοτε του Απόλλωνα.

     Δυο χρόνια πιο πριν (1901) ο Απόλλωνας διοργάνωσε τις πρώτες λεμβοδρομίες. Το 1904 ανέλαβε τη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων του Μπουρνόβα με τέτοια επιτυχία, που αποτέλεσαν σταθμό στο σμυρναϊκό αθλητισμό. Το ωραίο στάδιο του Μπουρνόβα με τον 400 μέτρων στίβο, που ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Β. Λίττη με τις καλυπτόμενες κερκίδες του, χωρούσε χιλιάδες θεατές. Στα πρώτα “Απολλώνεια” έλαβαν μέρος, εκτός από τον Απόλλωνα ο ΑΟ Μπουρνόβα και η Αθλητική Ένωση της Σμύρνης.

     Οι αγώνες είχαν τεθεί υπό την προστασία του Νομάρχου Σμύρνης Κιαμήλ Πασά. Την επιτροπή των αγώνων αποτέλεσαν οι Σωκράτης Σολομωνίδης, Χρήστος Αθανασούλας, Ξενοφών Δήμας, Κωνσταντίνος Κοτζιάς, Πέτρος Μπόσκοβικ, Α. Βαντερζέ και Ρίτσαρ Γουίτες. Την Ελλανόδικη Επιτροπή αποτέλεσαν οι Ν. Σταυρίδης (πρόεδρος του Απόλλωνα), Ε. Φιντάο και Α. Γουίτνες.
 

 

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα


Είναι γνωστό ότι κατά τον 17ο αιώνα  γινόταν κάποια γιορτή η οποία έφερε το όνομα "Ολυμπιακοί αγώνες" στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης,  που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου,  μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική  το "Γυμναστικό" του Φιλόστρατου  (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο  (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.

Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης  στο Παρίσι  που έγινε από τις 16  μέχρι τις 23 Ιουνίου το 1894  παρουσίασε τις ιδεές του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Μακεδόνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες,  γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900  στο Παρίσι. 
Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της Ιωνίας, ήταν ο Θεόδωρος Καίσαρ, του Γ.Σ. Απόλλωνα. Διαθέτοντας εξαιρετικά προσόντα, υπήρξε κορυφαίος δεκαθλητής (τα μετάλλια στο στήθος του βεβαιώνουν του λόγου το αληθές) και παράλληλα ήταν βασικό στέλεχος της κυανόλευκης ποδοσφαιρικής ομάδας.


Ο πολυνίκης  Αναστάσογλου Θεοχ.
  
Ο σπουδαίος δρομέας και εμποδιστής Δημήτριος Πατρέλης,
 πρόσφερε σημαντικές νίκες στον ιστορικό σύλλογο της Σμύρνης.

                                     
                                                                                         

                                                             
                                                                             

Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template