Από το Ερασιτεχνικό στο Επαγγελματικό ΠοδόσφαιροΤην εποχή της δικτατορίας (1967-1974), ο Απόλλων διατηρείται στη ζωή. Αφού υποβιβάζεται το 1969, με στρίψιμο της δραχμής (κορώνα - γράμματα) στη Β΄ Εθνική κατηγορία, τον επόμενο χρόνο επανέρχεται πάλι στην Α΄ με 32 νίκες και 2 ισοπαλίες και με διαφορά από τον 2ο 22 βαθμούς και τέρματα 107-18.


                    Ο επί 26 χρόνια πρόεδρος του Απόλλωνα Κώστας Αλαμάνος.

Το 1979 το ποδόσφαιρο γίνεται επαγγελματικό και ο Απόλλων ΠΑΕ. 

Το 1995, κάνει την έκπληξη. Στα τελευταία 12 παιχνίδια της περιόδου επιτυγχάνει 11 νίκες περνώντας τα φαβορί και από 10ος τερματίζει 4ος μπαίνοντας στα σαλόνια της Ευρώπης και από Ευρωπαίος της Σμυρνης του 1891 γίνεται Ευρωπαίος της Αθήνας του 1995.
1981 - 1982 ΠΑΝΩ: ΡΕΣΒΑΝΗΣ, ΖΟΥΜΑΣ, ΤΣΙΒΟΓΛΟΥ, ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.
ΚΑΤΩ: ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΒΡΕΤΤΟΣ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ΔΟΝΤΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.1983: Τζιβόγλου, Ζούμας, Προκόβας, Παντέλης, Δοντάς, Καστανός, Μπόνιτς,  Χατζής, Μαυρομάτης, Βρεττός, Κρητικόπουλος.


Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ 1974 -75 ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
ΜΑΡΤΙΚΟΣ( ΕΦΟΡΟΣ)-ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ-ΜΟΝΗΟΣ-ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ-ΤΟΛΙΑΣ- ΣΚΑΡΔΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ)
ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ-ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΠΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΡΙΑΝΟΣ
Το 1995, κάνει την έκπληξη. Στα τελευταία 12 παιχνίδια της περιόδου επιτυγχάνει 11 νίκες περνώντας τα φαβορί και από 10ος τερματίζει 4ος μπαίνοντας στα σαλόνια της Ευρώπης και από Ευρωπαίος της Σμυρνης του 1891 γίνεται Ευρωπαίος της Αθήνας του 1995.

ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ο προπονητής  κατά τη θητεία του οποίου
 ο Απόλλων βγήκε στην Ευρώπη.Ανεπανάληπτες στιγμές... Λίγα δευτερόλεπτα πριν τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία, ο Βελέντζας έχει σφραγίσει το εισιτήριο για την Ευρώπη και έχει χαθεί κάτω από τους πανηγυρίζοντες συμπαίκτες του.


        Η πιο μεγάλη στιγμή... της καταξίωσης του Έλληνα προπονητή. Ο Γιαννης Παθιακάκης
 στα χέρια του Αντώνη Μήνου και φιλάθλων του Απόλλωνα, λίγο μετά την επίτευξη
 του στόχου της εξόδου στην Ευρώπη.


Πανηγυρισμοί από τον Κόλα με τους συμπαίκτες του, από τον αγώνα με την Ολίμπια Λουμπλιάνας.

Δυστυχώς, όμως, η κακή διαχείριση της επιτυχίας από την τότε διοίκηση, έφερε την κατακόρυφη πτώση της ποδοσφαιρικής ομάδας στη Β΄Εθνική, το 2000 και στη Γ΄Εθνική το 2005. Η κατάσταση έγινε εκρηκτική, με αποτέλεσμα την παραίτηση της τότε διοίκησης.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με αποτέλεσμα το 2007 να βρεθεί ο Απόλλων στη Δ΄Εθνική (Ερασιτεχνική Κατηγορία), γεγονός ισοδύναμο της καταστροφής για ομάδα με τέτοια ιστορία.

Το 2009 γίνεται χορηγός του ερασιτεχνικού τότε συλλόγου, ένας ρομαντικός λάτρης του ποδοσφαίρου και ειλικρινής οπαδός του Απόλλωνα, ο Σταμάτης Βελλής, που αναλαμβάνει να τον οδηγήσει εκεί που ανήκει. Επανιδρύει, ουσιαστικά την ομάδα σε πρότυπα ΠΑΕ, σε συνεργασία με τον Γ.Σ., πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο Α. Καμάρας και μετά 2 χρόνια την οδηγεί στην Γ΄ Εθνική.  Κάνει πρωταθλητισμό, κερδίζει το Κύπελλο ΕΠΣΑ και ξαναδίνει λίγη από τη χαμένη αίγλη στην ομάδα, φέρνοντας σιγά - σιγά πίσω τον προδομένο και απογοητευμένο κόσμο του Απόλλωνα. Αυτή η προσπάθεια, μέσα σ΄ ένα αρνητικό αθλητικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, στηρίζεται από όλο και περισσότερους Απολλωνιστές. Ο αείμνηστος πρόεδρος του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης Κώστας Δέδες, τιμά με αναμνητική πλακέτα το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Απόλλων κ. Σταμάτη Βελλή, κατά την τελετή απονομής του τίτλου του πρωταθλητή της Β΄ Εθνικής από την ΕΠΑΕ.


Σήμερα και υστερα από 13 χρόνια περιπέτειας στις μικρές κατηγορίες, ο Απόλλων κατακτώντας το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής περιόδου 2012-13, επανήλθε εκεί που ανήκει, στη Super League.
Αυτή η προσπάθεια, μέσα σ΄ ένα αρνητικό αθλητικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, στηρίζεται και πρέπει να υποστηριχτεί από όλους τους Απολλωνιστές.

Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template