Μετά την Εθνική καταστροφή
1924 ΠΡΩΤΗ ΕΔΡΑ  ΣΤΥΛΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Μετά το 1922, πρόσφυγας ο Απόλλωνας, ήρθε στην Αθήνα. Αρχικά έδινε τις ποδοσφαιρικές του συναντήσεις στους στύλους του Ολυμπίου Διός, αφού δεν είχε δικό του γήπεδο
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ στη Σμύρνη: Προπονητής Μαλούχος, Μαρσέλας, Φρονιμίδης Ρωμύλος, Χρηστίδης, Προκοπίου, Γάσπαρης Γιώργος, Κασιμάτης Αντώνης, Χατζησάββας Ανδρέας, Καρπόζηλος Γρηγόρης, Κουμαριανός, Δημητρίου Περικλής, Γκίκας Κώστας, Χατζηβασιλείου, Σαρρής.


Πάνω: Γάσπαρης Γιώργος, Γκίκας Κώστας, Δεληγιάννης Κίμωνας, Φρονιμίδης Ρωμύλος, 
Κασιμάτης Αντώνης.
Κάτω: Χατζησάββας Ανδρέας, Πιεράκος.


                                                                                                                                                   
 
Δημητρίου Περικλής, Χατζηβασιλείου, Χατζησάββας Ανδρέας,  Κοσμαδόπουλος, Δεληγιάννης Κίμων, Γκίκας Κώστας, Ρουσόπουλος Γιώργος, Κυρίκος, Φρονιμίδης Ρωμύλος, Μιαχαηλίδης, Στάθης.
 

 Την περίοδο αυτή, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων η διοίκηση του Απόλλωνα ζήτησε την ένωση των “ξεριζωμένων” και εγκατεστημένων πλέον στην Αθήνα τριών αθλητικών σμυρναϊκών σωματείων, του Απόλλωνα, του Πανιωνίου και του Πέλοπα, σε μια “Αθλητική Σμυρναϊκή Ένωση”. Η προσπάθειά του όμως αυτή απότυχε επειδή ο Πανιώνιος αρνήθηκε. Έτσι ο κάθε σμυρναϊκός αθλητικός σύλλογος ακολούθησε το δρόμο του.
Παραθέτουμε ένα έγγραφο πρόσκληση του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ της  4/1/1926, προς τον πρόεδρο του υπουργικού Συμβουλίου Γ. Κονδύλη, να παρευρεθεί στην τελετή καταθέσεως θεμέλιου λίθου, του νέου γυμναστηρίου του Απόλλωνα στο Ρουφ.
Παρακάτω με υστερόγραφο υποσημειώνει: Το νέον γυμναστήριον κείται παρά το Ρουφ (τέρμα τροχιοδρομικής γραμμής), προ των στρατώνων του Μηχανικού και εντεύθεν της σιδηροδρομικής γραμμής του ΣΠΑΠ). Υπογράφουν ο πρόεδρος Δ. Μαρσέλλος και ο Γεν. Γραμματέας Κουλαμπίδης.


Ένα Δελτίο του Ανδρέα Χατζησάββα, όταν ο Απόλλων είχε έδρα το Ρουφ. 
(φωτο αρχείο Αρμάου)Δεκάδες φίλαθλοι έχουν σκαρφαλώσει στην ανεγειρόμενη εκκλησία έξω από το γήπεδο του Ρουφ, για να παρακολουθήσουν τη συνάντηση Απόλλωνα - Πεστερζέμπε, που έγινε στις 6 Ιανουαρίου 1928 και έληξε 4-2 υπέρ της ουγγρικής ομάδας.

Ο Απόλλωνας κατόρθωσε να αποκτήσει δικό του γήπεδο στην περιοχή του Ρούφ, όπου παρέμεινε επί μία εικοσαετία. Στη συνέχεια όμως οι ΣΕΚ απαλλοτρίωσαν το γήπεδό του, οπότε αναγκάστηκε να μεταφερθεί στη Ριζούπολη, όπου απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο στο οποίο έχει την έδρα του μέχρι και σήμερα.
Τα επίσημα εγκαίνια της Ριζούπολης έγιναν το 1948.

 Η δράση του εδώ όπως και στη Σμύρνη, είναι έντονη τόσο στο στίβο όσο και στο ποδόσφαιρο. Έχει τμήματα στίβου, αθλοπαιδιών, πυγμαχίας και μπάσκετ.
Τ ο 1948, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η συνδρομή του στην εθνική συμφιλίωση είναι μεγάλη. Τα έτη 1950-67 είναι μία περίοδος γεμάτη νίκες. Οι φίλαθλοι ονόμασαν την ομάδα του Απόλλωνα "Ελαφρά Ταξιαρχία".


Η θρυλική ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
ΟΡΘΙΟΙ: Χρόνης, Αρδίζογλου, Πορύχης, Μαυρόπουλος, Δαράκης, Ταουξής.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Παπάζογλου, Σκανδάλης, Καμάρας, Σεραφείδης, Μιαχαλάκος.


 Τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης. Διακρίνεται στο μέσον ο πρόεδρος Μαρσέλος.

Μαζί με τα εγκαίνια, πρωταθλητής  Αθηνών για το 1947-48.
                     Όρθιοι: Μιχαλάκος, Χατζηδάκης, Κάτσικας, Δαμαλάς, Σμυρλιανός, Πασσάς.                                  Κάτω: Σεραφείδης, Γκιζώρης, Μαυρίδης, Γκότσης.

   
Ο Κίριλ (Τζίνα) Σιμονόφσκι  19/10/1915 - 12/6/1984. Σκοπιανός διεθνής με την εθνική  ομάδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μετά τη λήξη της αγωνιστικής σταδιοδρομίας του, έγινε προπονητής και εργάσθηκε στην Παρτιζάν, στη Βαρντάρ, στον Απόλλωνα, στον ΟΣΦΠ και σε πολλά άλλα σωματεία της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ένας από τους καλύτερους προπονητές, που πέρασαν από τον Απόλλωνα, αφού δημιούργησε σχολή ποδοσφαίρου.
Πρωταθλήτρια Αθηνών το 1958.
Όρθιοι: ΤΣΑΝΑΚΣΗΣ, ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΔΕΡΜΑΤΗΣ, ΔΑΡΑΚΗΣ, ΧΡΟΝΗΣ.
Καθήμενοι: ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ, ΚΑΜΑΡΑΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΣΑΝΙΟΓΛΟΥ, ΧΟΛΕΒΑΣ.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ:
Ασχολήθηκε με τον Απόλλωνα από το 1948 και  τον έκανε πανίσχυρο καθιερώνοντας

 τον  στο πάνελ των μεγάλων ποδοσφαιρικών δυνάμεων της χώρας.
Η σημαία του Απόλλωνα Γιώργος Καμάρας, γεννήθηκε το 1931 και φόρεσε
 την κυανόλευκη φανέλα, την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ.


Ένας μεγάλος κυανόλευκος αθλητής στίβου, ο αξέχαστος Χρήστος Χιώτης με το διπλό φίνις, πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης και ρέκορντμαν στα 1.500 μέτρα.


                                          Ο κυανόλευκος βαλκανιονίκης Γ. Παρρής.

Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template