Κανονισμοί Υδατοσφαίρισης


Πολλοί από τους φίλους του Συλλόγου μας ζήτησαν τους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης.
Ανταποκρινόμενοι, δημοσιεύουμε την έκδοση του "ΣΕΔΥ" ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ  "Διεθνείς Κανονισμοί Υδατοσφαίρισης".ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ


Για να ξέρουμε τι βλέπουμε και να καταλαβαίνουμε το παιχνίδι.

Ο κανονισμός υδατοσφαίρισης που παρουσιάζεται εδώ βασίζεται στη μετάφραση του ισχύοντος κανονισμού της FINA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στοίβου). Η μετάφραση έχει γίνει από το Σύνδεσμο Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΔΥ).
Ο κανονισμός παρουσιάζεται σε μία ενιαία σελίδα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να οδηγηθείτε σε συγκεκριμένες παραγράφους από τον Πίνακα Περιεχομένων στ' αριστερά της σελίδας.
Υπάρχει η δυνατότητα να σχολιάσετε την ακρίβεια της μετάφρασης κάθε κανόνα ή να προσθέσετε όποιο άλλο σχετικό με τον κανόνα σχόλιο θέλετε.


Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

WP. 1 : ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

WP. 1.1 O διοργανωτής θα είναι υπεύθυνος για τις σωστές διαστάσεις και  σημάνσεις του αγωνιστικού χώρου και θα παρέχει όλα  τα προβλεπόμενα υλικά και εξοπλισμό.

WP. 1.2 Το σχεδιάγραμμα και οι σημάνσεις του αγωνιστικού χώρου για αγώνα που διαιτητεύεται από δυο διαιτητές θα είναι σύμφωνα με το ακόλουθο διάγραμμα.
(κάντε κλικ πάνω του να μεγαλώσει)


WP. 1.3 Σε αγώνα που διαιτητεύεται από ένα  διαιτητή, αυτός θα διαιτητεύει από την ίδια πλευρά με την επίσημη γραμματεία και οι κριτές τερμάτων θα τοποθετούνται στην απέναντι πλευρά.

WP. 1.4 Η απόσταση μεταξύ των γραμμών των τερμάτων δε θα είναι μικρότερη από 20m και μεγαλύτερη από 30m σε αγώνες ανδρών. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών των τερμάτων δε θα είναι μικρότερη από 20m και μεγαλύτερη από 25m σε αγώνες γυναικών. Το πλάτος του αγωνιστικού χώρου δε θα είναι μικρότερο από 10 m και μεγαλύτερο από 20 m. Το όριο του αγωνιστικού χώρου σε κάθε πλευρά θα είναι 0,30 m πίσω από την γραμμή του τέρματος..

WP. 1.5 Για τις διοργανώσεις της  FINA  οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου, το βάθος, η θερμοκρασία του νερού και η ένταση του φωτός θα είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους FR 7.2, FR 7.3, FR 7.4 και FR 8.3

WP. 1.6 Θα υπάρχουν ευδιάκριτα διακριτικά και στις δύο πλευρές του αγωνιστικού χώρου που θα υποδηλώνουν τα παρακάτω :
λευκά διακριτικά: γραμμή τέρματος και γραμμή κέντρου του αγωνιστικού χώρου
κόκκινα διακριτικά:   2 μέτρα από τις γραμμές των τερμάτων.
κίτρινα διακριτικά:    5  μέτρα από τις γραμμές των τερμάτων.

Οι πλευρές του αγωνιστικού χώρου από την γραμμή του τέρματος μέχρι την γραμμή των 2 μέτρων θα είναι χαραγμένες με κόκκινο χρώμα, από την γραμμή των 2 μέτρων μέχρι την γραμμή των 5 μέτρων θα είναι χαραγμένες με κίτρινο χρώμα και από την γραμμή των 5 μέτρων μέχρι το μέσο του αγωνιστικού χώρου (σέντρα) με πράσινο χρώμα

WP. 1.7 Σε κάθε άκρο του αγωνιστικού χώρου θα τοποθετείται ένα κόκκινο διακριτικό, 2 μέτρα από την γωνία του αγωνιστικού χώρου στην πλευρά απέναντι από την επίσημη γραμματεία, το οποίο θα υποδηλώνει την περιοχή επανεισόδου.

WP. 1.8  Θα εξασφαλίζεται αρκετός χώρος  έτσι ώστε να μπορούν οι διαιτητές να έχουν ελευθερία κινήσεων από το ένα άκρο του αγωνιστικού ως το άλλο. Θα εξασφαλίζεται επίσης χώρος στις γραμμές τερμάτων για τους κριτές τερμάτων.


WP 1.9 Η γραμματεία θα εφοδιάζεται με ξεχωριστές κόκκινη, άσπρη και μπλε σημαίες, μεγέθους 0.35 m x 0.20 m.


WP. 2 : TEΡMATA

WP. 2.1 Σε κάθε γραμμή τέρματος θα τοποθετούνται μια οριζόντια δοκός και δυο  κάθετες, κατασκευασμένες από άκαμπτο υλικό, τετραγωνισμένες με διαστάσεις 0,075 του μέτρου προς την πλευρά του αγωνιστικού χώρου και χρωματισμένες λευκές, σε ίσες αποστάσεις από τα πλαϊνά τοιχώματα και τουλάχιστον 0,30 του μέτρου από το άκρο του αγωνιστικού χώρου.

 WP. 2.2 Οι εσωτερικές πλευρές των κάθετων δοκών θα απέχουν μεταξύ τους 3 μέτρα. Όταν το βάθος του νερού είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 1,50 μέτρα, τότε η κάτω πλευρά της οριζόντιας δοκού θα απέχει 0,90 του μέτρου από την επιφάνεια του νερού. Όταν το βάθος του νερού είναι λιγότερο από 1,50 μέτρα, τότε η κάτω πλευρά της οριζόντιας δοκού θα απέχει 2,40 μέτρα από τον  πυθμένα της πισίνας.

WP. 2.3 Θα τοποθετείται δίχτυ σταθερά προσδεμένο στις δικούς το οποίο θα περικλείει την περιοχή του τέρματος και θα τοποθετείται κατά  τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει τουλάχιστον 0,30 μέτρα ελεύθερος χώρος πίσω από την γραμμή του τέρματος μέσα στην περιοχή του τέρματος.


WP. 3 : H MΠΑΛΑ

WP. 3.1 Η μπάλα θα είναι στρογγυλή, με διαμέρισμα αέρα και με βαλβίδα στεγανότητας. Θα είναι αδιάβροχη, χωρίς εξωτερικές λουρίδες ή οποιαδήποτε επικάλυψη λιπαντικού ή άλλης παρόμοιας ουσίας.

WP. 3.2 Το βάρος της μπάλας θα είναι όχι μικρότερο από 400 γραμμάρια και όχι περισσότερο από 450 γραμμάρια.

WP. 3.3 Στους αγώνες ανδρών, η περιφέρεια της μπάλας δε θα είναι μικρότερη από 0,68 του μέτρου ούτε μεγαλύτερη από 0,71 του μέτρου και η πίεσή της θα είναι 90 - 97  kPa (kilo Pascals)  (13 - 14 λίμπρες ανά ατμοσφαιρική τετραγωνική ίντσα).

WP. 3.4  Στους αγώνες γυναικών, η περιφέρεια της μπάλας δεν θα είναι μικρότερη από 0,65 του μέτρου ούτε μεγαλύτερη από 0,67 του μέτρου και η πίεσή της θα είναι 83 - 90 kPa (kilo Pascals)  (12 - 13 λίμπρες ανά ατμοσφαιρική τετραγωνική ίντσα).


WP. 4 : ΣΚΟΥΦΙΑ

WP. 4.1 Τα σκουφιά θα είναι διαφορετικού χρώματος, εκτός από κόκκινο, όπως εγκριθεί από τους διαιτητές, αλλά επίσης να είναι διαφορετικό από το χρώμα της μπάλας. Η μια ομάδα, αν οι διαιτητές το ζητήσουν, μπορεί να φορέσει άσπρα ή μπλε σκουφιά. Οι τερματοφύλακες θα φορούν κόκκινα σκουφιά. Τα σκουφιά θα δένονται κάτω από το σαγόνι. Αν ένας παίκτης χάσει το σκουφί του κατά τη διάρκεια του αγώνα, αυτός θα το αντικαταστήσει στην επόμενη κατάλληλη διακοπή του αγώνα, όταν η ομάδα του έχει την μπάλα στην κατοχή της. Τα σκουφιά θα φοριούνται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

WP. 4.2 Τα σκουφιά θα είναι εφοδιασμένα με εύκαμπτα προστατευτικά αυτιών, τα οποία θα είναι του ίδιου χρώματος με τα σκουφάκια της ομάδας, εκτός του τερματοφύλακα που πρέπει να έχει κόκκινα προστατευτικά.

WP. 4.3 Το μέγεθος των αριθμών που θα έχουν τα σκουφιά θα είναι 0,10 του μέτρου ύψος και από τις δυο πλευρές. Ο τερματοφύλακας θα φορά το σκουφί αριθ. 1 και τα υπόλοιπα σκουφιά θα αριθμούνται από 2 μέχρι 13. Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας θα φορά ένα κόκκινο σκουφί με το νούμερο 13. Στη διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες δεν επιτρέπεται να αλλάζουν τον αριθμό του σκουφιού τους, χωρίς την άδεια του διαιτητή και χωρίς αυτό να γίνει γνωστό στη γραμματεία.

WP. 4.4 Στους διεθνείς αγώνες, τα σκουφιά θα φέρουν στο εμπρός μέρος το διεθνή κωδικό της χώρας ο οποίος αποτελείται από τρία γράμματα. Θα μπορούν ακόμα να φέρουν και τη διεθνή σημαία. Ο κωδικός της χώρας δε θα είναι μικρότερος από 0,04 του μέτρου σε ύψος.


WP. 5 : ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ

WP. 5.1 Κάθε ομάδα θα αποτελείται από επτά παίκτες, ένας από τους οποίους θα είναι τερματοφύλακας (ο οποίος θα φορά το σκουφί του τερματοφύλακα) και το πολύ μέχρι έξι αναπληρωματικούς οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση. Μια ομάδα που παίζει με λιγότερους από επτά παίκτες, δεν είναι απαραίτητο (δε χρειάζεται) να έχει τερματοφύλακα.

 WP. 5.2 Oι παίκτες που δεν αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή καθώς και οι προπονητές και τεχνικοί, εκτός του πρώτου προπονητή, θα κάθονται όλοι στον πάγκο της ομάδας τους και δε θα απομακρύνονται από τον πάγκο από την έναρξη του παιχνιδιού, εκτός των διαλειμμάτων μεταξύ των περιόδων ή κατά την διάρκεια των time-outs. Ο πρώτος προπονητής της επιτιθέμενης ομάδας θα του επιτρέπεται να κινείται προς την γραμμή των 5 μέτρων σε κάθε στιγμή. Οι ομάδες θα αλλάζουν τέρματα και πάγκους στο μισό χρόνο του παιχνιδιού και πριν την έναρξη της δεύτερης περιόδου της παράτασης. Και οι δύο πάγκοι θα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά από αυτή της επίσημης γραμματείας.


WP. 5.3 Οι αρχηγοί θα είναι αγωνιστικά μέλη των αντιστοίχων ομάδων τους και καθένας από αυτούς θα είναι υπεύθυνος για την ορθή συμπεριφορά και πειθαρχία της ομάδας του.

WP. 5.4 Oι παίκτες θα φορούν αδιαφανείς ενδυμασίες ή διπλά μαγιό και πριν πάρουν μέρος σε αγώνα θα αφαιρούν αντικείμενα που είναι πιθανόν να προκαλέσουν τραυματισμό.

WP. 5.5 Οι παίκτες δεν θα φέρουν στο σώμα τους λιπαντικό, λάδι ή άλλη παρόμοια ουσία. Αν ένας διαιτητής, πριν την έναρξη του αγώνα, βεβαιωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί τέτοια ουσία, θα δώσει εντολή να αφαιρεθεί αυτή αμέσως. Δεν θα καθυστερείτε η έναρξη του αγώνα προκειμένου να αφαιρεθεί η ουσία. Αν το παράπτωμα γίνει αντιληπτό μετά την έναρξη του αγώνα, ο παίκτης που υπέπεσε στο παράπτωμα θα αποκλείεται από το υπόλοιπο του αγώνα και ο αντικαταστάτης θα μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο αμέσως από την περιοχή επανεισόδου που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή του τέρματός του.


WP. 5.6 Σε κάθε χρονική στιγμή του παιχνιδιού, ένας παίκτης μπορεί να αντικατασταθεί φεύγοντας από τον αγωνιστικό χώρο από την περιοχή επανεισόδου που βρίσκεται πλησιέστερα στην γραμμή του τέρματός του. Ο αντικαταστάτης του μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο από την περιοχή επανεισόδου, εφόσον ο παίκτης έχει εμφανώς βγει στην επιφάνεια του νερού, στην περιοχή επανεισόδου. Αν ο τερματοφύλακας αντικατασταθεί κάτω από αυτόν τον κανονισμό ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να φορά το σκουφάκι του τερματοφύλακα. Καμιά αντικατάσταση δεν θα πραγματοποιείται κάτω από αυτόν τον κανονισμό, ανάμεσα στο χρόνο που ο διαιτητής δίνει πέναλτι και την εκτέλεση της ρίψης του πέναλτι, εκτός κατά την διάρκεια του time – out.


WP. 5.7  Ένας αντικαταστάτης μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο από οποιοδήποτε σημείο:
α) Στη διάρκεια των διαλειμμάτων μεταξύ των περιόδων του παιχνιδιού, περιλαμβανομένης κάθε περιόδου της παράτασης 
β) Μετά την επίτευξη  τέρματος, 
γ) Κατά τη διάρκεια ενός  time out 
δ) Για να αντικαταστήσει ένα παίκτη που αιμορραγεί ή είναι τραυματισμένος

WP. 5.8 Ο  αντικαταστάτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντικαταστήσει ένα παίκτη χωρίς καθυστέρηση. Αν δεν είναι έτοιμος, ο αγώνας θα πρέπει  να συνεχιστεί χωρίς αυτόν, και σε οποιοδήποτε χρόνο θα μπορεί να εισέλθει από την περιοχή επανεισόδου, που βρίσκεται πλησιέστερα στη γραμμή του τέρματός του.

WP. 5.9 Ο τερματοφύλακας, που έχει αντικατασταθεί μπορεί, αν επιστρέψει στον αγώνα, να παίξει σε οποιαδήποτε θέση.


WP. 5.10 Σε περίπτωση που ο τερματοφύλακας αποσυρθεί από το παιχνίδι για ιατρικούς λόγους, οι διαιτητές θα πρέπει να επιτρέψουν την άμεση αντικατάσταση  του , εφόσον είναι δυνατόν με την προϋπόθεση ότι  ένας από τους παίκτες θα φορά το σκουφάκι του τερματοφύλακα.


WP. 6 : AΓΩΝΟΔΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

WP. 6.1 Στις διοργανώσεις της FINA, η Αγωνόδικος Επιτροπή θα αποτελείται από δυο διαιτητές, δυο κριτές τερμάτων, χρονομέτρες και γραμματείς, ο καθένας από τους οποίους θα έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες και καθήκοντα. Η Αγωνόδικος Επιτροπή θα υφίσταται και σε άλλους αγώνες όπου αυτό είναι δυνατό εκτός των αγώνων όπου υπάρχουν δυο διαιτητές και δεν υπάρχουν κριτές τερμάτων, οπότε οι διαιτητές αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες των κριτών τερμάτων σύμφωνα με τον WP. 8.2  (χωρίς όμως  να εκτελούν τα καθορισμένα σήματα ). 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανάλογα με τον βαθμό σπουδαιότητας, οι αγώνες θα γίνονται από ομάδες τεσσάρων μέχρι οκτώ μελών της Αγωνόδικης Επιτροπής ως εξής :
α. Διαιτητές και κριτές τερμάτων.
Δυο διαιτητές και δυο κριτές τερμάτων ή δυο διαιτητές και καθόλου κριτές τερμάτων ή ένας διαιτητής και δυο κριτές τερμάτων.
β. Χρονομέτρες και γραμματείς.
Με ένα χρονομέτρη και ένα γραμματέα. Ο χρονομέτρης θα χρονομετρεί τη διάρκεια   συνεχούς  κατοχής  της  μπάλας  από  κάθε ομάδα, σύμφωνα  με τον WP. 20. 17. O γραμματέας θα χρονομετρεί τον πραγματικό χρόνο των περιόδων του αγώνα, τα time outs (τάιμ - άουτς) και τα διαλείμματα μεταξύ των περιόδων, όπως περιγράφονται στο WP. 10.1,  καθώς επίσης θα καταγράφει τα συμβάντα στο φύλλο αγώνα και θα μετρά τα δευτερόλεπτα της αποβολής των παικτών σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Mε  δυο χρονομέτρες και ένα γραμματέα. Ο χρονομέτρης  Νο 1 θα χρονομετρεί επακριβώς την κανονική διάρκεια  των περιόδων του παιχνιδιού, τα time outs και τα διαλείμματα μεταξύ των περιόδων. Ο χρονομέτρης Νο 2 θα καταγράφει τις περιόδους συνεχούς κατοχής της μπάλας από κάθε ομάδα, σύμφωνα με τον WP. 20.17. O γραμματέας θα συμπληρώνει το φύλλο αγώνα και θα εκπληρώνει όλα τα καθήκοντά του σύμφωνα με τον   WP. 10. 1.
Με δυο χρονομέτρες και δυο γραμματείς. Ο χρονομέτρης Νο.1 θα χρονομετρεί  την κανονική διάρκεια των περιόδων του παιχνιδιού, τα time outs (τάιμ-άουτς) και τα διαλείμματα μεταξύ των περιόδων. Ο χρονομέτρης Νο.2 θα καταγράφει τις περιόδους συνεχούς κατοχής της μπάλας από κάθε ομάδα, σύμφωνα με τον WP. 20.17 
Ο γραμματέας  No.1 θα συμπληρώνει το φύλλο αγώνα σύμφωνα με τον  WP 10.1(a). Ο γραμματέας No.2 θα εκτελεί καθήκοντα που περιγράφονται στον WP 10.1(b) , (c) και (d)  ελέγχοντας την αντικανονική επανείσοδο αποβληθέντων παικτών, την αντικανονική επανείσοδο των αντικαταστατών, καθώς επίσης μετρώντας τις αποβολές των παικτών και την τρίτη προσωπική ποινή.


WP. 7 : ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

WP. 7.1 Οι  διαιτητές θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Η δικαιοδοσία τους πάνω στους παίκτες θα είναι σε ισχύ σε όλο το διάστημα που τόσον αυτοί όσο και οι παίκτες βρίσκονται στο χώρο της πισίνας. Όλες οι αποφάσεις των διαιτητών πάνω σε πραγματικά γεγονότα θα είναι τελικές και η δική τους ερμηνεία των κανονισμών θα είναι παραδεκτή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι διαιτητές δεν θα κάνουν υποθέσεις επί γεγονότων σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά θα ερμηνεύουν αυτά που παρατηρούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

WP. 7.2 Οι διαιτητές θα σφυρίζουν την έναρξη και επανάληψη του αγώνα και για να κατακυρώνουν τέρματα, άουτ, κόρνερ (είτε έχουν υποδειχθεί από τους κριτές τερμάτων είτε όχι), ουδέτερες ρίψεις και παραβάσεις των κανονισμών. Ο διαιτητής μπορεί να αλλάξει την απόφασή του εφόσον αυτό γίνει πριν η μπάλα επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο.

WP. 7.3 Oι διαιτητές θα αποφεύγουν να κατακυρώνουν φάουλ, αν κατά την γνώμη τους, η κατακύρωση του φάουλ θα  ευνοούσε την ομάδα του παίκτη ο οποίος υπέπεσε στο φάουλ. Οι διαιτητές δε θα κατακυρώνουν ένα απλό φάουλ, όταν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να παιχθεί η μπάλα. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Oι διαιτητές θα εφαρμόζουν την αρχή αυτή κατά το μέγιστο δυνατό. Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να κατακυρώνουν ένα απλό φάουλ υπέρ ενός παίκτη ο οποίος έχει στη κατοχή του την μπάλα και προωθείται προς το αντίπαλο τέρμα, γιατί αυτό θεωρείται ότι δίνει πλεονέκτημα στην ομάδα του παίκτη ο οποίος υπέπεσε στο παράπτωμα.

WP. 7.4 Οι διαιτητές θα έχουν τη δικαιοδοσία να αποβάλλουν παίκτη από το νερό σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανονισμούς και μπορούν να διακόψουν τον αγώνα σε περίπτωση που παίκτης αρνηθεί να εγκαταλείψει το νερό όταν του δοθεί αποβολή.

WP. 7.5 Oι διαιτητές θα έχουν τη δικαιοδοσία να διατάξουν την απομάκρυνση από το χώρο της πισίνας κάθε παίκτη, αντικαταστάτη, θεατή ή τεχνικού, η συμπεριφορά του οποίου τους εμποδίζει στη διεξαγωγή των καθηκόντων τους με σωστό και αμερόληπτο τρόπο.


WP. 7.6 Oι διαιτητές θα έχουν τη δικαιοδοσία να διακόψουν τον αγώνα αν κατά τη γνώμη τους η συμπεριφορά των παικτών ή των θεατών ή άλλες περιστάσεις εμποδίζουν την ομαλή κατάληξή του. Αν ο αγώνας πρέπει να διακοπεί οριστικά, οι διαιτητές θα αναφέρουν τις πράξεις τους στην αρμόδια αρχή.


WP. 8 : ΚΡΙΤΕΣ ΤΕΡΜΑΤΩΝ

WP. 8.1 Oι κριτές τερμάτων θα είναι τοποθετημένοι στην ίδια πλευρά  με την επίσημη γραμματεία, ο καθένας στην γραμμή του τέρματος στο άκρο του αγωνιστικού χώρου.

WP. 8.2 Tα  καθήκοντα των κριτών τερμάτων είναι :
α)    Να σημειώνουν με το ένα χέρι κατακόρυφα, όταν οι παίκτες είναι σωστά τοποθετημένοι στις αντίστοιχες γραμμές τερμάτων τους στην έναρξη της περιόδου.
β)    Να σημειώνουν με τα δύο χέρια κατακόρυφα την αντικανονική έναρξη ή επανέναρξη του αγώνα.
γ)    Να σημειώνουν το άουτ δείχνοντας με το ένα χέρι  την κατεύθυνση της επίθεσης.
δ)    Να σημειώνουν το κόρνερ δείχνοντας με το ένα χέρι την κατεύθυνση της επίθεσης.
ε)    Να σημειώνουν το τέρμα σηκώνοντας και διασταυρώνοντας τα δύο χέρια.
στ)    Να σημειώνουν την αντικανονική επανείσοδο παίκτη που έχει αποβληθεί ή την  αντικανονική είσοδο του αντικαταστάτη, σηκώνοντας  τα δύο χέρια κατακόρυφα

WP. 8.3 Σε κάθε κριτή τέρματος θα δίνονται μπάλες και όταν η αρχική μπάλα βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, θα πετά αμέσως μια άλλη μπάλα στον τερματοφύλακα  (σε περίπτωση άουτ), στον πλησιέστερο παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας (σε περίπτωση κόρνερ), ή όπως αλλιώς ορίζεται από το διαιτητή.


WP. 9 : XΡΟΝΟΜΕΤΡΕΣ

WP. 9.1  Τα  καθήκοντα των χρονομετρών είναι:
α) Να χρονομετρούν την κανονική διάρκεια του αγώνα και των παρατάσεων,  τη διάρκεια των time outs (τάιμ-άουτς) και τα διαλείμματα μεταξύ των περιόδων.
β) Να καταγράφουν το χρόνο συνεχούς κατοχής της μπάλας από κάθε ομάδα.
γ) Να καταγράφουν τους χρόνους αποβολής των παικτών που βγαίνουν από το νερό σύμφωνα με τους κανονισμούς, καθώς και τους χρόνους επανεισόδου των παικτών ή των αντικαταστατών τους.
δ) Να ανακοινώνουν ευκρινώς την έναρξη του τελευταίου λεπτού του αγώνα και του τελευταίου λεπτού της δεύτερης περιόδου της παράτασης.
ε) Να ειδοποιούν με σφύριγμα  την πάροδο  45΄΄  από την έναρξη του time out  καθώς και την λήξη του.

 WP. 9.2 Ο χρονομέτρης θα κάνει σήμα με σφυρίχτρα  (ή οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο μέσο, εφόσον αυτό είναι ευδιάκριτο, ακουστικά αποτελεσματικό και εύκολα κατανοητό) το τέλος κάθε περιόδου ανεξαρτήτως των διαιτητών και αυτό θα έχει άμεση ισχύ εκτός :
α) της περίπτωσης ταυτόχρονης κατακύρωσης πέναλτι από το διαιτητή, στην οποία περίπτωση το πέναλτι θα εκτελεστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς.
 β) αν η μπάλα είναι στον αέρα και περάσει την γραμμή του τέρματος, περίπτωση κατά την οποία, αν σημειωθεί τέρμα, αυτό θα μετρήσει.


WP. 10 : ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

WP. 10.1  Τα καθήκοντα των γραμματέων είναι:
α) Να τηρούν το φύλλο αγώνα το οποίο περιλαμβάνει τους παίκτες, το αποτέλεσμα όλες τις αποβολές, τα πέναλτι και τις προσωπικές ποινές που δόθηκαν σε κάθε παίκτη.
β) Να ελέγχουν τους χρόνους αποβολής των παικτών και να σημαίνουν την λήξη του χρόνου αποβολής σηκώνοντας τη κατάλληλη σημαία, εκτός αν ο διαιτητής  επιτρέψει την επανείσοδο σε παίκτη που  έχει  αποβληθεί ή αντικαταστάτη όταν η ομάδα του παίκτη εκείνου ξαναπάρει την μπάλα στην κατοχή της.
γ) Να σημαίνουν με την κόκκινη σημαία και με σφύριγμα κάθε αντικανονική επανείσοδο παίκτη που έχει αποβληθεί ή αντικανονική είσοδο αντικαταστάτη (ακόμα και μετά από σήμα του κριτή τέρματος για αντικανονική είσοδο ή επανείσοδο) οπότε ο αγώνας διακόπτεται αμέσως.
δ) Να σημαίνουν χωρίς καθυστέρηση την απονομή τρίτης προσωπικής ποινής κατά παίκτη ως εξής :
        ι.  με την κόκκινη σημαία αν η τρίτη προσωπική ποινή είναι  αποβολή
        ιι. με την κόκκινη σημαία και σφύριγμα  αν η τρίτη προσωπική ποινή είναι Πέναλτι.


WP. 11 : ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

WP. 11.1 Η διάρκεια του αγώνα θα είναι 4 περίοδοι των οκτώ (8) λεπτών πραγματικού παιχνιδιού η κάθε μια. Η μέτρηση του χρόνου θα αρχίζει στην έναρξη κάθε περιόδου όταν οποιοσδήποτε παίκτης αγγίξει την μπάλα. Σε όλες τις διακοπές το χρονόμετρο θα σταματά μέχρι να αρχίσει να ξαναπαίζεται η μπάλα και από τη στιγμή που αυτή θα φεύγει από το χέρι του παίκτη που εκτελεί την ανάλογη ρίψη ή όταν κάποιος παίκτης αγγίξει την μπάλα κατόπιν ουδέτερης ρίψης.

WP. 11.2 Θα υπάρχει διάλειμμα δύο λεπτών μεταξύ της πρώτης και δεύτερης περιόδου και μεταξύ της τρίτης και τέταρτης περιόδου, καθώς και πέντε λεπτά διάλειμμα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης περιόδου. Οι ομάδες, περιλαμβανομένων των παικτών, προπονητών και τεχνικών θα αλλάζουν τέρματα πριν την έναρξη της τρίτης περιόδου (κανονικού αγώνα) και της δεύτερης περιόδου της παράτασης.


 WP. 11.3 Σε περίπτωση ισοπαλίας στο αποτέλεσμα στις κανονικές περιόδους ενός αγώνα, ο οποίος θα πρέπει οπωσδήποτε να κατακυρωθεί υπέρ μιας από τις δυο ομάδες, η συνέχιση του αγώνα με παράταση θα γίνεται μετά από διάλειμμα πέντε λεπτών. Στην περίπτωση αυτή θα παίζονται δυο περίοδοι των τριών λεπτών πραγματικού παιχνιδιού η κάθε μια, με διάλειμμα  δύο λεπτών, για να αλλάζουν οι ομάδες τέρματα. Αν στο τέλος των δυο περιόδων της παράτασης το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο θα ακολουθεί εκτέλεση πέναλτι για να καθοριστεί το αποτέλεσμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν είναι απαραίτητο να εκτελεστούν  πέναλτι, θα πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
a. Μόλις οι δύο ομάδες που συμμετείχαν ολοκληρώσουν τον αγώνα, η  εκτέλεση πέναλτι θα αρχίσει αμέσως και θα πρέπει  να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι διαιτητές.
b. Διαφορετικά, η  εκτέλεση πέναλτι θα γίνει 30 λεπτά μετά από την ολοκλήρωση του τελικού παιχνιδιού εκείνου του «γύρου», ή στην πρώτη πρακτική ευκαιρία. Οι διαιτητές που συμμετέχουν στο πιο πρόσφατο παιχνίδι εκείνου του γύρου θα χρησιμοποιηθούν, αφού εξασφαλιστεί ότι είναι ουδέτεροι.
c. Από τους προπονητές των ομάδων που συμμετέχουν, θα απαιτηθεί να ορίσουν πέντε παίκτες και τον τερματοφύλακα που θα συμμετάσχουν στην εκτέλεση των πέναλτι. Ο τερματοφύλακας μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή υπό τον όρο ότι ο αντικαταστάτης του είναι δηλωμένος στη σύνθεση της ομάδας του σε εκείνο τον αγώνα.
d. Οι πέντε παίκτες που ορίζονται θα απαιτηθεί να δηλωθούν με σειρά. Η δήλωση αυτή θα καθορίσει την σειρά εκτέλεσης των πέναλτι από τους παίκτες στα αντίπαλα τέρματα και δεν μπορεί να αλλάξει.
e. Παίκτης που έχει αποβληθεί από τον αγώνα δεν έχει το δικαίωμα να είναι στη λίστα των παικτών που θα εκτελέσουν τα πέναλτι ή θα αντικαταστήσουν τον τερματοφύλακα.
f. Εάν ο τερματοφύλακας αποβληθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των  πέναλτι, ένας παίκτης από τους ορισμένους πέντε παίκτες μπορεί να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα, αλλά χωρίς τα προνόμια του τερματοφύλακα.  Μετά από την εκτέλεση του πέναλτι, ο παίκτης μπορεί να αντικατασταθεί από έναν άλλο παίκτη ή ένα  αναπληρωματικό τερματοφύλακα.
g. Οι ρίψεις  θα εκτελούνται εναλλακτικά σε κάθε τέρμα και όλοι οι παίκτες με εξαίρεση αυτού που εκτελεί την ρίψη και του αμυνόμενου τερματοφύλακα, θα απαιτηθεί να είναι καθισμένοι  στον πάγκο της ομάδας τους.
h. Η ομάδα που θα ξεκινήσει να εκτελεί  τα πέναλτι θα καθοριστεί από την ρίψη νομίσματος.
i. Εάν εξακολουθούν οι ομάδες ακόμα και μετά από την ολοκλήρωση των αρχικών πέντε πέναλτι να είναι ισόπαλες, τότε οι ίδιοι πέντε παίκτες θα εκτελέσουν εναλλακτικά πέναλτι μέχρι η μια ομάδα αστοχήσει  και η άλλη να σκοράρει.
j. Εάν τρεις ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν, κάθε ομάδα θα εκτελέσει πέντε πέναλτι ενάντια σε κάθε μια από τις άλλες ομάδες, που εναλλάσσονται σε κάθε πέναλτι. Η σειρά εκτέλεσης θα καθοριστεί με κλήρωση.


WP. 11.4  Όλα τα χρονόμετρα θα δείχνουν τον χρόνο κατά την φθίνουσα σειρά (δηλ, θα δείχνουν το χρόνο που απομένει σε κάθε περίοδο)


WP. 12 : TIME OUT (ΤΑΪΜ – ΑΟΥΤ)

WP. 12.1 Κάθε ομάδα δικαιούται τρία time out σε κάθε αγώνα. Το τρίτο time out μπορεί να ζητηθεί μόνο κατά την διάρκεια της παράτασης. Η χρονική διάρκεια του time out  θα είναι ένα λεπτό. Ένα time out μπορεί να ζητηθεί σε κάθε χρονική στιγμή, ακόμα και μετά την επίτευξη τέρματος, από τον προπονητή της ομάδας που έχει την κατοχή της μπάλας καλώντας (φωνάζοντας) time out και κάνοντας το σήμα (Τ) με τα χέρια του προς το γραμματέα ή τον διαιτητή. Εάν ένα time out ζητηθεί ο γραμματέας ή ο διαιτητής θα πρέπει να σφυρίξουν αμέσως για να σταματήσει το παιχνίδι και οι παίκτες θα πρέπει να γυρίσουν αμέσως  στο δικό τους μισό μέρος του αγωνιστικού χώρου.

WP. 12.2 Ο αγώνας θα επαναρχίσει με σφύριγμα του διαιτητή και με την μπάλα να παίζεται από ή πίσω από την γραμμή της σέντρας από την  ομάδα που την είχε στην κατοχή της, εκτός αν το time out ζητηθεί πριν την εκτέλεση ενός πέναλτι ή ενός κόρνερ, οπότε αυτή η ρίψη θα παραμένει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα χρονόμετρα θα επαναρχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει όταν ζητήθηκε το time out.

WP. 12.3 Εάν ο προπονητής της ομάδας που έχει την μπάλα στην κατοχή της ζητήσει  ένα  επιπρόσθετο time out, χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό, το παιχνίδι θα πρέπει να σταματήσει και θα ξεκινήσει πάλι από την γραμμή της σέντρας με την μπάλα να παιχθεί από ένα παίκτη της αντίπαλης ομάδας.

WP 12.4 Αν ένα time out ζητηθεί από τον προπονητή της ομάδας που δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της, το παιχνίδι θα πρέπει να σταματήσει και ένα πέναλτι θα πρέπει να δίνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας.

WP. 12.5  Κατά την επανέναρξη του αγώνα μετά το time out  οι παίκτες μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε  θέση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, υπό τον όρο να ισχύουν οι κανονισμοί που έχουν σχέση με την εκτέλεση του πέναλτι και του κόρνερ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν ένα time out ζητηθεί, οι παίκτες θα επιστρέφουν αμέσως στο αντίστοιχο δικό τους ήμισυ του αγωνιστικού χώρου.


WP. 13 : ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

WP. 13.1  Πριν την έναρξη του αγώνα και παρουσία των διαιτητών, οι αρχηγοί των ομάδων, θα στρίβουν νόμισμα και ο νικητής θα έχει το δικαίωμα εκλογής τερμάτων.

WP. 13.2 Kατά την έναρξη κάθε περιόδου, οι παίκτες θα καταλαμβάνουν θέσεις στις αντίστοιχες γραμμές τερμάτων τους, σε αποστάσεις ενός περίπου μέτρου και τουλάχιστον ένα μέτρο από τις δοκούς του τέρματος. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πάνω από δυο παίκτες ανάμεσα στις δοκούς του τέρματος. Κανένα μέρος του σώματος οποιουδήποτε παίκτη δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από την γραμμή του τέρματος στο επίπεδο του νερού.

WP. 13.3  Όταν οι διαιτητές διαπιστώσουν ότι οι ομάδες είναι έτοιμες, ένας από τους διαιτητές θα σφυρίξει για να ξεκινήσει ο αγώνας και  θα ελευθερώσει ή θα ρίξει την μπάλα στην γραμμή του κέντρου.

 WP. 13.4 Aν η μπάλα ελευθερωθεί ή ριχθεί κατά τρόπο ώστε να δίνει σε κάποια ομάδα πλεονέκτημα, ο διαιτητής θα τη ζητήσει πίσω και θα δώσει ουδέτερη ρίψη στην γραμμή του κέντρου.


WP. 14 : ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ

WP. 14.1 Θα σημειώνεται τέρμα όταν ολόκληρη η μπάλα  έχει περάσει την γραμμή του τέρματος, μεταξύ των κάθετων και κάτω από την οριζόντια δοκό.

WP. 14.2 Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί από οποιοδήποτε σημείο μέσα στον αγωνιστικό χώρο εκτός του ότι ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να περάσει ο  ίδιος ή να αγγίξει την μπάλα πέρα της γραμμής του κέντρου.


WP. 14.3 Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί με οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από σφιγμένη γροθιά. Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί κολυμπώντας με τη μπάλα στο τέρμα. Στην έναρξη ή σε κάθε επανέναρξη του παιχνιδιού, τουλάχιστο δυο παίκτες (οποιασδήποτε ομάδας, εκτός του αμυνόμενου τερματοφύλακα) θα πρέπει ηθελημένα να παίξουν ή αγγίξουν την μπάλα, εκτός αν εκτελείται :
α)  Ένα πέναλτι
β) Μία ελεύθερη ρίψη, η οποία ρίχνεται από ένα παίκτη μέσα στο τέρμα του
γ)  Ένα άμεσο σουτ από άουτ  ή
δ) Ένα άμεσο σουτ μίας ελεύθερης ρίψης που δίνεται έξω από τα 5 μέτρα. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί από ένα παίκτη που σουτάρει αμέσως έξω από τα πέντε (5) μέτρα μόλις η ομάδα του  κερδίσει ελεύθερη ρίψη για φάουλ που έγινε έξω από τα πέντε (5) μέτρα. Εάν ο παίκτης βάλει την μπάλα στο παιχνίδι, ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί μόνο αν η μπάλα έχει σκόπιμα αγγιχθεί από άλλο παίχτη, εκτός του αμυνόμενου τερματοφύλακα.
Αν κατά την σημείωση ενός φάουλ, η μπάλα βρίσκεται μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων ή κοντύτερα στο τέρμα της αμυνόμενης ομάδας, ένα τέρμα μπορεί να επιτευχθεί κάτω από αυτόν τον κανονισμό, αν η μπάλα χωρίς καθυστέρηση επιστρέψει στο οποιοδήποτε σημείο της ευθείας που έγινε το φάουλ ή σε οποιοδήποτε σημείο πίσω από την ευθεία αυτή και ένα σουτ γίνει αμέσως από αυτό το σημείο.
Ένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτω από αυτόν τον κανονισμό, κατευθείαν μετά την επανέναρξη του αγώνα από:

1. Ένα time out.
2. Την επίτευξη τέρματος.
3. Τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένης και της αιμορραγίας.
4.  Την αντικατάσταση σκουφιού.
5.  Το κάλεσμα του διαιτητή για την μπάλα.
6.  Την έξοδο της μπάλας πλάγια από τον αγωνιστικό χώρο.
7.  Oποιαδήποτε καθυστέρηση.


WP. 14.4 Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί αν κατά την λήξη των  30 δευτερολέπτων κατοχής της μπάλας ή στο τέλος της περιόδου  η μπάλα είναι στον αέρα και μπει στο τέρμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα πλαίσια του κανονισμού αυτού:
* αν η μπάλα μπει στο τέρμα, αφού χτυπήσει το οριζόντιο ή κάθετο δοκάρι, τον τερματοφύλακα ή άλλον αμυνόμενο παίκτη και / ή αφού αναπηδήσει στο νερό, το τέρμα θα  κατακυρώνεται. Αν έχει σημειωθεί το τέλος της περιόδου και τότε η μπάλα παιχθεί ή την αγγίξει σκόπιμα άλλος επιτιθέμενος παίκτης κατά την πορεία της προς το τέρμα, το τέρμα δε θα κατακυρώνεται.
* αν η μπάλα είναι στον αέρα προς το τέρμα και ο τερματοφύλακας ή άλλος αμυνόμενος παίκτης τραβήξει το τέρμα προς τα κάτω ή αν αμυνόμενος παίκτης άλλος από τον τερματοφύλακα σταματήσει την μπάλα με τα δυο χέρια ή μπράτσα ή γροθιές μέσα στα 5 μέτρα, προκειμένου να αποφύγει να σημειωθεί τέρμα, ο διαιτητής θα  δώσει πέναλτι, αν κατά την γνώμη του η μπάλα θα έφτανε την γραμμή του τέρματος, αν δεν είχε σημειωθεί η παράβαση.
* αν η μπάλα που βρίσκεται στον αέρα προς το τέρμα, πέσει στο νερό και μετά πλεύσει και περάσει εξ’ ολοκλήρου την γραμμή του τέρματος, ο διαιτητής θα κατακυρώσει τέρμα μόνο αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή αμέσως λόγω της κίνησης από το κτύπημα.


WP. 15 : ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΡΜΑ

WP. 15.1 Αφού σημειωθεί τέρμα, οι παίκτες θα παίρνουν θέσεις οπουδήποτε εντός των αντίστοιχων ημίσεων τους στον αγωνιστικό χώρο. Κανένα μέρος του σώματος οποιουδήποτε παίκτη δε θα βρίσκεται πέρα από τη γραμμή του κέντρου στο επίπεδο του νερού. Ο διαιτητής θα πρέπει να ξαναξεκινήσει το παιχνίδι σφυρίζοντας. Κατά την στιγμή της επανέναρξης το πραγματικό παιχνίδι θα ξεκινά όταν η μπάλα φύγει από το χέρι του παίκτη της ομάδας που δεν έχει πετύχει τέρμα. Αν η επανέναρξη δεν εκτελεστεί σύμφωνα με αυτό τον κανονισμό θα δίνεται επανάληψη.


WP. 16 : ΑOΥΤ

WP. 16.1 Άουτ θα δίνεται :
α) Όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει πλήρως πάνω από την γραμμή του τέρματος, εκτός της περιοχής της εστίας (μεταξύ των κάθετων και κάτω από την οριζόντια δοκό) και αφού αυτή έχει αγγιχτεί τελευταία από οποιοδήποτε παίκτη εκτός του αμυνόμενου τερματοφύλακα.
β) Όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει πλήρως πάνω από την γραμμή του τέρματος μεταξύ των κάθετων και κάτω από την οριζόντια δοκό ή χτυπήσει στις δοκούς ή τον αμυνόμενο τερματοφύλακα κατευθείαν από από:
* ελεύθερη ρίψη που δίνεται μέσα στα 5 μέτρα.
* ελεύθερη ρίψη που δίνεται έξω από τα 5 μέτρα  και δεν εκτελείται σύμφωνα με τους κανονισμούς.
* άουτ που δεν εκτελείται αμέσως.
* κόρνερ.

WP. 16.2 Tο άουτ θα εκτελείται από οποιοδήποτε παίκτη της (αμυνόμενης) ομάδας από οποιοδήποτε σημείο μέσα στην αντίστοιχη περιοχή των δύο (2) μέτρων. Αν το άουτ δεν εκτελεστεί σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, τότε θα επαναλαμβάνεται.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άουτ θα πρέπει να εκτελείται από τον παίκτη που βρίσκεται πλησιέστερα στην μπάλα. Δεν θα πρέπει να σημειώνεται περιττή καθυστέρηση στην εκτέλεση ελεύθερης ρίψης, άουτ ή κόρνερ, οι οποίες θα εκτελούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι άλλοι παίκτες να είναι σε θέση να παρατηρούν την μπάλα καθώς αυτή φεύγει από το χέρι αυτού που εκτελεί τη ρίψη. Οι παίκτες συχνά κάνουν το λάθος να καθυστερούν την εκτέλεση της ρίψης παραβλέποντας τα προβλεπόμενα από τον WP.19.4, ο οποίος επιτρέπει σ’ αυτόν που εκτελεί την ρίψη να ντριπλάρει την μπάλα πριν την περάσει σε άλλο παίκτη. Η ρίψη μπορεί σύμφωνα με αυτά να εκτελεστεί αμέσως, ακόμα και αν αυτός που εκτελεί την ρίψη δεν μπορεί να βρει εκείνη τη στιγμή ένα συμπαίκτη του στον οποίο θα μπορούσε να περάσει την μπάλα. Σε τέτοια περίπτωση, επιτρέπεται να εκτελέσει τη ρίψη είτε πετώντας την μπάλα με υψωμένο χέρι στην επιφάνεια του νερού (εικ. 1) είτε πετώντας την στον αέρα (εικ. 2) και στη συνέχεια μπορεί να κολυμπήσει με την μπάλα ή να ντριμπλάρει. Και στις δυο περιπτώσεις, η ρίψη θα πρέπει να εκτελείται έτσι ώστε οι άλλοι παίκτες να μπορούν να την παρακολουθούν.
 
2010

WP. 17 : KΟΡΝΕΡ

WP. 17.1 Κόρνερ θα δίνεται  όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει πλήρως πάνω από την γραμμή του τέρματος, εκτός της περιοχής μεταξύ των κάθετων και κάτω από την οριζόντια δοκό και αφού αυτή έχει αγγιχτεί τελευταία από τον τερματοφύλακα της αμυνόμενης ομάδας ή όταν ο ένας αμυνόμενος παίκτης σκόπιμα στείλει τη μπάλα πέρα από τη γραμμή του τέρματος .

WP. 17.2 Tο κόρνερ θα πρέπει να εκτελεστεί από παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας από την γραμμή των  δυο ( 2 )  μέτρων στην πλησιέστερη πλευρά από την οποία η μπάλα πέρασε την γραμμή του τέρματος. Η ρίψη δεν είναι απαραίτητο να εκτελεστεί από τον κοντινότερο παίκτη, αλλά θα πρέπει να εκτελεστεί χωρίς καθόλου καθυστέρηση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :  Για τον τρόπο εκτέλεσης της ρίψης, βλέπετε σημείωση στον  WP.  16.2.

WP. 17.3 Κατά την εκτέλεση του κόρνερ κανένας παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας δεν θα βρίσκεται στην περιοχή των δύο ( 2 ) μέτρων.

WP. 17.4 Η εκτέλεση του κόρνερ που γίνεται από λάθος θέση ή πριν οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας εγκαταλείψουν την περιοχή των δύο ( 2 ) μέτρων, θα επαναληφθεί.


WP. 18 : ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΡΙΨΗ

WP. 18.1 Ουδέτερη ρίψη θα δίνεται :
α) όταν, στην έναρξη της περιόδου, ο διαιτητής είναι της γνώμης ότι η μπάλα έχει πέσει σε θέση που δίνει πλεονέκτημα σε μία ομάδα.
β) όταν, ένας ή περισσότεροι παίκτες κάθε ομάδας διαπράξουν σφάλμα την ίδια στιγμή, πράγμα που δεν θα επιτρέπει στο διαιτητή να διακρίνει ποιος παίκτης υπέπεσε πρώτος σε σφάλμα.
γ) όταν και οι δύο διαιτητές σφυρίξουν την ίδια στιγμή προκειμένου να κατακυρώσουν απλά σφάλματα στις αντίπαλες ομάδες.
δ) όταν η μπάλα χτυπήσει ή προσγειωθεί σε υπερκείμενο εμπόδιο.


WP. 18.2 Στην ουδέτερη ρίψη ο διαιτητής θα ρίξει τη μπάλα στο νερό στην τελευταία περίπου θέση που έγινε το συμβάν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους παίκτες και των δύο ομάδων να έχουν ίσες ευκαιρίες απόκτησης της μπάλας. Η ουδέτερη ρίψη που δίνεται στην περιοχή των δύο ( 2 )μέτρων θα εκτελείται από τη γραμμή των δύο ( 2 ) μέτρων.

WP. 18.3 Αν στην περίπτωση ουδέτερης ρίψης ο διαιτητής είναι της γνώμης ότι η μπάλα έχει πέσει σε τέτοια θέση ώστε να ευνοεί σαφώς τη μία ομάδα θα την ξαναζητήσει και θα επαναλάβει τη ρίψη.


WP. 19 : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΙΨΗ

WP. 19.1 Μια ελεύθερη ρίψη θα εκτελείται από το σημείο όπου το φάουλ έγινε εκτός:
1. Αν η μπάλα είναι μακρύτερα από το τέρμα της αμυνόμενης ομάδας, η ελεύθερη ρίψη θα εκτελείται από το σημείο όπου βρίσκεται η μπάλα.
2. Αν το φάουλ έγινε από αμυντικό παίκτη μέσα στην περιοχή των 2 μέτρων, η ελεύθερη ρίψη θα πρέπει να εκτελείται πάνω στην γραμμή των 2 μέτρων απέναντι από το σημείο όπου το φάουλ έγινε, ή αν η μπάλα είναι έξω από την περιοχή των 2 μέτρων από το σημείο που βρίσκεται η μπάλα.
3. Όπου διαφορετικά οι κανονισμοί προβλέπουν.
Μια ελεύθερη ρίψη που εκτελείται από λάθος θέση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

WP. 19.2 Ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του ο παίκτης για να εκτελέσει την ελεύθερη ρίψη θα είναι στην κρίση των διαιτητών, αυτός ( ο χρόνος ) θα είναι εύλογος και χωρίς περιττή καθυστέρηση αλλά όχι άμεσος. Θα θεωρείται παράβαση αν ένας παίκτης που βρίσκεται εμφανώς σε κατάλληλη θέση να εκτελέσει την ελεύθερη ρίψη δεν το κάνει.


WP. 19.3 Η ευθύνη της επιστροφής της μπάλας στον παίκτη που θα εκτελέσει τη ρίψη, θα βαρύνει την ομάδα στην οποία έχει δοθεί η ρίψη.

WP. 19.4 Η ελεύθερη ρίψη θα εκτελείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν οι παίκτες να βλέπουν τη μπάλα όταν αυτή φεύγει από το χέρι του παίκτη που εκτελεί τη ρίψη και στον οποίο θα επιτρέπεται να μεταφέρει ή να ντριμπλάρει τη μπάλα πριν τη δώσει σε άλλον παίκτη. Η μπάλα θα παίζεται αμέσως εφόσον φύγει από το χέρι του παίκτη που εκτελεί την ελεύθερη ρίψη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τον τρόπο εκτέλεσης της ρίψης βλέπετε σημείωση στον WP. 16.2.


WP. 20 : ΑΠΛΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ (ΦΑΟΥΛ)

WP. 20.1 Θα κατακυρώνεται ένα απλό σφάλμα όταν γίνονται οι παρακάτω παραβάσεις (WP.20.2 μέχρι WP.20.18), οι οποίες θα τιμωρούνται με την απονομή ελεύθερης ρίψης στην αντίπαλη ομάδα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :Οι διαιτητές θα πρέπει να δίνουν απλά σφάλματα σύμφωνα με τους κανονισμούς έτσι ώστε να δίνεται στην επιτιθέμενη ομάδα η δυνατότητα να αναπτύξει πλεονέκτημα. Παρ’ όλα αυτά, ο διαιτητής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες του WP.7.3 (πλεονέκτημα ).

WP. 20.2 Να προχωρά πέρα από τη γραμμή του τέρματος κατά την έναρξη της περιόδου, πριν ο διαιτητής δώσει το σήμα της εκκίνησης. Η ελεύθερη ρίψη θα πρέπει να εκτελείται από το σημείο που βρίσκεται η μπάλα ή αν η μπάλα δεν έχει ελευθερωθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο από την σέντρα.


WP. 20.3 Να βοηθήσει κάποιον παίκτη κατά την έναρξη της περιόδου ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη διάρκεια του παιχνιδιού.


WP. 20.4 Να κρατηθεί ή να σπρώξει το σώμα του από τα τέρματα ή τα στηρίγματά τους, να κρατηθεί ή να σπρώξει το σώμα του από τα τοιχώματα ή τον πυθμένα της πισίνας κατά τη διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού ή να κρατηθεί από τις άκρες της πισίνας εκτός από τη στιγμή της έναρξης.


WP. 20.5 Να λάβει ενεργά μέρος στον αγώνα ενώ ακουμπά στον πυθμένα της πισίνας, να περπατά ενώ γίνεται αγώνας ή να αναπηδήσει από τον πυθμένα της πισίνας για να παίξει τη μπάλα ή να μαρκάρει έναν αντίπαλο. Ο κανονισμός αυτός δε θα ισχύει για τον τερματοφύλακα εφόσον αυτός βρίσκεται μέσα στην περιοχή των  5 μέτρων της ομάδας του.

WP. 20.6  Να πάρει ή να κρατήσει όλη τη μπάλα κάτω από το νερό ενώ μαρκάρεται
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :Το να πάρει ή να κρατήσει παίκτης όλη τη μπάλα κάτω από το νερό ενώ μαρκάρεται, θεωρείται απλό φάουλ, ακόμα και αν το χέρι του παίκτη που έχει τη μπάλα στην κατοχή του σπρωχθεί κάτω από το νερό με τη μπάλα, σαν αποτέλεσμα μαρκαρίσματος του αντιπάλου (εικ. 3). Δεν παίζει ρόλο αν η μπάλα βυθιστεί στο νερό παρά τη θέλησή του. Αυτό που παίζει ρόλο είναι ότι το σφάλμα χρεώνεται στον παίκτη που έχει επαφή με τη μπάλα τη στιγμή που αυτή βυθίζεται στο νερό. Το σημαντικό είναι ότι η παράβαση αυτή συμβαίνει  μόνο όταν ένας παίκτης βυθίζει τη μπάλα ενώ μαρκάρεται. Έτσι αν ο τερματοφύλακας βγει ψηλά έξω από το νερό για να αποκρούσει ένα σουτ και κατά την πτώση του συμπαρασύρει τη μπάλα κάτω από το νερό δεν κάνει καμιά παράβαση.
Αλλά αν στη συνέχεια κρατά τη μπάλα κάτω από το νερό, ενώ μαρκάρεται από έναν αντίπαλο, θα έχει κάνει παράβαση του κανονισμού αυτού και αν με τις ενέργειές του αποτραπεί πιθανόν τέρμα, θα πρέπει να δοθεί πέναλτι σύμφωνα με τον WP. 22.2.
WP. 20.7  Να χτυπήσει τη μπάλα με σφιγμένη γροθιά. Ο κανονισμός αυτός δε θα ισχύει για τον τερματοφύλακα εφόσον βρίσκεται μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων της ομάδας του.


WP. 20.8 Να παίζει ή να αγγίζει τη μπάλα με τα δυο χέρια ταυτόχρονα. Ο κανονισμός αυτός δε θα ισχύει για τον τερματοφύλακα εφόσον βρίσκεται μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων της ομάδας του.


WP. 20.9 Να εμποδίζει ή να παρακωλύει με οποιοδήποτε τρόπο την ελεύθερη κίνηση αντιπάλου ο οποίος δεν κρατά τη μπάλα ή να κολυμπά πάνω στους ώμους, την πλάτη ή τα πόδια του αντιπάλου. “Κράτημα” σημαίνει το ανασήκωμα, τη μεταφορά ή το άγγιγμα της μπάλας, αλλά όχι το ντριμπλάρισμα της.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το πρώτο που θα πρέπει να σκέφτεται ο διαιτητής είναι  αν ο αντίπαλος κρατά τη μπάλα, γιατί αν την κρατά ο παίκτης που μαρκάρει, δεν μπορεί να τιμωρηθεί για παρεμπόδιση. Είναι φανερό ότι ένας παίκτης θεωρείται ότι κρατά τη μπάλα εφόσον την κρατά ανυψωμένη πάνω από το νερό (εικ. 4). Ο παίκτης θεωρείται επίσης ότι κρατά τη μπάλα αν κολυμπά με αυτήν κρατώντας την στο χέρι του ή έρχεται σε επαφή με τη μπάλα ενώ στέκεται και η μπάλα βρίσκεται στην επιφάνεια του νερού (εικ. 5). Το να  κολυμπά με τη μπάλα (ντριμπλάρισμα ) όπως  φαίνεται στην εικόνα 6, δε θεωρείται κράτημα.

Ένας συνηθισμένος τρόπος παρεμπόδισης είναι όταν ένας παίκτης κολυμπά μεταξύ των ποδιών του αντιπάλου του (εικ. 7) μειώνοντας έτσι το ρυθμό με τον οποίο μπορεί να κινηθεί αυτός και παρεμποδίζει τον κανονικό ρυθμό κίνησης των ποδιών. Ένας άλλος τρόπος είναι όταν ένας παίκτης κολυμπά στους ώμους του αντίπαλου παίκτη. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι σφάλμα παρεμπόδισης μπορεί να κάνει και ο παίκτης που έχει τη μπάλα στην κατοχή του. Για παράδειγμα στην εικόνα 8 φαίνεται ο παίκτης ο οποίος με το ένα χέρι κρατά τη μπάλα και προσπαθεί να απομακρύνει τον αντίπαλό του για να κερδίσει περισσότερο χώρο γι’ αυτόν. Στην εικόνα 9 φαίνεται ένας παίκτης που έχει την μπάλα στην κατοχή του και παρεμποδίζει τον αντίπαλό του σπρώχνοντάς τον προς τα πίσω με το κεφάλι του. Πρέπει να δοθεί προσοχή στις εικόνες 8 και 9, γιατί κάθε βίαιη κίνηση του παίκτη που έχει στην κατοχή του τη μπάλα μπορεί να θεωρηθεί χτύπημα ή βιαιοπραγία. Οι εικόνες σκοπεύουν να δείξουν την παρενόχληση χωρίς βίαιη κίνηση. Ένας παίκτης μπορεί επίσης να διαπράξει το αδίκημα της παρενόχλησης ακόμα και αν δεν κρατά ή αγγίζει τη μπάλα. Στην εικόνα 10 φαίνεται ο παίκτης που σκόπιμα μαρκάρει τον αντίπαλό του με το σώμα και τα χέρια του τεταμένα, αποκλείοντας έτσι την πρόσβασή του στη μπάλα. Το παράπτωμα αυτό γίνεται συχνότερα κοντά στα όρια του αγωνιστικού χώρου.WP. 20.10 Να σπρώξει ή να απωθηθεί από έναν αντίπαλο που δεν κρατά την μπάλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Σπρώξιμο μπορεί να γίνει με διάφορες μορφές και με το χέρι (εικ. 11) και με το πόδι  (εικ. 12). Στις περιπτώσεις αυτές η ποινή είναι ελεύθερη ρίψη για απλό σφάλμα. Επίσης οι διαιτητές θα πρέπει να φροντίζουν να διακρίνουν μεταξύ του σπρωξίματος με το πόδι και του χτυπήματος, όπου τότε δίνεται αποβολή ή και βιαιοπραγία. Αν το πόδι είναι ήδη σε επαφή με τον αντίπαλο όταν αρχίζει η κίνηση, αυτό συνήθως είναι σπρώξιμο, αλλά αν η κίνηση αρχίσει πριν γίνει η επαφή με τον αντίπαλο, τότε σε γενικές γραμμές θεωρείται χτύπημα.


WP. 20.11 Αν ένας παίκτης της ομάδας που έχει τη μπάλα στην κατοχή της διαπράξει παράπτωμα σύμφωνα με τον WP. 20.9 (να παρεμποδίσει έναν αντίπαλο) ή με τον WP. 20.10 (να σπρώξει ή να απωθηθεί από έναν αντίπαλο) πριν εκτελεστεί ελεύθερη ρίψη, άουτ ή κόρνερ.

WP. 20.12 Να βρίσκεται στην περιοχή των δύο (2) μέτρων από το τέρμα του αντιπάλου εκτός όταν βρίσκεται πίσω από την ευθεία της μπάλας. Δεν θα θεωρείται ως παράβαση όταν ένας παίκτης πάρει τη μπάλα μέσα στην περιοχή των δύο (2) μέτρων και την περάσει σ’ έναν άλλον παίκτη (συμπαίκτη) που είναι πίσω από την ευθεία της μπάλας και ο οποίος σουτάρει αμέσως προς το τέρμα, πριν ο πρώτος παίκτης μπορέσει να φύγει από την περιοχή των δύο (2) μέτρων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Αν ο παίκτης που δέχεται τη μπάλα δε σουτάρει προς το τέρμα, ο παίκτης που την έδωσε (πάσαρε) πρέπει να φύγει αμέσως από την περιοχή των δύο (2) μέτρων ώστε να αποφύγει την επιβολή ποινής σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν.

WP. 20.13 Να εκτελέσει πέναλτι με άλλον τρόπο εκτός από τον προβλεπόμενο,
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε WP. 23.4 για τον τρόπο εκτέλεσης πέναλτι.

WP. 20.14 Να καθυστερεί χωρίς λόγο την εκτέλεση ελεύθερης ρίψης, άουτ ή κόρνερ. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Βλέπετε σημείωση στον WP. 16.2

WP. 20.15 Όταν ο τερματοφύλακας περάσει ή αγγίξει τη μπάλα πέρα από τη γραμμή του κέντρου.


WP. 20.16 Να στείλει τη μπάλα πλάγια εκτός του αγωνιστικού χώρου, περιλαμβανομένης της περίπτωσης αναπήδησης της μπάλας στα πλάγια του αγωνιστικού χώρου πάνω από το επίπεδο του νερού.


WP. 20.17 Όταν μια ομάδα κρατά τη μπάλα στην κατοχή της για πάνω από 30 δευτερόλεπτα πραγματικού παιχνιδιού χωρίς να σουτάρει στο αντίπαλο τέρμα, ο χρονομέτρης που καταγράφει το χρόνο κατοχής της μπάλας θα ξανα ξεκινάει το χρονόμετρο :

α) όταν η μπάλα φύγει από το χέρι του παίκτη που σουτάρει προς το τέρμα. Αν η μπάλα αναπηδήσει από την οριζόντια ή τις κάθετες δοκούς, ή από τον  τερματοφύλακα ξανά στον αγωνιστικό χώρο, ο χρόνος κατοχής της μπάλας δε θα ξεκινήσει πριν αυτή περιέλθει στην κατοχή μιας από τις δυο ομάδες.
β) όταν η μπάλα περιέλθει στην κατοχή της αντίπαλης ομάδας. Στην κατοχή δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση κατά την οποία η μπάλα κατά την πτώση της αγγίξει απλώς κάποιον αντίπαλο παίκτη.
γ) όταν η μπάλα ξαναρχίσει να παίζεται μετά από αποβολή, πέναλτι, άουτ, κόρνερ ή ουδέτερη ρίψη.
Τα χρονόμετρα θα είναι ευκρινή και θα δείχνουν το χρόνο κατά την κατιούσα (δηλαδή θα δείχνουν το χρόνο κατοχής που απομένει).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Ο χρονομέτρης και οι διαιτητές πρέπει να αποφασίσουν για το αν έγινε σουτ προς την εστία ή όχι, αλλά η οριστική απόφαση παίρνεται από τους διαιτητές.


WP. 20.18 Να κωλυσιεργεί.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιτρέπεται πάντα στο διαιτητή να δώσει απλό σφάλμα σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν πριν περάσει η περίοδος των 30 δευτερολέπτων κατοχής της μπάλας:
Αν ο τερματοφύλακας είναι ο μόνος παίκτης της ομάδας του στην περιοχή του (στο μισό του αγωνιστικού χώρου) θα θεωρείται ότι κωλυσιεργεί αν πάρει τη μπάλα από άλλο συμπαίκτη του που βρίσκεται στο άλλο μισό του αγωνιστικού χώρου.
Στο τελευταίο λεπτό, οι διαιτητές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι υπάρχει σκόπιμο χάσιμο χρόνου πριν εφαρμόσουν τον κανονισμό αυτόν.


WP. 2 : TEΡMATA

WP. 2.1 Σε κάθε γραμμή τέρματος θα τοποθετούνται μια οριζόντια δοκός και δυο  κάθετες, κατασκευασμένες από άκαμπτο υλικό, τετραγωνισμένες με διαστάσεις 0,075 του μέτρου προς την πλευρά του αγωνιστικού χώρου και χρωματισμένες λευκές, σε ίσες αποστάσεις από τα πλαϊνά τοιχώματα και τουλάχιστον 0,30 του μέτρου από το άκρο του αγωνιστικού χώρου.

 WP. 2.2 Οι εσωτερικές πλευρές των κάθετων δοκών θα απέχουν μεταξύ τους 3 μέτρα. Όταν το βάθος του νερού είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 1,50 μέτρα, τότε η κάτω πλευρά της οριζόντιας δοκού θα απέχει 0,90 του μέτρου από την επιφάνεια του νερού. Όταν το βάθος του νερού είναι λιγότερο από 1,50 μέτρα, τότε η κάτω πλευρά της οριζόντιας δοκού θα απέχει 2,40 μέτρα από τον  πυθμένα της πισίνας.

WP. 2.3 Θα τοποθετείται δίχτυ σταθερά προσδεμένο στις δικούς το οποίο θα περικλείει την περιοχή του τέρματος και θα τοποθετείται κατά  τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει τουλάχιστον 0,30 μέτρα ελεύθερος χώρος πίσω από την γραμμή του τέρματος μέσα στην περιοχή του τέρματος.

WP. 21 ΑΠΟΒΟΛΕΣ

WP. 21.1 Θα δίνεται αποβολή όταν γίνονται οι παρακάτω παραβάσεις (WP. 21.4 μέχρι WP. 21.17), οι οποίες θα τιμωρούνται (εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από τους κανονισμούς) με την απονομή ελεύθερης ρίψης στην αντίπαλη ομάδα και την αποβολή του παίκτη ο οποίος διέπραξε το σφάλμα.

WP. 21.2 Ο παίκτης που έχει αποβληθεί θα μετακινείται προς την περιοχή επανεισόδου πλησιέστερα στη γραμμή του τέρματός του χωρίς να βγει από το νερό. Παίκτης που έχει αποβληθεί και βγαίνει από το νερό (εκτός της περίπτωσης εισόδου αντικαταστάτη) θα θεωρείται ότι υπέπεσε σε παράπτωμα σύμφωνα με τον WP. 21.11 (Απείθεια).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παίκτης που αποβάλλεται (περιλαμβανομένου παίκτη που έχει αποβληθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς για το υπόλοιπο του αγώνα) θα παραμένει στο νερό και θα κατευθύνεται (ακόμα και κολυμπώντας κάτω από την επιφάνεια του νερού) στη θέση επανεισόδου του τέρματός του, χωρίς να παρεμβαίνει στον αγώνα. Μπορεί να κολυμπήσει από τον αγωνιστικό χώρο προς οποιοδήποτε σημείο της γραμμής του τέρματος του μέχρι και πίσω από το τέρμα στην περιοχή επανεισόδου, εφόσον δεν επηρεάζει την ευθυγράμμιση του τέρματος.
Φτάνοντας στην περιοχή επανεισόδου, ο παίκτης που έχει αποβληθεί θα πρέπει να βρίσκεται στην επιφάνεια του νερού πριν επιτραπεί στον ίδιο (ή σε αντικαταστάτη του) να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο σύμφωνα με τους κανονισμούς. Όμως δεν θα είναι απαραίτητο να παραμείνει περισσότερο ο παίκτης που έχει αποβληθεί στην περιοχή επανεισόδου περιμένοντας την άφιξη του αντικαταστάτη του.WP. 21.3 Ο  παίκτης που αποβλήθηκε ή ένας αντικαταστάτης του, θα του επιτρέπεται  να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο, όταν προκύψει νωρίτερα κάποια από τις παρακάτω συνθήκες:
α) όταν περάσουν 20” πραγματικού παιχνιδιού, στη λήξη των οποίων ο γραμματέας θα σηκώσει την κατάλληλη σημαία εφόσον ο παίκτης που έχει αποβληθεί έχει φτάσει στην περιοχή επανεισόδου σύμφωνα με τους κανονισμούς
β) όταν σημειωθεί τέρμα
γ) όταν η ομάδα του παίκτη που έχει αποβληθεί ξαναπάρει τη μπάλα στην κατοχή της (δηλαδή όταν αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας) κατά τη διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού, ο αμυντικός διαιτητής θα δώσει την επανείσοδο με κίνηση του χεριού
δ) όταν το παιχνίδι ξαναρχίσει μετά από διακοπή από την ομάδα του παίκτη που έχει αποβληθεί, ο αμυντικός διαιτητής θα δώσει την επανείσοδο με κίνηση του χεριού.
Ο παίκτης που αποβλήθηκε ή ένας αντικαταστάτης του, θα του επιτρέπεται να ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο από την περιοχή επανεισόδου πλησιέστερα στη γραμμή του τέρματός του εφόσον :
α) του έχει δοθεί σήμα από τον γραμματέα ή το διαιτητή
β) δεν πηδήσει ή απωθηθεί από τα πλάγια των τοιχωμάτων της πισίνας ή του αγωνιστικού χώρου
γ) δεν επηρεάσει την ευθυγράμμιση του τέρματος
δ) ο αντικαταστάτης δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει στη θέση παίκτη που έχει αποβληθεί, έως ότου ο αποβληθείς παίκτης φτάσει στην περιοχή επανεισόδου του τέρματός του.
Μετά την επίτευξη τέρματος ο παίκτης που αποβλήθηκε ή ένας αντικαταστάτης του θα μπορούν να ξαναμπούν στον αγωνιστικό χώρο από οποιοδήποτε σημείο
Οι προϋποθέσεις αυτές θα ισχύουν και στην περίπτωση εισόδου αντικαταστάτη όταν ο αποβληθείς παίκτης έχει τρεις προσωπικές ποινές ή έχει αποβληθεί για άλλο λόγο για το υπόλοιπο του αγώνα σύμφωνα με τους κανονισμούς.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Δεν θα δίνεται σήμα από το διαιτητή, ούτε ο γραμματέας θα δίνει τέλος του χρόνου αποβολής των 20 δευτερολέπτων σε αντικαταστάτη μέχρι ο παίκτης που έχει αποβληθεί φτάσει στην περιοχή επανεισόδου του τέρματός του. Τα ίδια θα ισχύουν στην περίπτωση επανεισόδου αντικαταστάτη σε παίκτη που αποβλήθηκε για το υπόλοιπο του αγώνα. Στην περίπτωση που ο αποβληθείς παίκτης δε μπορέσει να ξαναγυρίσει στην περιοχή επανεισόδου του, ο αντικαταστάτης του δεν μπορεί να μπει μέχρι να σημειωθεί τέρμα ή το τέλος της περιόδου.
Ο αμυντικός διαιτητής είναι αυτός στον οποίο δίνεται κυρίως η δυνατότητα να δώσει το σήμα επανεισόδου σε παίκτη που έχει αποβληθεί ή αντικαταστάτη του. Όμως και ο διαιτητής στην επίθεση μπορεί να βοηθήσει στο θέμα αυτό και θα ισχύει το σήμα οποιουδήποτε εκ των δυο διαιτητών. Αν πέσει στην αντίληψη του ενός διαιτητή ότι η επανείσοδος δεν ήταν κανονική ή ότι ο κριτής τέρματος έδωσε σήμα για αντικανονική επανείσοδο, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ότι ο άλλος διαιτητής δεν έχει δώσει επανείσοδο.
Ο αμυντικός διαιτητής πριν κάνει σήμα επανεισόδου στον παίκτη που έχει αποβληθεί ή  στον αντικαταστάτη του, θα πρέπει να περιμένει στιγμιαίασε περίπτωση που ο διαιτητής στην επίθεση σφυρίξει κατοχή της μπάλας στην αντίπαλη ομάδα.
Αλλαγή κατοχής της μπάλας δε γίνεται μόνο λόγω τέλους μιας περιόδου, αλλά ο παίκτης που έχει αποβληθεί ή ο αντικαταστάτης του έχει το δικαίωμα επανεισόδου όταν η ομάδα του κερδίσει τη μπάλα στη διεκδίκηση κατά την έναρξη της επόμενης περιόδου. Αν ένας παίκτης είναι αποβολή, όταν σημειωθεί  το τέλος της περιόδου, οι διαιτητές και ο γραμματέας θα εξασφαλίζουν ότι οι ομάδες έχουν το σωστό αριθμό παικτών, πριν σφυρίξουν την επανέναρξη του αγώνα.WP. 21.4 Όταν ένας παίκτης βγει από το νερό ή κάθεται ή πατά στα σκαλιά ή τα τοιχώματα της πισίνας κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτός των περιπτώσεων ατυχήματος, τραυματισμού, ασθένειας ή με την άδεια του διαιτητή.


WP. 21.5 Όταν παρεμβαίνει στην εκτέλεση ελεύθερης ρίψης, άουτ ή κόρνερ, περιλαμβανομένου των περιπτώσεων :
α) όταν σκόπιμα απομακρύνει ή δεν ελευθερώνει τη μπάλα με σκοπό την παρεμπόδιση της κανονικής εξέλιξης του αγώνα.
β) κάθε προσπάθειας να παιχθεί η μπάλα πριν αυτή φύγει από το χέρι του παίκτη που εκτελεί τη ρίψη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένας παίκτης δεν πρέπει να τιμωρείται σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, αν δεν ακούσει το σφύριγμα επειδή βρίσκεται κάτω από το νερό. Οι διαιτητές θα πρέπει να αποφαίνονται για το αν οι πράξεις του παίκτη είναι σκόπιμες.
Παρέμβαση στην εκτέλεση κάποιας ρίψης μπορεί να γίνει εμμέσως όταν η μπάλα καθυστερείται ή παρεμποδίζεται να φτάσει στον παίκτη που θα εκτελέσει τη ρίψη ή μπορεί να γίνει όταν η εκτέλεση της ρίψης παρεμποδίζεται από αντίπαλο ο οποίος παρεμβάλλεται στην κατεύθυνση της μπάλας (εικόνα 13) ή με την παρενόχληση των κινήσεων του παίκτη που εκτελεί τη ρίψη (εικόνα 14). Σε περίπτωση παρεμβολής σε πέναλτι βλέπετε επίσης WP. 21.16.WP. 21.6  Nα προσπαθήσει να παίξει ή να εμποδίσει ένα σουτ με τα δύο χέρια έξω από την  περιοχή των 5  μέτρων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν ο αμυντικός που είναι έξω από την περιοχή των 5 μέτρων σηκώσει τα δύο χέρια σε μια προσπάθεια να παιχτεί ή να εμποδιστεί ένα σουτ για γκολ, ο παίκτης θα πρέπει να αποβάλλεται.

WP. 21.7  Να ρίχνει σκόπιμα νερό στο πρόσωπο του αντίπαλου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ρίψη νερού χρησιμοποιείται συχνά σαν κακή τακτική αλλά συχνά τιμωρείται μόνο στην προφανή περίπτωση που οι παίκτες βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο (εικ. 15). Όμως το ίδιο μπορεί να προκύψει λιγότερο εμφανώς όταν ένας παίκτης δημιουργεί προπέτασμα νερού με το βραχίονά του, φαινομενικά χωρίς πρόθεση, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η ορατότητα του αντιπάλου που θα σουτάρει προς το τέρμα ή που θα πασάρει τη μπάλα.
Η ποινή της σκόπιμης ρίψης νερού στον αντίπαλο είναι αποβολή σύμφωνα με τον WP. 21.6 ή επιβολή πέναλτι σύμφωνα με τον
WP. 22.2 αν ο αντίπαλος είναι μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων και προσπαθεί να πετύχει τέρμα. Το αν θα δοθεί πέναλτι ή αποβολή εξαρτάται μόνο από τη θέση και τις ενέργειες του επιτιθέμενου παίκτη. Το αν ο αμυνόμενος παίκτης είναι μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων ή όχι δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.


WP. 21.8  Όταν κρατά, βυθίζει ή τραβά έναν αντίπαλο που δεν κρατά τη μπάλα. Κρατά τη μπάλα, σημαίνει ότι ο παίκτης σηκώνει, μεταφέρει ή αγγίζει τη μπάλα, αλλά δεν περιλαμβάνεται το ντριμπλάρισμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σωστή εφαρμογή του κανονισμού αυτού είναι πολύ σημαντική τόσο στην παρουσίαση του αγώνα όσο και στο να επιτευχθεί σωστό και δίκαιο αποτέλεσμα. Η διατύπωση του κανονισμού είναι σαφής και ακριβής και μπορεί να ερμηνευθεί κατά έναν τρόπο: όταν κρατά (εικ. 16), βυθίζει (εικ.17) ή τραβά (εικ.18) αντίπαλο που δεν κρατά τη μπάλα τότε τιμωρείται με αποβολή. Είναι ουσιώδες να εφαρμόζουν οι διαιτητές τον κανονισμό σωστά, χωρίς να ερμηνεύουν σύμφωνα με την προσωπική τους αντίληψη ώστε να μην ξεπερνιούνται τα όρια σκληρού παιχνιδιού. Επιπλέον, οι διαιτητές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι παράβαση του 21.8 στην περιοχή των πέντε μέτρων που αποτρέπει την πραγματοποίηση τέρματος πρέπει να τιμωρείται με πέναλτι.


WP. 21.9 Όταν κλωτσήσει ή χτυπήσει σκόπιμα έναν αντίπαλο ή όταν κάνει απροσάρμοστες κινήσεις με το σκοπό αυτό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράβαση του λακτίσματος ή του χτυπήματος μπορεί να έχει έναν αριθμό διαφορετικών μορφών και μπορεί να σημειωθεί και από τον παίκτη που έχει τη μπάλα στη κατοχή του και από αντίπαλο. Η κατοχή της μπάλας δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η πράξη του παίκτη που υπέπεσε στο σφάλμα, περιλαμβανομένης της περίπτωσης που αυτός κάνει απροσάρμοστες κινήσεις σε μια προσπάθεια να κλωτσήσει ή να χτυπήσει ακόμα και αν δεν το καταφέρει.
Ένα από τα πιο σοβαρά χτυπήματα είναι η αγκωνιά προς τα πίσω (εικόνα 19) η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό του αντιπάλου. Όμοια, μπορεί να γίνει σοβαρός τραυματισμός, όταν ένας παίκτης σπρώξει σκόπιμα με το κεφάλι του προς τα πίσω, στο πρόσωπο αντιπάλου, που τον μαρκάρει στενά. Στις περιπτώσεις αυτές, ο διαιτητής θα μπορούσε δικαιολογημένα να επιβάλει ποινή σύμφωνα με τον WP. 21.10 (βιαιοπραγία) παρά με τον WP. 21.8.WP. 21.10 Να υποπέσει σε σφάλμα κακής συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απαράδεκτης γλώσσας, βίας ή κατ’ εξακολούθηση κακού παιχνιδιού, να αρνηθεί υπακοή ή να δείξει ασέβεια προς ένα διαιτητή ή μέλος της Αγωνόδικης Επιτροπής, ή συμπεριφορά ενάντια στο πνεύμα των κανόνων που ενδεχομένως να φέρει τον αγώνα σε παρωδία. Ο παίκτης αυτός θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο του αγώνα με αντικατάσταση εφόσον προκύψει μία από τις συνθήκες του WP. 21.3.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Εάν ένα μέλος μιας ομάδας διαπράξει οποιαδήποτε σφάλμα που αναφέρεται σε αυτόν τον κανόνα κατά τη διάρκεια του διαστήματος μεταξύ των περιόδων, κατά τη διάρκεια ενός time out ή πριν από την επανέναρξη του παιχνιδιού αφότου έχει πετύχει η ομάδα του τέρμα, ο παίκτης θα αποβληθεί από το υπόλοιπο του αγώνα και η αντικατάσταση θα επιτραπεί όταν, μετά από τη μικρού διαστήματος διακοπή, πάρει η ομάδα του παίκτη που έχει αποβληθεί την κατοχή της μπάλας (που σημαίνει τον έλεγχο της μπάλας), ή σε άλλες περιπτώσεις, μετά από το πιο πρόωρο περιστατικό που αναφέρεται  στο WP 21.3.

WP. 21.11 Να διαπράξει πράξη βιαιοπραγίας (περιλαμβανομένου λακτίσματος ή χτυπήματος, ή προσπάθειας προς λάκτισμα ή χτύπημα με εχθρικό σκοπό) εναντίον αντίπαλου ή μέλους Αγωνόδικης Επιτροπής είτε στη διάρκεια του παιχνιδιού (συμπεριλαμβανομένης κάθε διακοπής ή time – out), είτε κατά τη διάρκεια του διαστήματος μεταξύ των περιόδων. Ο παίκτης που διέπραξε το σφάλμα θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο του αγώνα και ένα πέναλτι θα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα. Ο παίκτης που υπέπεσε στο σφάλμα μπορεί να αντικατασταθεί όταν παρέλθουν τέσσερα λεπτά πραγματικού παιχνιδιού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο κανονισμός αυτός θα ισχύει και στην περίπτωση όπου το αδίκημα γίνεται κατά τη διάρκεια του διαστήματος μεταξύ των περιόδων και ένα πέναλτι θα πρέπει να δίνεται.
Αυτό δεν θα ισχύει όταν συμβεί πριν την έναρξη του αγώνα.
Σε περίπτωση βιαιοπραγίας σε οποιοδήποτε στιγμή από έναν αντικαταστάτη που δεν είναι στο νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα αποβάλλεται για το υπόλοιπο του αγώνα. Ο αρχηγός της ομάδας θα καλείται να απομακρύνει από το νερό έναν παίκτη κατά την κρίση του και η ομάδα θα συνεχίζει με ένα λιγότερο παίκτη για τέσσερα λεπτά. Ο παίκτης που απομακρύνθηκε μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για το υπόλοιπο του αγώνα σαν ένας από τους παραμένοντες παίκτες της ομάδας του στο νερό και δεν θα χρεώνεται με προσωπική ποινή λόγω της απομάκρυνσής του από το νερό.WP. 21.12 Αν ένας παίκτης της ομάδας που δεν έχει τη μπάλα στην κατοχή της διαπράξει κάποια από τις παρακάτω παραβάσεις πριν εκτελεστεί ελεύθερη ρίψη, άουτ, κόρνερ ή πέναλτι ή αν ένας παίκτης οποιασδήποτε ομάδας διαπράξει κάποια από τις παρακάτω παραβάσεις πριν εκτελεστεί ουδέτερη ρίψη :
WP. 20.9     - Παρεμπόδιση αντιπάλου
WP. 20.10     - Nα σπρώξει ή να απωθηθεί από έναν αντίπαλο
WP. 21.4 μέχρι WP. 21.11    - Να διαπράξει παράβαση αποβολής.
Η αρχική ποινή (περιλαμβάνει και την ουδέτερη ρίψη) θα παραμένει. Ο παίκτης θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο του αγώνα όπου προβλέπεται από τους κανονισμούς.

WP. 21.13 Για έναν παίκτη κάθε ομάδας που διαπράττει κάποιες από τις παρακάτω παραβάσεις ταυτόχρονα πριν εκτελεστεί ελεύθερη ρίψη, άουτ, κόρνερ, πέναλτι ή ουδέτερη ρίψη :
WP. 20.9     -    Παρεμπόδιση αντιπάλου
WP. 20.10     -    Nα σπρώξει ή να απωθηθεί από έναν αντίπαλο
WP. 21.4 μέχρι WP. 21.11     -    Να διαπράξει παράβαση αποβολής.
Και οι δυο παίκτες θα αποβάλλονται και η ομάδα στην επίθεση θα διατηρήσει την κατοχή της μπάλας. Οι παίκτες θα αποβάλλονται από το υπόλοιπο του αγώνα όπου προβλέπεται από τους κανονισμούς.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Και οι δύο παίκτες που αποβάλλονται σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, θα επιτρέπεται να ξαναμπούν στο επόμενο πιο πρόωρο περιστατικό που αναφέρεται στο WP21.3 ή στην επόμενη αλλαγή κατοχής (της μπάλας). Αν οι δυο παίκτες που αποβλήθηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν μπορούν να μπουν πριν φτάσουν στις αντίστοιχες περιοχές επανεισόδου τους, ο αμυντικός διαιτητής μπορεί να κάνει σήμα σε κάθε παίκτη μόλις αυτός είναι έτοιμος να ξαναμπεί. Ο διαιτητής δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι να είναι έτοιμοι και οι δυο παίκτες να ξαναμπούν.
Η ομάδα που έχει στην κατοχή την μπάλα όταν γίνουν ταυτόχρονα φάουλ (αποβολές), θα ξαναξεκινήσει το παιχνίδι με τη εκτέλεση ελεύθερης ρίψης, άουτ, κόρνερ ή πέναλτι. Στην περίπτωση ουδέτερης ρίψης, ο διαιτητής θα ξαναξεκινήσει το παιχνίδι σύμφωνα με το WP 18.


WP. 21.14 Αν ένας παίκτης της ομάδας που έχει τη μπάλα στην κατοχή της κάνει παράβαση του WP. 21.4 μέχρι WP. 21.11 (αποβολές) πριν από ελεύθερη ρίψη, άουτ, κόρνερ ή πέναλτι, εκτός αν :
* ο παίκτης αποβάλλεται από το υπόλοιπο του αγώνα όπου προβλέπεται από τους κανονισμούς.
* η παράβαση έγινε κατά την εκτέλεση πέναλτι, το πέναλτι θα παραμένει.


WP. 21.15 Αν ένας παίκτης που έχει αποβληθεί επανέλθει ή ένας αντικαταστάτης μπει στον αγωνιστικό χώρο αντικανονικά, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων :
* χωρίς σήμα της γραμματείας ή ενός διαιτητή.
* από άλλη θέση από την περιοχή επανεισόδου του, εκτός των περιπτώσεων που οι κανονισμοί προβλέπουν άμεση αντικατάσταση.
* πηδώντας ή απωθούμενος από τις πλευρές ή τα τοιχώματα της πισίνας ή του αγωνιστικού χώρου.
* χαλώντας την ευθυγράμμιση του τέρματος.
Αν η παράβαση αυτή γίνει από παίκτη της ομάδας που δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της, θα αποβάλλεται και θα δίνεται πέναλτι στην αντίπαλη ομάδα.
Αν η παράβαση αυτή γίνει από παίκτη της ομάδας που έχει την μπάλα στην κατοχή της, θα αποβάλλεται και μια ελεύθερη ρίψη θα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα.

WP. 21.16  Να παρενοχλεί την εκτέλεση πέναλτι. Ο παίκτης που διέπραξε την παράβαση θα αποβάλλεται για το υπόλοιπο του αγώνα με αντικατάσταση εφόσον συμβούν κάποια από τα προβλεπόμενα στον WP. 21.3 και το πέναλτι θα παραμένει ή θα επαναλαμβάνεται, όπως είναι καταλληλότερο.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η πιο κοινή μορφή παρενόχλησης ενός πέναλτι είναι όταν ένας αντίπαλος έχει σκοπό να κλωτσήσει τον παίκτη που εκτελεί τη ρίψη, ακριβώς την στιγμή που αυτή εκτελείται. Είναι σημαντικό για τους διαιτητές να βεβαιωθούν ότι όλοι οι παίκτες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστο δύο (2) μέτρων από τον εκτελεστή, ώστε να αποφευχθεί τέτοια παρενόχληση. Ο διαιτητής επίσης θα επιτρέπει στην αμυνόμενη ομάδα να έχει το πρώτο δικαίωμα να πάρει θέση. 

WP. 21.17 Ο αμυντικός τερματοφύλακας να μην πάρει τη σωστή θέση στη γραμμή του τέρματος κατά την εκτέλεση του πέναλτι και εφόσον έχει ήδη προειδοποιηθεί μία φορά από το διαιτητή. Ένας άλλος αμυντικός παίκτης μπορεί να πάρει τη θέση του τερματοφύλακα, αλλά χωρίς τα προνόμια και τους περιορισμούς του.

WP. 21.18  Όταν ένας παίκτης αποβάλλεται, η περίοδος αποβολής θα αρχίσει αμέσως όταν  η μπάλα αφήσει το χέρι του παίκτη που εκτελεί την  ελεύθερη ρίψη, ή όταν  η μπάλα αγγιχτεί μετά από ουδέτερη ρίψη.

WP. 21.19  Αν παίκτης που έχει αποβληθεί παρενοχλήσει σκόπιμα τη διεξαγωγή του αγώνα, περιλαμβανομένης και της ευθυγράμμισης του τέρματος, θα δίνεται πέναλτι στην αντίπαλη ομάδα και περαιτέρω θα δίνεται προσωπική ποινή στον παίκτη που έχει αποβληθεί. Αν ένας παίκτης που έχει αποβληθεί, δε ξεκινήσει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο σχεδόν αμέσως, ο διαιτητής μπορεί να ερμηνεύσει την πράξη αυτή ως εσκεμμένη παρενόχληση σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν.


WP. 21.20 Σε περίπτωση που ο αγώνας συνεχιστεί με παράταση, η περίοδος αποβολής αποβληθέντα παίκτη θα παραμένει και στην παράταση. Οι προσωπικές ποινές που δίνονται στη διάρκεια του κανονικού αγώνα θα μεταφέρονται επίσης και στην παράταση και οι παίκτες που έχουν αποβληθεί για το υπόλοιπο του αγώνα σύμφωνα με τους κανονισμούς δε θα μπορούν να πάρουν μέρος στις περιόδους των παρατάσεων.

WP. 22 : ΠΕΝΑΛΤΙ

WP. 22.1 Θα θεωρείται σφάλμα πέναλτι όταν διαπράττεται κάποια από τις ακόλουθες παραβάσεις (WP. 22.2 μέχρι WP. 22.7), η οποία θα τιμωρείται με την κατακύρωση πέναλτι στην αντίπαλη ομάδα.

WP. 22.2 Όταν ο αμυνόμενος παίκτης διαπράξει οποιοδήποτε σφάλμα μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων αλλά το οποίο θα απέτρεπε την επίτευξη τέρματος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πέραν των άλλων παραβάσεων που αποτρέπουν πιθανό τέρμα, θεωρείται παράβαση στο πνεύμα του Κανονισμού αυτού  όταν :
* ο τερματοφύλακας ή άλλος αμυντικός παίκτης τραβήξει ή με οποιοδήποτε τρόπο μετακινήσει το τέρμα (εικ. 20).


 
* ο αμυντικός παίκτης παίξει σκόπιμα τη μπάλα ή προσπαθήσει να παίξει τη μπάλα ή να εμποδίσει ένα σουτ με τα δύο χέρια  (εικ. 21).
* ο αμυντικός παίκτης παίξει σκόπιμα τη μπάλα για να εμποδίσει ή προσπαθήσει να εμποδίσει μια πάσα με τα δύο χέρια.
* o αμυντικός παίκτης παίξει την μπάλα με σφιγμένη γροθιά (εικ. 22).


 
* ο τερματοφύλακας ή άλλος αμυντικός παίκτης βυθίσει τη μπάλα κάτω από το νερό ενώ μαρκάρεται.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ παραβάσεις που περιγράφονται παραπάνω και άλλα σφάλματα όπως το κράτημα, το σπρώξιμο, η παρενόχληση κλπ. θα τιμωρούνταν κανονικά με την κατακύρωση ελεύθερης ρίψης (και αποβολή όπου έπρεπε), αυτές  γίνονται πέναλτι αν διαπραχθούν μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων από αμυντικό παίκτη αν συντέλεσαν στην αποτροπή πιθανού τέρματος.


WP. 22.3 Όταν αμυντικός παίκτης μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων κλωτσήσει ή χτυπήσει αντίπαλο ή διαπράξει βιαιοπραγία. Σε περίπτωση βιαιοπραγίας, ο αμυντικός παίκτης θα αποβάλλεται επίσης για το υπόλοιπο του αγώνα, χωρίς αντικατάσταση, και επιπλέον θα κατακυρώνεται πέναλτι.

WP. 22.4 Όταν παίκτης που έχει αποβληθεί παρενοχλήσει σκόπιμα τη διεξαγωγή του αγώνα, περιλαμβανομένης και της αλλαγής, ευθυγράμμισης του τέρματος.


WP. 22.5 Όταν ο τερματοφύλακας ή άλλος αμυντικός παίκτης τραβήξει το τέρμα με αποκλειστικό σκοπό να αποτραπεί πιθανό τέρμα. Ο παίκτης που υπέπεσε στο σφάλμα θα αποβάλλεται επίσης για το υπόλοιπο του αγώνα με αντικατάσταση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον WP. 21.3.

WP. 22.6 Όταν ένας παίκτης ή αντικαταστάτης που δεν έχει δικαίωμα σύμφωνα με τους κανονισμούς να συμμετάσχει στον αγώνα εκείνη τη στιγμή, μπει στον αγωνιστικό χώρο. Ο παίκτης που υπέπεσε στο σφάλμα θα αποβάλλεται επίσης για το υπόλοιπο του αγώνα με αντικατάσταση. Ο αντικαταστάτης μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο μετά από το πιο πρόωρο περιστατικό που αναφέρεται στο WP 21.3.

WP. 22.7 Για τον προπονητή της ομάδας που δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της να ζητήσει time – out ή για τo προπονητικό team να κάνει κάποια ενέργεια για να παρεμποδίσει ένα πιθανό τέρμα. Όμως καμιά προσωπική ποινή δεν θα καταγραφεί για αυτή την παράβαση.


WP. 22.8 Εάν στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού ένα πέναλτι δοθεί σε μια ομάδα, ο προπονητής μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας και να δοθεί μια ελεύθερη ρίψη.
Ο χρονομέτρης  που καταγράφει το χρόνο κατοχής  θα ξαναξεκινά το ρολόι.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι ευθύνη του προπονητή  να δοθεί ένα σαφές σήμα χωρίς καθυστέρηση εάν η ομάδα επιθυμεί να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα.

WP. 23.1 Πέναλτι θα εκτελείται από παίκτη της ομάδας υπέρ της οποίας αυτό κατακυρώθηκε, εκτός του τερματοφύλακα, από οποιοδήποτε σημείο της αντιπάλου γραμμής των 5 μέτρων.

WP. 23.2 Όλοι οι παίκτες θα εγκαταλείπουν την περιοχή των 5 μέτρων και θα βρίσκονται τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από τον παίκτη που εκτελεί το πέναλτι. Σε κάθε πλευρά του παίκτη που εκτελεί το πέναλτι, ένας παίκτης της αμυνόμενης ομάδας θα έχει το πρώτο δικαίωμα να πάρει θέση. Ο αμυνόμενος τερματοφύλακας θα είναι τοποθετημένος μεταξύ των δοκών του τέρματος και κανένα μέρος του σώματός του δεν θα βρίσκεται πέρα από τη γραμμή του τέρματος στην επιφάνεια του νερού.
Σε περίπτωση που ο τερματοφύλακας είναι έξω από το νερό, μπορεί να πάρει τη θέση του άλλος παίκτης, αλλά χωρίς τα προνόμια και τους περιορισμούς αυτού.

WP. 23.3 Όταν ο διαιτητής που ελέγχει την εκτέλεση του πέναλτι είναι ικανοποιημένος ότι οι παίκτες είναι στις σωστές θέσεις τους, θα δώσει σήμα να εκτελεστεί το πέναλτι με σφύριγμα και ταυτόχρονα κατέβασμα του χεριού από την κάθετη στην οριζόντια θέση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κατέβασμα του χεριού ταυτόχρονα με το σήμα της σφυρίχτρας κάνει δυνατή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και μέσα στο θόρυβο των θεατών, την εκτέλεση του πέναλτι σύμφωνα με τους κανονισμούς. Όταν το χέρι είναι ψηλά, ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι συγκεντρώνεται, γιατί ξέρει ότι το σήμα θα ακολουθήσει αμέσως.

WP. 23.4 Ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι θα έχει στην κατοχή του την μπάλα και θα τη ρίξει αμέσως με αδιάκοπη κίνηση κατευθείαν προς το τέρμα. Ο παίκτης μπορεί να εκτελέσει το πέναλτι σηκώνοντας τη μπάλα από το νερό (εικ.23) ή κρατώντας τη μπάλα με υψωμένο χέρι (εικ. 24) και η μπάλα μπορεί να μετακινηθεί προς τα πίσω από τη διεύθυνση του τέρματος ως προετοιμασία για τη βολή προς τα εμπρός, εφόσον δε διακόπτεται η συνέχεια της κίνησης, πριν η μπάλα φύγει από το χέρι του παίκτη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Δεν υπάρχει Κανονισμός που να απαγορεύει στον παίκτη να εκτελέσει το πέναλτι με την πλάτη προς το τέρμα ενώ εκτελεί κίνηση μισής ή ολόκληρης περιστροφής.

 

WP. 23.5 Αν η μπάλα προσκρούσει στις δοκούς ή τον τερματοφύλακα αυτή παραμένει στο παιχνίδι και δεν θεωρείται απαραίτητο να παιχθεί από άλλον παίκτη ή να αγγιχτεί η μπάλα πριν σημειωθεί τέρμα.

WP. 23.6 Αν κατά τη στιγμή ακριβώς που ο διαιτητής δώσει πέναλτι ο χρονομέτρης δώσει τέλος περιόδου, όλοι οι παίκτες εκτός αυτού που εκτελεί το πέναλτι και του αμυνόμενου τερματοφύλακα θα εγκαταλείπουν το νερό πριν εκτελεστεί το πέναλτι. Στην περίπτωση αυτή αν η μπάλα ξαναμπεί στο παιχνίδι ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης στις δοκούς ή στον τερματοφύλακα θεωρείται ότι ο αγώνας έχει λήξει.

WP. 24 : ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

WP. 24.1 Θα χρεώνεται προσωπική ποινή σε κάθε παίκτη ο οποίος διαπράττει σφάλμα αποβολής ή πέναλτι. Ο διαιτητής θα υποδεικνύει τον αριθμό του σκουφιού του παίκτη που υπέπεσε στο σφάλμα στη γραμματεία.

WP. 24.2 Όταν ένας παίκτης συμπληρώσει την τρίτη προσωπική ποινή του, θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο του αγώνα με αντικατάσταση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον WP. 21.3. Αν η τρίτη προσωπική ποινή είναι πέναλτι, η είσοδος του αντικαταστάτη θα είναι άμεση.

WP. 25 : ΑΤΥΧΗΜΑ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

WP. 25.1 Ένας παίκτης θα μπορεί να βγει από το νερό ή να καθίσει ή να σταθεί στα σκαλιά στα πλάγια της πισίνας κατά τη διάρκεια του αγώνα σε περίπτωση ατυχήματος, αν είναι πληγωμένος ή άρρωστος ή με την άδεια του διαιτητή. Παίκτης που έφυγε από το νερό νόμιμα, μπορεί να επανέλθει από την περιοχή επανεισόδου πλησιέστερα στη γραμμή του τέρματός του σε κατάλληλη διακοπή με την άδεια του διαιτητή.

WP. 25.2 Αν ένας παίκτης αιμορραγεί, ο διαιτητής θα πρέπει αμέσως να δώσει εντολή στον παίκτη να βγει από το νερό με άμεση είσοδο ενός αντικαταστάτη και το παιχνίδι θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, ο παίκτης αυτός, έχει δικαίωμα να είναι ένας αντικαταστάτης στην συνηθισμένη ροή του παιχνιδιού.


WP. 25.3 Αν συμβεί ατύχημα, τραυματισμός ή ασθένεια, ο διαιτητής μπορεί κατά την κρίση του να διακόψει τον αγώνα για το πολύ τρία λεπτά (3’), περίπτωση για την οποία θα δώσει οδηγίες στον χρονομέτρη για την έναρξη της περιόδου διακοπής.


WP. 25.4  Όταν ο αγώνας σταματήσει για ατύχημα, τραυματισμό ή ασθένεια, η ομάδα που είχε στην κατοχή της την μπάλα κατά την στιγμή της διακοπής θα βάλει την μπάλα στο παιχνίδι από το μέρος της διακοπής όταν το παιχνίδι ξαναρχίσει.


WP. 25.5  Εκτός της περίπτωσης του WP.25.2 (αιμορραγία) ο παίκτης δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει πλέον στο παιχνίδι εφόσον ένας αντικαταστάτης έχει μπει.


FR 7 ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

(Ο κανόνας αποτελεί μέρος του κανονισμού εγκαταστάσεων της FINA (Facilities Rules).
Τελευταία αναθεώρηση 8/1/2010
 

FR 7.1 (το αυθεντικό σχέδιο της FINA για τον αγωνιστικό χώρο)


FR 7.2 Αγωνιστικός χώρος. Οι απόσταση ανάμεσα στις αντίστοιχες γραμμές τέρματος πρέπει να είναι 30 μέτρα για αγώνες ανδρών και 25 μέτρα για αγώνες γυναικών. Το πλάτος του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι 20 μέτρα. Το βάθος του νερού δεν πρέπει πουθενά να είναι λιγότερο από 1,80 μέτρα , προτιμώμενο τα 2 μέτρα. 

FR 7.3 Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 26°C (βαθμοί Κελσίου) συν ή πλην 1°C. 

FR 7.4 Η ένταση του φωτός δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 600 lux. 

FR 7.5 Εξαίρεση από τον κανόνα FR 7.2 μπορεί να επιτραπεί κατά την διακριτική ικανότητα της ομοσπονδίας που ελέγχει τον αγώνα.


Παράρτημα Α: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

1. Οι διαιτητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και θα έχουν εξίσου τη δυνατότητα να κατακυρώνουν σφάλματα και πέναλτι. Διαφορές απόψεων των διαιτητών δεν θα εκλαμβάνονται ως βάση για διαμαρτυρία ή ένσταση.

2. Η επιτροπή ή το όργανο που ορίζει τους διαιτητές έχει την δικαιοδοσία να ορίσει την πλευρά του αγωνιστικού χώρου από την οποία θα διαιτητεύει κάθε διαιτητής. Οι διαιτητές θα αλλάζουν πλευρά της πισίνας πριν την έναρξη κάθε περιόδου, όταν οι ομάδες δεν αλλάζουν τέρματα.

3. Κατά την έναρξη του αγώνα και κάθε περιόδου, το σήμα έναρξης θα   δίνεται από το διαιτητή που βρίσκεται στην πλευρά της επίσημης γραμματείας.

4. Μετά από κάθε σημείωση τέρματος, το σήμα επανέναρξης του αγώνα θα δίνεται από το διαιτητή που έλεγχε την επίθεση όταν σημειώθηκε το τέρμα. Πριν την επανέναρξη οι διαιτητές θα εξασφαλίζουν ότι κάθε αντικατάσταση έχει ολοκληρωθεί.

5. Κάθε διαιτητής θα έχει το δικαίωμα να κατακυρώνει σφάλματα σε οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου αλλά κάθε διαιτητής θα δίνει πρωτεύουσα σημασία στην άμυνα που δέχεται επίθεση προς το τέρμα που βρίσκεται στα δεξιά του. Ο διαιτητής που δεν ελέγχει την επίθεση (ο αμυντικός διαιτητής) θα βρίσκεται όχι κοντύτερα προς το τέρμα που δέχεται επίθεση από τον πιο απομακρυσμένο παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας.

6. Κατά την κατακύρωση ελεύθερης ρίψης, άουτ ή κόρνερ, ο διαιτητής που παίρνει την απόφαση αυτή θα σφυρίζει και οι δύο διαιτητές θα δείχνουν τη κατεύθυνση της επίθεσης, ώστε να μπορούν οι παίκτες σε διάφορα μέρη της πισίνας να βλέπουν έγκαιρα σε ποια ομάδα κατακυρώθηκε το σφάλμα. Ο διαιτητής που κατακυρώνει το σφάλμα θα υποδεικνύει το σημείο από το οποίο πρέπει να εκτελεστεί η ρίψη, στην περίπτωση που η μπάλα δε βρίσκεται στο σημείο του φάουλ. Οι διαιτητές θα χρησιμοποιούν τα σήματα του Παραρτήματος Β για να δηλώσουν το είδος της ποινής το οποίο έδωσαν.

7. Το σήμα εκτέλεσης πέναλτι θα δίνεται από το διαιτητή που βρίσκεται στην επίθεση, εκτός της περίπτωσης που ο παίκτης θέλει να εκτελέσει τη ρίψη με το αριστερό χέρι, οπότε μπορεί να ζητήσει από τον αμυντικό διαιτητή να δώσει το σήμα.

8. Όταν κατακυρώνονται ταυτόχρονα ελεύθερες ρίψεις από τους δύο διαιτητές στην ίδια ομάδα, η κατακύρωση θα δίνεται στον παίκτη που υποδείχτηκε από το διαιτητή στην επίθεση.

9. Όταν κατακυρώνονται ταυτόχρονα απλά σφάλματα αλλά για αντίθετες ομάδες,  θα δίνεται ουδέτερη ρίψη που θα υποδεικνύεται από το διαιτητή στην επίθεση.

10. Όταν ένας διαιτητής δώσει αποβολή και την ίδια στιγμή ο άλλος διαιτητής δώσει πέναλτι στην αντίθετη ομάδα, και οι δύο παίκτες θα αποβάλλονται και θα δίνεται ουδέτερη ρίψη.

11. Όταν δίνονται ταυτόχρονα ποινές και από τους δύο διαιτητές και η μία είναι απλό σφάλμα και η άλλη είναι αποβολή ή πέναλτι, θα κατακυρώνεται η αποβολή ή το πέναλτι.

12. Όταν παίκτες και των δύο ομάδων διαπράξουν σφάλμα αποβολής ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια πραγματικού αγώνα ή σε νεκρό χρόνο, οι παίκτες που έπεσαν στο παράπτωμα, θα αποβάλλονται και μια ουδέτερη ρίψη θα δίνεται.

13. Στην περίπτωση που κατακυρωθούν ταυτόχρονα πέναλτι και στις δύο ομάδες, θα προηγείται στην εκτέλεση η ομάδα που είχε τελευταία τη μπάλα στην κατοχή της. Μετά την εκτέλεση και του δεύτερου πέναλτι, ο αγώνας θα ξαναρχίζει με ουδέτερη ρίψη στη γραμμή του κέντρου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: ΣΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ - ΚΡΙΤΕΣ

ΕΙΚΟΝΑ 1. Ο διαιτητής κατεβάζει το χέρι του από την κάθετη θέση:
α) για την έναρξη της περιόδου
β) για να ξεκινήσει ο αγώνας μετά από γκολ
γ) για την εκτέλεση του πέναλτι
ΕΙΚΟΝΑ 2. Ο διαιτητής δείχνει με το ένα χέρι του την κατεύθυνση της επίθεσης και με το άλλο το ακριβές σημείο που παίζεται η μπάλα, στο φάουλ, στο άουτ, στο κόρνερ.

ΕΙΚΟΝΑ 3. Ουδέτερη ρίψη. Ο διαιτητής θα πρέπει να δείξει το ακριβές σημείο που θα γίνει η ουδέτερη ρίψη, να δείξει το σήμα με τους σηκωμένους του αντίχειρες και να ζητήσει την μπάλα.

ΕΙΚΟΝΑ 4. Ο διαιτητής υποδεικνύει την αποβολή ενός παίκτη, δείχνοντας τον και μετακινώντας το χέρι γρήγορα προς το όριο του αγωνιστικού χώρου στην περιοχή επανεισόδου του. Αμέσως μετά υποδεικνύει το νούμερο του παίκτη που έχει αποβληθεί για να γίνει κατανοητό στον αγωνιστικό χώρο και στην γραμματεία.
EIKONA 5. Για την ταυτόχρονη αποβολή δύο παικτών, ο διαιτητής θα δείχνει με τα δύο χέρια, τους παίκτες, υποδεικνύοντας την αποβολή τους σύμφωνα με την εικ.5 και αμέσως έπειτα τα νούμερα των σκουφιών τους.


ΕΙΚΟΝΑ 6. Αποβολή με αντικατάσταση. Ο διαιτητής σημειώνει την αποβολή σύμφωνα με την εικ.4 (ή την εικ.5) και μετά περιστρέφει τα χέρια του το ένα γύρω από το άλλο με τέτοιο τρόπο, ώστε η ενέργεια αυτή να γίνει ορατή συγχρόνως και στον αγωνιστικό χώρο και στην γραμματεία. Ο διαιτητής έπειτα δηλώνει το νούμερο του παίκτη που έχει αποβληθεί στη γραμματεία.ΕΙΚΟΝΑ 7. Αποβολή χωρίς αντικατάσταση. Ο διαιτητής σημειώνει την αποβολή σύμφωνα με την εικ.4 (ή την εικ.5) και μετά κινεί σε οριζόντια θέση τα χέρια του το ένα πάνω από το άλλο με τέτοιο τρόπο, ώστε η ενέργεια αυτή να γίνει ορατή συγχρόνως και στον αγωνιστικό χώρο και στην γραμματεία. Ο διαιτητής έπειτα δηλώνει το νούμερο του παίκτη που έχει αποβληθεί στη γραμματεία.ΕΙΚΟΝΑ 8. Πέναλτι. Ο διαιτητής σηκώνει το χέρι του με τα πέντε δάκτυλα στον αέρα Έπειτα δηλώνει το νούμερο του παίκτη που έχει αποβληθεί στη γραμματεία.ΕΙΚΟΝΑ 9. Επίτευξη τέρματος. Ο διαιτητής θα σημειώνει το τέρμα, σφυρίζοντας και δείχνοντας αμέσως την γραμμή του μέσου του αγωνιστικού χώρου (σέντρα)ΕΙΚΟΝΑ 10. Ο διαιτητής θα δείξει την αποβολή του παίκτη που κρατά τον αντίπαλο. Ο διαιτητής κάνει κίνηση κρατώντας τον καρπό του ενός χεριού με τον άλλο.
ΕΙΚΟΝΑ 11. Ο διαιτητής θα δείξει την αποβολή του παίκτη που βυθίζει αντίπαλο. Ο διαιτητής κινεί προς τα κάτω  τα  δύο του χέρια ξεκινώντας  από την οριζόντια θέση.ΕΙΚΟΝΑ 12. Ο διαιτητής δείχνει την αποβολή του παίκτη που τραβά αντίπαλο. Ο διαιτητής δείχνει την κίνηση του τραβήγματος τραβώντας τα δύο χέρια, από την κάθετη θέση προς το κορμί του.

ΕΙΚΟΝΑ 13. Ο διαιτητής δείχνει την αποβολή του παίκτη που κλωτσά αντίπαλο. Ο διαιτητής δείχνει την κίνηση της κλωτσιάς


ΕΙΚΟΝΑ 14. Ο διαιτητής χρησιμοποιεί το σήμα αυτό για να δείξει την αποβολή παίκτη που χτυπά αντίπαλο. Ο διαιτητής δείχνει την κίνηση του χτυπήματος με σφιγμένη γροθιά ξεκινώντας από την οριζόντια θέση.


ΕΙΚΟΝΑ 15. O Ο διαιτητής χρησιμοποιεί το σήμα αυτό για να δείξει το απλό φάουλ του παίκτη που σπρώχνει ή απωθείται από αντίπαλο. Ο διαιτητής κάνει μια κίνηση σπρωξίματος του χεριού του μακριά από το κορμί του, ξεκινώντας από την οριζόντια θέση.


ΕΙΚΟΝΑ 16. Ο διαιτητής χρησιμοποιεί το σήμα αυτό για να δείξει το απλό σφάλμα παίκτη που παρεμποδίζει αντίπαλο. Ο διαιτητής προσπερνά οριζόντια το ένα χέρι πάνω από το άλλο
ΕΙΚΟΝΑ 17. Ο διαιτητής δείχνει το απλό σφάλμα (έξω από τα 5 m) του βουλιάγματος της μπάλας. Ο διαιτητής δείχνει την κίνηση του βουλιάγματος κάνοντας με το ένα χέρι κίνηση προς τα κάτω, ξεκινώντας από την οριζόντια θέση.

ΕΙΚΟΝΑ 18. Ο διαιτητής δείχνει το απλό σφάλμα   παίκτη που στέκεται στον πυθμένα της πισίνας, σηκώνοντας και κατεβάζοντας το ένα του πόδι.


ΕΙΚΟΝΑ 19. Ο διαιτητής δείχνει το απλό σφάλμα παίκτη που καθυστερεί να εκτελέσει ελεύθερη ρίψη, άουτ, ή κόρνερ. Ο διαιτητής σηκώνει το χέρι του μία ή δύο φορές με τη παλάμη του ανοιχτή προς τα πάνω.

ΕΙΚΟΝΑ 20. Ο διαιτητής δείχνει την παραβίαση του κανόνα των δύο (2) μέτρων. (Οφ – σάϊτ ).  Ο διαιτητής δείχνει το νούμερο δύο (2) σηκώνοντας δύο δάκτυλα (δείκτης και μέσος) εκτείνοντας κάθετα το χέρι του.


ΕΙΚΟΝΑ 21. Ο διαιτητής δείχνει το απλό σφάλμα της χρονοτριβής και λήξης των 30΄΄ κατοχής της μπάλας.  Ο διαιτητής κινεί κυκλικά το χέρι του δύο ή τρεις φορές.

ΕΙΚΟΝΑ 22.Για τον κριτή τερμάτων να δείξει την έναρξη της περιόδου, το άουτ, ή το κόρνερ.ΕΙΚΟΝΑ 23. Για τον κριτή τερμάτων να δείξει την αντικανονική έναρξη, την επανέναρξη της περιόδου, ή την αντικανονική επανείσοδο ενός παίκτη που έχει αποβληθεί ή του αντικαταστάτη του.ΕΙΚΟΝΑ 24. Για τον κριτή τερμάτων να δείξει άουτ ή κόρνερ

ΕΙΚΟΝΑ 25. Για τον κριτή τερμάτων να δείξει την επίτευξη τέρματος.
ΕΙΚΟΝΑ 26. Να δείξει το νούμερο του σκουφιού του παίκτη Ο διαιτητής έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί καλύτερα με τους παίκτες και τον γραμματέα κάνοντας σήματα με τα δύο του χέρια στην περίπτωση που το νούμερο του σκουφιού υπερβαίνει τον αριθμό πέντε (5). Το ένα χέρι δείχνει πέντε δάκτυλα και το άλλο  τόσα δάκτυλα όσα για να  συμπληρωθεί ο αριθμός του παίκτη. Για τον αριθμό 10 θα χρησιμοποιεί την σφιγμένη γροθιά. Όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 10, ο διαιτητής θα δείχνει  με το ένα χέρι την  Σφιγμένη γροθιά και με το άλλο τόσα δάκτυλα όσα για να συμπληρωθεί ο αριθμός του παίκτη.
Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template