Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Στο τεύχος 6/9 – 22/9/2016 του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», δημοσιεύτηκε ένα αξιόλογο άρθρο - αφιέρωμα στη Σμύρνη, του Δρ. Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη (Επιστημονικού συνεργάτη στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου), που αναφέρεται στον Απόλλωνα Σμύρνης, έχει δε και φωτογραφία της πρωταθλήτριας ομάδας του  Απόλλωνα στη Σμύρνη το 1919.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 
ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

0 Τύπος, το θέατρο, οι λέσχες και η αθλητική οργάνωση 
του κέντρου του ελληνισμού της Ιωνίας

«Παντού ο ελληνισμός ξεχειλίζει ακράτητος. Γλώσσα παντού

η ελληνική. Στα καφενεία, στις λέσχες, στα καταστήματα, όπου γυρίσεις

κρέμονται εικόνες των βασιλέων μας, εικόνες μαχών και ηρώων

της Επαναστάσεώς μας. Αν ειπεί κανείς πως η Σμύρνη είναι μία πόλις

της ελευθέρας Ελλάδος, πολύ εξευρωπαϊσμένη μάλιστα πόλις,

εκεί κατά τ' ακρογιάλια της Ιωνίας ριγμένη, δεν θα ειπεί ψέματα»... 
                                                                                                                       
                                                                                                  Ανδρέας Καρκαβίτσας


 Του Δρ. Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη (Επιστημονικού συνεργάτη στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου)

Ο πολιτισμός σημείωσε μεγάλη ακμή στη Μικρά Ασία, ιδιαίτερα κατά το διάστημα 1856-1922 λόγω του Τανζιμάτ, του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Χάτι Χουμαγιούν - Αυτοκρατορική Γραφή), που επικύρωνε τις προγενέστερες πολιτειακές ρυθμίσεις του Γκιουλ Χανέ (1839). Οι διαδικασίες αυτές πραγματώθηκαν υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης μετά τη λήξη του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) και είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ενίσχυση των χριστιανών υπηκόων του οθωμανικού κράτους. Έτσι, κυρίως τα μικρασιατικά αστικά κέντρα καλλιέργησαν τα γράμματα και τις τέχνες, με την αλησμόνητη Σμύρνη να αποτελεί τη μητρόπολη του ελληνισμού της Ιωνίας σε όλους τους τομείς.


Σε προγενέστερο άρθρο του υπό τον τίτλο «Φωτεινοί φάροι του ελληνικού πνεύματος κόντρα στα σκοτάδια» («Επίκαιρα», τεύχος 321 ο) ο γράφων είχε αναφερθεί σε περιώνυμα σχολεία που είχαν λειτουργήσει μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή [σ.σ.: αφορμή αποτέλεσε το καλαίσθητο Ημερολόγιο του 2016 της Αδελφότητας Βιθυνών Νίκαιας, ένα αφιέρωμα στα «Σχολεία του Ελληνισμού: Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη»]. Εβραίοι ίδρυσαν το πρώτο τυπογραφείο στη Σμύρνη, καθώς ήταν υπήκοοι ευρωπαϊκών δυνάμεων ή τελούσαν υπό την προστασία τους. Έτσι ένα βιβλίο τους τυπώθηκε το 1660. Δεν είναι σαφές πότε οι Σμυρναίοι ίδρυσαν τυπογραφείο. Υπάρχει ένα σύγγραμμα στην ελληνική γλώσσα που φέρει την ένδειξη «Εν Σμύρνη 1764. Παρά Μάρκω». Δεν διασώθηκαν άλλες εκδόσεις, ίσως λόγω της καταστροφής του τουρκικού στόλου στον Τσεσμέ (1770) από τους Ρώσους και της αντεκδίκησης των Τούρκων με σφαγές και λεηλασίες. Ωστόσο, μικρά τυπογραφεία, όπως αυτό στον Κουκλουτζά, υπήρξαν εκεί κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.

Το «κόλπο» των διπλών εντύπων

Τον Οκτώβριο του 1831 τυπώθηκε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης η πρώτη εβδομαδιαία εφημερίδα της στα ελληνικά, με τίτλο Ο φίλος των νέων, από Άγγλους και Αμερικανούς ιεραπόστολους, η οποία στα τέλη Δεκεμβρίου του 1831 συνέχισε να εκδίδεται αλλού επί δύο ακόμη έτη. Στο δε τυπογραφείο της Ευαγγελικής άρχισε η κυκλοφορία της εφημερίδας Μνημοσύνη. Οι πρώτοι εκδότες ήταν δάσκαλοι και αρχαιολάτρες που κατά την περίοδο 1830-1862 συνέδεαν τη σύγχρονη τους Ελλάδα με την αντίστοιχη του Περικλή, εξ ου και οι αρχαιοελληνικοί τίτλοι των εντύπων αυτών: Βίων, Βοσπορίς, Διόνυσος, Κασταλία, Μελησιγενής, Ωρίων κ.λπ. Οι Τούρκοι, σημειωτέον, δεν χορηγούσαν εύκολα άδειες έκδοσης εφημερίδων, πρώτα ερευνούσαν το παρελθόν και τις ιδέες των εκδοτών. Για να εξασφαλίσουν, λοιπόν, την απρόσκοπτη κυκλοφορία τους, οι εκδότες εξέδιδαν παράλληλα και δεύτερη, με ουδέτερο περιεχόμενο και σε λιγότερα φύλλα. Επιβαλλόταν αυστηρή λογοκρισία σε βιβλία και περιοδικά εκδιδόμενα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ή εισαγόμενα. Επί 84 συνεχή έτη εκδιδόταν, πάντως, η Αμάλθεια στη Σμύρνη και επί ένα στην Αθήνα. Ιδρυτής της ήταν ο Κωνσταντίνος Ροδές, λόγιος και φυσικομαθηματικός. Το 1841 ο δικηγόρος Ιάκωβος Σαμιωτάκης ανέλαβε τη διεύθυνση της, έχοντας ως συνεργάτη τον Σμυρναίο λόγιο Ιωάννη Ισιδωρίδη-Σκυλίσση, ο οποίος την επόμενη χρονιά κατέστη και ιδιοκτήτης της. Το 1882 ο Σαμιωτάκης μεταβίβασε την κυριότητα της στους Σωκράτη Σολομωνίδη, απόφοιτο της Ευαγγελικής Σχολής και διαπρεπή νομικό, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Κωνσταντίνο Υπερίδη, απόφοιτο του προαναφερθέντος εκπαιδευτηρίου της Σμύρνης.

 
Ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης διετέλεσε εκδότης της πρώτης εφημερίδας σε καραμανλήδικη γραφή. Στις περιοχές της Καραμανιάς, ήδη από τα μέσα του 13ου αιώνα, ο ελληνικός πληθυσμός έχασε την ελληνική του γλώσσα λόγω της παρουσίας πολυάριθμων Τούρκων, αλλά διατήρησε την ορθόδοξη πίστη. Πρόκειται για κείμενα γραμμένα στα τουρκικά με τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου αντί της αραβικής γραφής. Ο πρώτος που σκέφτηκε αυτή τη μέθοδο ήταν ίσως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γεννάδιος Β΄ο Σχολάριος. Ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης, γεννηθείς στη Φιλαδέλφεια το 1820 και αποθανών το 1890 στην Κωνσταντινούπολη, εξέδιδε την καραμανλήδικη εφημερίδα Ανατολή. Διαπρεπείς δημοσιογράφοι ήταν -μεταξύ άλλων- ο Μιλτιάδης Σεϊζάνης, ο Νικόλαος Τσουρουκτσόγλου, που εκτελέστηκε όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Σμύρνη, κ.ά.


Ως συντάκτης της Αρμονίας αρχικά και αρχισυντάκτης αργότερα εργάστηκε ο Παντελής Καψής, πατέρας του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Καψή. Κάλυψε την απελευθέρωση της Λέσβου από τον ελληνικό στόλο ως πολεμικός ανταποκριτής και το 1916 έλαβε μέρος στο κίνημα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Μικρασιάτες δημοσιογράφοι υπήρξαν επίσης ο Απόστολος Μαγγανάρης και ο Γιώργος Καββουνίδης. Ο Μιχάλης Κυριακίδης από τη Σμύρνη εργάστηκε στην εφημερίδα Κόσμος, ο Απόλλων Λεονταρίτης στην Εστία Σμύρνης, ενώ ο Κώστας Μισαηλίδης από τη Νικομήδεια συνεργαζόταν με γαλλικές εφημερίδες, αναδεικνύοντας το θέμα της εκστρατείας και της καταστροφής της Μικράς Ασίας. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή των Ανδρέα Σταματιάδη, διευθυντή της Εστίας Σμύρνης, Σωκράτη Σινανίδη από τη Σπάρτη Πισιδίας και Μιλτιάδη Σεϊζάνη, διευθυντή της Ιωνίας και της Αρμονίας.

Το αθλητικό σωματείο "Πέλοψ" ιδρύθηκε το 1906, κατόπιν εισηγήσεως του Ομήρου Ωνάση, θείου του Αριστοτέλη. 
 
Ο Θεόδωρος Υπερίδης διηύθυνε την απογευματινή εφημερίδα Τηλέγραφος. Ο Δημήτριος Λιγνάδης διετέλεσε διευθυντής της κυριακάτικης εφημερίδας Σμυρνιός. Διαπρεπείς ήταν επίσης ο Νικόλαος Αρώνης, ο οποίος διετέλεσε για κάποιο χρονικό διάστημα γραμματέας του Ελευθερίου Βενιζέλου, και ο Γεώργιος Μολυβιάτης από τις Κυδωνιές, πατέρας του πρέσβη και πρώην βουλευτή Πέτρου Μολυβιάτη. Το 1920 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Συντακτών Σμύρνης (ΣΣΣ). Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Αντ. Ζάνος. Την περίοδο της Αρμοστείας Σμύρνης (1919-1922) σημαντική υπήρξε η συμβολή των Χρήστου Αγγελομάτη, Ηλία Βουτιερίδη, Απόλλωνα Λεονταρίτη κ.ά. Ιδιαίτερα επιφανής ήταν ο Μιχαήλ Ροδάς εξ Αιγίου, ο οποίος αν και "δεν ήτο Μικρασιάτης, ολίγοι όμως Μικρασιάται ηγάπησαν την Μικρασίαν όσον αυτός", επισημαίνεται στα Μικρασιατικά Χρονικά (τόμος Δ'). Πολύ γνωστό είναι το έργο του Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμόν της Τουρκίας (1916).
 Ο «Απόλλων» ιδρύθηκε το 1891. Έλαβε μέρος σε αγώνες το 1894. Αθλητής του και ο Ολυμπιονίκης της πάλης Γ. Τσίτας, που συμμετείχε το 1896 υπό την ιδιότητα του μέλους του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.


Πέραν των  εφημερίδων  κυκλοφορούσε και πλήθος περιοδικών. Ο Μέντωρ, π.χ., που πρωτοεκδόθηκε το 1860 από τους αδελφούς Γρηγοριάδη, αλλά και ο Κόσμος των Νίκου και Μιχαήλ Νικολαΐδη, που ιδρύθηκε 1908, περιελάμβανε φιλολογική και εγκυκλοπαιδική ύλη και υπήρξε το πρώτο περιοδικό που δημοσίευσε τρίχρωμες φωτογραφίες με έργα επιφανών ζωγράφων. Υπήρξαν όμως και επιστημονικά περιοδικά, φέρ' ειπείν Σμύρνη και Ερανιστής, Όμηρος και Ανατολή κ.ά.

Ημέρες δόξας

για το ελληνικό μελόδραμα

Η πρώτη ελληνική παράσταση στη Σμύρνη δόθηκε το 1845 από ερασιτέχνες στο θέατρο «Ευτέρπη». Η έκδοση του Χάτι Χουμαγιούν (1856) και οι Εθνικοί Κανονισμοί θα συντελέσουν στην ανάπτυξη του θεάτρου. Επιπλέον, συνέτειναν προς τούτο: οι εξ Ελλάδος περιοδεύοντες θίασοι, οι εγχώριοι, επαγγελματικοί και μη, και η συγγραφή, μετάφραση και έκδοση θεατρικών έργων από Σμυρναίους πνευματικούς ανθρώπους. Ημέρες δόξας θα γνωρίσει όμως και το ελληνικό μελόδραμα. Παίζονται όλα τα γνωστά μελοδράματα («Τραβιάτα», «Τροβατόρε» κ.λπ.) και αναδεικνύονται μεγάλοι ηθοποιοί, όπως οι Μήτσος Μυράτ, Κυβέλη Αδριανού, Μάριος Παλαιολόγος κ.ά. Διακρίθηκαν ο Καλλιτεχνικός Θίασος Σμύρνης, ο Σμυρναϊκός Μουσικός Θίασος και αυτός της Εθνικής Ελληνικής Σκηνής. Αναφέρονται ακόμη τα θέατρα «Κραίμερ» και «Εδέμ» και επτά κινηματογραφικές αίθουσες: «Πάνθεον», «Παλλάς» και «Αστήρ», «Φοίνιξ», «Μέλης», «Πατέ» και «Παρίσιοι».


Το πρώτο μεγάλο θέατρο της Σμύρνης, 300 θέσεων, ήταν το «Ευτέρπη», που οικοδομήθηκε το 1841. Το 1894 ανεγείρεται το Θέατρο «Σπόρτιγκ Κλαμπ» με 600 θέσεις, το μετέπειτα «Θέατρο Κυβέλης» (1920). Παραστάσεις έδινε και ο θίασος της Μαρίκας Κοτοπούλη. Την αυγή του 20ού αιώνα είχε κτιστεί το «Θέατρο Χαβούζας» (1900) στον Μπουρνόβα. Το «Θέατρο Σμύρνης», ανεγερθέν το 1911, ένα από τα ωραιότερα της Ανατολής και των Βαλκανίων, μικρογραφία της Όπερας του Παρισιού, αποτέλεσε το καύχημα της.


Η αστική κοινωνία της περιοχής σύχναζε σε λέσχες, όπως ήταν η «Ελληνική Εμπορική» (ιδρυθείσα το 1770), η «Λέσχη Σμύρνης» (1902) και η «Λέσχη Σαμπέρη» (1905). Στα οικήματα τους διοργανώνονταν χοροεσπερίδες και διαλέξεις. Ο Χρήστος Σ. Σολομωνίδης αναφέρει για την «Ελληνική Λέσχη» και τα εξής: «Έμενε ανοιχτή από την εβδόμη πρωινή έως τα μεσάνυχτα, καθημερινές και γιορτές». Η περίφημη «Λέσχη των Κυνηγών» ιδρύθηκε το 1891 κατόπιν ενεργειών του δημοσιογράφου Μιλτιάδη Σεϊζάνη, διευθυντή της εφημερίδας Αρμονία. Πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι στη Σμύρνη το 1900 είχαν εκδοθεί 30.000 άδειες κυνηγιού. Κατά την περίοδο 1919-1922 είχε επιταχθεί και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του στρατηγείου της Στρατιάς Μικράς Ασίας. Τον Απρίλιο του 1920 συστάθηκε και η «Μικρασιατική Λέσχη». Μεταξύ των επίτιμων μελών της περιλαμβάνονταν ο ανώτατος πολιτικός διοικητής Σμύρνης, ο αρχηγός του Στρατού και ο στρατιωτικός διοικητής, οι πρόεδροι και εισαγγελείς στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων, ο γυμνασιάρχης της Ευαγγελικής Σχολής και ο γενικός γραμματέας της Αρμοστείας κ.ά.

Αγώνες σε μεγαλοπρεπή στάδια

Οι κοινότητες, ως φορείς των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων, στηρίζονταν κυρίως στην ιδιωτική   πρωτοβουλία.  Έτσι   μέλη  των διαφόρων συλλόγων βοηθούσαν τις κοινοτικές Αρχές στη συντήρηση και διαχείριση σχολείων,  κοινωφελών  ιδρυμάτων,   εκκλησιών   κ.λπ. Αναφέρονται, π.χ., για τη Σμύρνη    η    θρησκευτική αδελφότητα «Η Ευσέβεια», ενώ   στο   Αϊδίνι  γνωστές ήταν η «Ελληνική Λέσχη» και η «Φιλαρμονική Εταιρεία». Στην ανάπτυξη της Μαλακοπής (Καππαδοκία) συνέβαλαν σύλλογοι όπως η «Μαλακοπή» (1881),  η «Ορθοδοξία»    (1908),    η «Παλιγγενεσία» και οι «Άγιοι    Ανάργυροι»,    τους οποίους είχαν ιδρύσει στη Νέα   Υόρκη    μετανάστες από   τη   Μαλακοπή.   Στη Σινασό δραστηριοποιήθηκαν η Αγαθοεργός Αδελφότης των Αγίων Πάντων και το Ταμείο Πτωχών για την ενίσχυση απόρων Σινασιτών.

 Οι Τούρκοι δεν χορηγούσαν εύκολα άδειες έκδοσης εφημερίδων. Για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία, οι εκδότες εξέδιδαν παράλληλα και δεύτερη εφημερίδα με ουδέτερο περιεχόμενο σε λιγότερα φύλλα.

Ο αθλητισμός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρά Ασία. Ο Χρήστος Σολομωνίδης στο βιβλίο του με τίτλο Της Σμύρνης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μεγαλοπρεπή ήταν τα στάδια όπου γυμνάζονταν και αγωνίζονταν οι Μικρασιάτες αθλητές. Εκτός από το μεγάλο στάδιο της Σμύρνης στον λόφο Πάγο (...) υπήρχαν ακόμη γυμναστήρια και στάδια στις Τράλλεις, τη Λαοδίκεια, την Πέργαμο, την Έφεσο, τις Σάρδεις, τη Μαγνησία και την Αφροδισιάδα. Για το στάδιο της Λαοδικείας λέγεται ότι μπορούσε να περιλάβει εκατό και πλέον χιλιάδες θεατές».
Δύο σωματεία, ο «Ορφεύς» και το «Γυμνάσιον», ενώθηκαν τον Οκτώβριο του 1898 και δημιουργήθηκε ο «Πανιώνιος» που -πέραν της καλλιέργειας του αθλητικού ιδεώδους- υπήρξε και στέγη καλών τεχνών. Οργάνωνε διαλέξεις και διατηρούσε επί μακρόν πολυμελή χορωδία και δύο πλήρεις ορχήστρες. Υπό την αιγίδα του εξετέθησαν 177 έργα ζωγραφικής, με τη συμμετοχή Σμυρναίων καλλιτεχνών και των Γ. Ιακωβίδη, Ν. Βολονάκη, Νικηφ. Λύτρα κ.ά. Αθλητές του ανακηρύχθηκαν Ολυμπιονίκες το 1906. Το αθλητικό σωματείο «Πέλοψ» ιδρύθηκε το 1906, κατόπιν εισηγήσεως του Ομήρου Ωνάση, θείου του Αριστοτέλη. Ο «Απόλλων» ιδρύθηκε το 1891. Έλαβε μέρος σε αγώνες το 1894. Αθλητής του και ο Ολυμπιονίκης της πάλης Γ. Τσίτας, που συμμετείχε το 1896 υπό την ιδιότητα του μέλους του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.
Αυτή υπήρξε ακροθιγώς η Σμύρνη του πολιτισμού. Μέχρι που, όπως μας διεκτραγωδεί ο Τζων Βεϊνόγλου, «ήρθε η καταστροφή του '22. Πλούσιες και οι θυσίες: 1.000.000 ελληνικές ψυχές αδικοχαμένες, 1.500.000 πρόσφυγες, 302.000.000 χρυσές λίρες οι υλικές ζημιές»... Ενδεικτική βιβλιογραφία

• Αθανασιάδης Τίτος Ι., «Από την εποποιία στην Καταστροφή: 1919-1922», 2 τόμοι, έκδοση της εφημερίδας Απογευματινή, 2002.

• Βεϊνόγλου Τζων, «Να θυμόμαστε και ας θυμίζομε», ιστολόγιο Smyrna.

• Γκάιλς Μίλτον, Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922 - Η καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού, μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς, έκδοση Μίνωας, 2012.

  www.mikrasiatis.gr

• Δεύτος Ι. Θεόδωρος, Σμύρνη, συγγνώμη, εκδόσεις Καστανιώτη, 2008.

• Καλυβιώτης Αριστομένης, Σμύρνη -Η μουσική ζωή 1900-1922: Η διασκέδαση, τα μουσικά καταστήματα, οι ηχογραφήσεις δίσκων, επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος, εκδόσεις Μusic Corner -Τήνελλα, 2002.

• Κλεάνθης Ν. Φάνης, Η ελληνική Σμύρνη, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1996.

• Μασσαβέτας Αλέξανδρος, Μικρά Ασία - Το παλίμψηστο της μνήμης, εκδόσεις Πατάκη, 2015.

• Σμύρνη, Μικρασία - Η ακμή, η εκστρατεία, η Καταστροφή, συλλογικό έργο, επιμέλεια: Νίκος Βαρδιάμπασης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 2007.

• Σμύρνη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, συλλογικό έργο, επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016. •ΧόρτονΤζορτζ, Η κατάρα της Ασίας, Πρόλογος: Γιάννης Π. Καψής, εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 1992.

Από  τη Διαχείριση

Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template