Μια δημοσίευση του site "planetapollon.gr" για το τμήμα Υδατοσφαίρισης του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνηςakadimiespolo

Από το site "planetapollon.gr" πήραμε και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο - αφιέρωμα του Λεωνίδα Ανανιάδη, στο τμήμα Υδατοσφαίρισης του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης.


Με το βλέμμα στο παρελθόν και το μέλλον

Δημοσιεύτηκε στις 26/11/14

Λίγα λόγια με αφορμή την ίδρυση της Ακαδημίας κολύμβησης και υδατοσφαίρισης του ΓΣ Απόλλων.


«Συνιστάται εν Σμύρνη Σύλλογος υπό την επωνυμίαν “Γυμναστικός Σύλλογος ο Απόλλων”, ου κύριος σκοπός είναι η διάδοσις της Γυμναστικής, (ή βελτίωσις των κατ’ αυτήν) και η παρασκευή αθλητών.»
Κατ’ αυτόν τον τρόπο (αν εξαιρέσουμε τις οξείες και τις περισπωμένες) ξεκίναγε το ιδρυτικό καταστατικό του ΓΣ Απόλλων στη Σμύρνη το μακρινό 1891. Αυτή ήταν η βασική επιδίωξη σε αθλητικό επίπεδο των ανθρώπων πουν τον ίδρυσαν και παρακάτω ακολουθούσαν οι τρόποι με τους οποίους φιλοδοξούσαν να τις πετύχουν.
Οι σύλλογοι βέβαια εξελίσσονται και μεταλλάσσονται με την πάροδο των χρόνων, αλλάζοντας κατά καιρούς τις βασικές τους στοχεύσεις. Έτσι έγινε και με την αγαπημένη μας ομάδα που ενώ στη γενέτειρα της  υπήρξε συνεπέστατη απέναντι στις ιδρυτικές της διακηρύξεις, αποτελώντας κόσμημα του μικρασιατικού ελληνισμού σε όλα σχεδόν τα γνωστά τότε σπορ, βγάζοντας ουκ ολίγους αθλητές στις ελληνικές  ολυμπιακές αποστολές, μετά την Καταστροφή αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που την ήθελε πρόσφυγα στην κυρίως Ελλάδα.
Οι συνθήκες λοιπόν δεν ήταν ίδιες και κατά συνέπεια οι δυνατότητες για εύρεση αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων ήταν περιορισμένες.  Δόθηκε προτεραιότητα στο ποδόσφαιρο και αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα και πολύ αργότερα, όταν το 1970 για την κατασκευή του ανατολικού πετάλου του γηπέδου «θυσιάστηκαν» οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Όταν λοιπόν ήρθε και η κρίση του ποδοσφαιρικού τμήματος την προηγούμενη δεκαετία ο Απόλλωνας μίκρυνε πολύ συνολικά σαν αθλητικό μέγεθος αφού η δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου δεν συνοδεύτηκε με ανάπτυξη των υπόλοιπων τμημάτων. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης προσπάθειας «αντεπίθεσης» του Ερασιτέχνη σε όλα τα αθλήματα με τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου στο μπάσκετ και το βόλεϊ Γυναικών, τη συμμετοχή του βόλεϊ Ανδρών στην Α2 και φυσικά τη δημιουργία του τμήματος υδατοσφαίρισης που φιλοδοξεί όπως όλα δείχνουν να γίνει το καμάρι του συλλόγου.


afrou
Η καθοριστική συμβολή  της οικογένειας Αφρουδάκη σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν σταματάει σε αυτό το τελευταίο. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Ερασιτέχνη προχώρησαν στη δημιουργία Ακαδημιών πόλο και κολύμβησης που με κέντρο το κλειστό του Γαλατσίου και ένα εξαιρετικά καταρτισμένο τεχνικό τιμ θα εξασφαλίσει αν το εγχείρημα πετύχει, όχι μόνο τη μακροημέρευση του νεοσύστατου τμήματος, αλλά θα επιτελέσει έναν ακόμα σημαντικότερο ρόλο.
Θα αποτελέσει μια ανάσα αθλητισμού στην Αθήνα της κρίσης, όπου μαζί με όλα τα υπόλοιπα, το δικαίωμα στην άθληση αφορά όλο και λιγότερους ανθρώπους. Παράλληλα ο Απόλλωνας θα αγκαλιάσει ένα σημαντικό τμήμα παιδιών της περιοχής, από όπου μεσοπρόθεσμα μπορεί να κερδίσει νέους φιλάθλους. Ανθρώπους που μεγαλώνοντας με τα αθλητικά πρότυπα και τις αξίες του συλλόγου θα έχουν αποβάλλει τον αλκοολισμό και τη ναρκοκουλτούρα που όλο και περισσότερο μαστίζει τις νεαρές ηλικίες στην πρωτεύουσα.

akadiespolokolimvisi

Ο ΓΣ έχει ξεκινήσει λοιπόν το τελευταίο διάστημα ένα πολύ αξιόλογο έργο, το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί από τον καθένα μας, είτε για όσους μπορούν με τον τρόπο που το έκαναν άνθρωποι όπως ο Σταμάτης Βελλής το καλοκαίρι με το πόλο, είτε παροτρύνοντας παιδιά του οικογενειακού και φιλικού μας κύκλου να συμμετέχουν στις διάφορες ομάδες του. Η πολυπόθητη ανασύσταση και άλλων ιστορικών τμημάτων όπως του κλασικού αθλητισμού και της πυγμαχίας, όσο και όποτε αυτό είναι εφικτό θα αποτελούσε την καλύτερη συνέχεια αυτού του πολύ αξιόλογου εγχειρήματος.
Για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο αυτή η νοητή κλωστή που συνδέει τη Σμύρνη του 19ου αιώνα με την Αθήνα του 21ου, τα όνειρα αυτών των ανθρώπων με τα δικά μας, για να πατάει ο αγαπημένος μας Απόλλωνας σε πραγματικά στέρεες βάσεις. Να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της γειτονιάς που έχει φωλιάσει τα τελευταία 67 χρόνια, στη μισή δηλαδή και πλέον ιστορία του.

 Του  Λεωνίδα Ανανιάδη |  

Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template