Το Καταστατικό Ίδρυσης

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ 1891
ΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΝΤΟΣ ΤΟ 1905
Το Καταστατικό ίδρυσης το 1905 ανασυσταθέντος του 1891, που φέρει την υπογραφή του Μητροπολίτη
Σμύρνης  Χρυσοστόμου.
Οι υπόλοιπες σελίδες 5 - 12 είναι από το αρχείο του Λουκά Χριστοδούλου

   Το 1891, ο Απόλλωνας με την εκλογή του νέου του προεδρείου, υιοθετεί ως έμβλημά του τους τρεις δρομείς και καταρτίζει εκδρομικό τμήμα. Από τις πρώτες εκδρομές που οργάνωσε, ήταν στην Έφεσο και στο Αϊδίνιο, όπου έλαβε μέρος και ο Ρωσος λόγιος Φριγκόλ. Λίγο αργότερα οργάνωσε και αθλητικό τμήμα.
Από τότε άλλαξαν τα σύμβολα του Απόλλωνα  ως εξής:
 


ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

 


Στη μακραίωνη ιστορία του, ο Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ χρησιμοποίησε αρκετά σύμβολα και γράμματα σαν εμβλήματα πάνω στις φανέλλες των αθλητών, στη σφραγίδα και στα διάφορα έγγραφα του συλλόγου.Συγκεκριμένα, μόλις ιδρύθηκε το 1891, είχε για έμβλημά του τους τρεις δρομείς, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι το 1903. Τότε αντικαταστάθηκε από τα αρκτικόλεξα ΓΣΑ, τα οποία σήμαιναν "Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων". Το έμβλημα αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο δύο χρόνια και στη συνέχεια τη θέση του πήρε το κεφαλαίο γράμμα Α. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1910, η κυανόλευκη διοίκηση στράφηκε στην αρχαιοελληνική ιστορία και καθιέρωσε για έμβλημα της ομάδας τον αγκυλωτό σταυρό (σβαστικα), ένα πανάρχαιο ελληνικό σχέδιο που συμβόλιζε το φως του ήλιου, θεός του οποίου ήταν ο Απόλλων. Επειδή όμως η ναζιστική Γερμανία χρησιμοποίησε το ίδιο σχέδιο για σύμβολό της, κάνοντάς το μισητό σε ολόκληρο τον κόσμο, αμέσως μετά τον πόλεμο (το 1945), η διοίκηση της Ελαφράς Ταξιαρχίας αποφάσισε να το αντικαταστησει με την κεφαλή του θεού Απόλλωνα, που από τότε αποτελεί το επίσημο έμβλημα του ιστορικού κυανόλευκου συλλόγου της Σμύρνης.


Το Συμβούλιο του 1894 απαρτιζόταν από τους εξής:

Πρόεδρος: Ματθαίος Προβατόπουλος.
Μέλη: Θ. Βατίδης, Ιάκωβος Κουλαμπίδης, Γρηγ. Σοφιανόπουλος, Γ. Οικονομίδης, Α. Κουλαμπίδης και Θ.Παπαδημητρίου.

   Την ίδια εποχή ο Σύλλογος απέκτησε και ιδιόκτητο γυμναστήριο. Σε αυτό αγωνίζονταν αρχικά μόνο τα μέλη του, αργότερα όμως οργάνωνε σε αυτό αγώνες, στους οποίους ελάμβαναν μέρος και άλλοι σύλλογοι. *Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της ιστορίας του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1891 - 2011, που διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, όπως επίσης και στη γραμματεία του Συλλόγου.
Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template