Από το Ερασιτεχνικό στο Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Την εποχή της δικτατορίας (1967-1974), ο Απόλλων διατηρείται στη ζωή. Αφού υποβιβάζεται το 1969, με στρίψιμο της δραχμής (κορώνα - γράμματα) στη Β' Εθνική κατηγορία, τον επόμενο χρόνο επανέρχεται πάλι στην Α' με 32 νίκες και 2 ισοπαλίες και με διαφορά από τον 2ο 22 βαθμούς και τέρματα 107-18, με προπονητή τον Γιώργο Καμάρα.

Το 1979, με την καθιέρωση του θεσμού των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.) ιδρύθηκε η «Π.Α.Ε. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ», η οποία απετέλεσε ένα αυτοτελές νομικό πρόσωπο που προήλθε από το «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ», που συνέχισε την πορεία του, ως αμιγώς ερασιτεχνικό σωματείο, διαθέτοντας την πλήρη κυριότητα του γηπέδου και των λοιπών εγκαταστάσεων και χώρων.

Το 1995 με πρόεδρο τότε τον Κ. Αλαμάνο, κάνει την έκπληξη. Στα τελευταία 12 παιχνίδια της περιόδου, κάνει 11 νίκες περνώντας τα φαβορί και από 10ος τερματίζει 4ος μπαίνοντας στα σαλόνια της Ευρώπης και από Ευρωπαίος της Σμύρνης του 1891 γίνεται Ευρωπαίος της Αθήνας του 1995.

Η πορεία της «Π.Α.Ε. ΑΠΟΛΛΩΝ» ήταν την τελευταία δεκαετία, κατιούσα (υποβιβασμός της ομάδος στη Β' Εθνική Κατηγορία το 2000, στη Γ' Εθνική Κατηγορία το 2005 και στην Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία (Δ' Εθνική) το 2007).

Ο τελευταίος υποβιβασμός της επαγγελματικής ομάδος στάθηκε μοιραίος για την νομική υπόσταση της Π.Α.Ε., αφού, σύμφωνα με την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία, η εταιρεία λύθηκε και τέθηκε υπό εκκαθάριση.

Μετά τη διάλυση της Π.Α.Ε., ο «Γυμναστικός Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ», ως το ιδρυτικό της Π.Α.Ε. σωματείο, ανέλαβε να συνεχίσει τη λειτουργία της ποδοσφαιρικής ερασιτεχνικής ομάδος και να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας (αθλητικών σωματείων) χωρίς βέβαια να διαθέτει τις αναγκαίες οικονομικές δυνάμεις που θα επέτρεπαν την αναγέννηση του συλλόγου.

Η ερασιτεχνική κατηγορία ήταν ένα γεγονός ισοδύναμο της καταστροφής για ομάδα με τέτοια ιστορία.


ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

Το 2009 γίνεται χορηγός του ερασιτεχνικού τότε συλλόγου, ένας ρομαντικός λάτρης του ποδοσφαίρου και ειλικρινής οπαδός του Απόλλωνα, ο Σταμάτης Βελλής, που αναλαμβάνει να τον οδηγήσει εκεί που ανήκει.
Επανιδρύει, ουσιαστικά την ομάδα σε πρότυπα ΠΑΕ, σε συνεργασία και σύμπνοια με τον Γ.Σ. Απόλλωνα, πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο Α. Καμάρας. Μετά 2 χρόνια την οδηγεί στην Γ' Εθνική και το 2013 στην SUPER LEAGUE.
Παρά το γεγονός ότι η άνοδος στη Super League επετεύχθη με μεγάλη δυσκολία μόλις την τελευταία αγωνιστική, από την αρχή της θερινής μεταγραφικής περιόδου ο πήχης τέθηκε ψηλά, με την απόκτηση παικτών εγνωσμένης αξίας, όπως οι Πετρόπουλος, Τζόρβας, Ζουέλα και Άλβαρες κ.ά..
Αν και το ξεκίνημα της χρονιάς έδειχνε θετικό με την επίτευξη εντός έδρας νίκης απέναντι στον Άρη για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, στην πορεία, πειθαρχικά παραπτώματα παικτών, σε συνδυασμό με σειρά συνεχόμενων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων της ομάδας, οδήγησαν σε παραίτηση τον προπονητή της ομάδας Αλέκο Βοσνιάδη.
Τον ρόλο της αντικατάστασής του ανέλαβε, ύστερα από περίοδο διερευνητικών επαφών του συλλόγου με σειρά προπονητών ο Μπάμπης Τεννές. H πρόσληψη του ωστόσο δεν συνοδεύτηκε με την επιθυμητή βελτίωση στην απόδοση της ομάδας, με αποτέλεσμα την απόλυσή του έπειτα από μόλις έναν μήνα. Αντικαταστάτης του επιλέχτηκε ο βορειοϊρλανδός Λόρι Σάντσες, με συνεργάτη τον Αγγλοκύπριο Στέφεν Κόνστανταϊν. Η παρουσία τους βοήθησε σε σημαντική συγκομιδή βαθμών στον β' γύρο του πρωταθλήματος, που δεν κατέστη όμως αρκετή, σε συνδυασμό με αποτελέσματα άλλων ομάδων, να διατηρήσει τον Απόλλωνα στη Super League, καθώς τερμάτισε προτελευταίος και υποβιβάστηκε στη Football league.
Δυστυχώς κατά τους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος προέκυψαν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας του θεσμού που ανάγκασαν τον Σταμάτη Βελλή να καταγγείλει τα φαινόμενα σήψης και να απομακρυνθεί από τον Απόλλωνα προς μεγάλη απογοήτευση των φίλων του.
Κατόπιν αυτού ακολουθεί στις 16/5/2014 η παραίτηση του Σταμάτη Βελλή.
Στη συνέχεια το 2014, αναλαμβάνει την ΠΑΕ Απόλλων στην Football league η οικογένεια Παναγ. Μονεμβασιώτη και τον Μάϊο του 2017 ο Απόλλων ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Football league, επιστρέφοντας στην Super League όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.






























Ο επί 26 χρόνια πρόεδρος του Απόλλωνα Κώστας Αλαμάνος.











1981 - 1982 ΠΑΝΩ: ΡΕΣΒΑΝΗΣ, ΖΟΥΜΑΣ, ΤΣΙΒΟΓΛΟΥ, ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.
ΚΑΤΩ: ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΒΡΕΤΤΟΣ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ΔΟΝΤΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.


































1983: Τζιβόγλου, Ζούμας, Προκόβας, Παντέλης, Δοντάς, Καστανός, Μπόνιτς, Χατζής, Μαυρομάτης, Βρεττός, Κρητικόπουλος.




Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ 1974 -75 ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ





ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
ΜΑΡΤΙΚΟΣ( ΕΦΟΡΟΣ)-ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ-ΜΟΝΗΟΣ-ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ-ΤΟΛΙΑΣ- ΣΚΑΡΔΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ)
ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ-ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΠΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΡΙΑΝΟΣ












































ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ο προπονητής κατά τη θητεία του οποίου
ο Απόλλων βγήκε στην Ευρώπη.





Ανεπανάληπτες στιγμές... Λίγα δευτερόλεπτα πριν τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία, ο Βελέντζας έχει σφραγίσει το εισιτήριο για την Ευρώπη και έχει χαθεί κάτω από τους πανηγυρίζοντες συμπαίκτες του.







































Η πιο μεγάλη στιγμή... της καταξίωσης του Έλληνα προπονητή. Ο Γιάννης Παθιακάκης

στα χέρια του Αντώνη Μήνου και φιλάθλων του Απόλλωνα, λίγο μετά την επίτευξη
του στόχου της εξόδου στην Ευρώπη.






Πανηγυρισμοί από τον Κόλα με τους συμπαίκτες του, από τον αγώνα με την Ολίμπια Λουμπλιάνας.









Ο αείμνηστος πρόεδρος του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης Κώστας Δέδες, τιμά με αναμνηστική πλακέτα το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Απόλλων κ. Σταμάτη Βελλή, κατά την τελετή απονομής του τίτλου του πρωταθλητή της Β΄ Εθνικής από την ΕΠΑΕ.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728