Το στάδιο Γεώργιος Καμάρας στην Ριζούπολη

Ιστορικη αναδρομή

Η περίοδος 1946-47 υπήρξε σταθμός για τον Απόλλωνα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Μαρσέλλος γνωστοποίησε ότι ο Απόλλων, μετά την απαλλοτρίωση του γηπέδου στο Ρουφ από την Εταιρεία Σιδηροδρόμων, έλαβε αποζημίωση 400 εκατ. από το κράτος. Με αυτό το ποσό ο Απόλλων αγόρασε οικοπεδική έκταση στη Ριζούπολη, μια περιοχή ανάμεσα στα Ανω Πατήσια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Περισσό και το Γαλάτσι, και στις 10 Φεβρουαρίου 1947 άρχισαν τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου.

Ο αγωνιστικός χώρος θα περιλαμβάνει γήπεδο διαστάσεων 105x72 μέτρων και περιμετρικά θα κατασκευαστεί στίβος μήκους 400 μέτρων.

Στη νότια πλευρά θα κατασκευαστεί εξέδρα χωρητικότητας 5.600 καθημένων και 1.100 ορθίων. Θα κατασκευαστούν επίσης γήπεδο τένις, αίθουσα πυγμαχίας, γυμναστήριο, αποδυτήρια, γραφεία, εντευκτήριο και τουαλέτες.








Άποψη του γηπέδου όπως είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του πέταλου.







Τα εγκαίνια του γηπέδου το 1948. Διακρίνεται στο μέσον ο πρόεδρος Μαρσέλος.

Το 1947 κατασκευάστηκε η εξέδρα των επισήμων μαζί με το γήπεδο.
Πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου 1959-60, με την εφαρμογή της Εθνικής Κατηγορίας ο Απόλλων ανακοίνωσε επίσημα την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του. Θα γινόταν έτσι η δεύτερη ελληνική ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό που θα διέθετε γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ο άλλοτε πρόσφυγας σύλλογος από την Σμύρνη έμπαινε σε μια καινούρια εποχή.

Το 1961 με τα οικονομικά ανταλλάγματα από την παραχώρηση των Αριστείδη Καμάρα και Γιάννη Χολέβα στον Παναθηναϊκό, κατασκευάστηκε η δυτική κερκίδα του γηπέδου χωρητικότητας 6.000 θεατών.

Το 1971 κατασκευάστηκε το πέταλο χωρητικότητας 10.000 θεατών. Δυστυχώς όμως η κατασκευή του πετάλου αχρήστευσε τους διαδρόμους του στίβου, τα σκάμματα και τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αφού το γήπεδο μετατράπηκε αποκλειστικά σε ποδοσφαιρικό.

Για πολλά χρόνια τα ερασιτεχνικά τμήματα του Απόλλωνα (μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος) ήταν αναγκασμένα να περιφέρονται σε διάφορα γυμναστήρια της Αθήνας.

Η λύση δώθηκε το 1997 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου χωρητικότητας 1.000 ατόμων στην βόρεια πλευρά του γηπέδου και έτσι όλα τα τμήματα του ιστορικού συλλόγου απέκτησαν στέγη. Το κλειστό γυμναστήριο ανακαινίστηκε αργότερα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων.







Το κλειστό γυμναστήριο σήμερα.

Το 2002 με την συμφωνία ανακατασκευής του γηπέδου μεταξύ του Γυμναστικού Συλλόγου και της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ο Απόλλωνας απέκτησε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 14.500 θεατών το οποίο κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χρησιμοποιήθηκε ως Ολυμπιακό Προπονητήριο.




Αποψη του γηπέδου του Απόλλωνα, από τη σκεπαστή εξέδρα σήμερα.

Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως έδρα του Ολυμπιακού, σε αγώνες πρωταθλήματος και Champions League, της ΑΕΚ αλλά και της Εθνικής ομάδας.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728