ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 




Άποψη της προκυμαίας της πολυπολιτισμικής Σμύρνης, μήκους 3325 μέτρων, την οποία διέσχιζε ιππήλατο τραμ.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



Μέσα στον κύκλο διακρίνεται η συνοικία του Αγίου Τρύφωνα,
όπου βρισκόταν το γήπεδο του Απόλλωνα.



Ο «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ» ιδρύθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το έτος 1891 και είναι ο αρχαιότερος ελληνικός, πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος, του εκτός συνόρων της Ελλάδας Ελληνισμού. Διέθετε ιδιωτικό γήπεδο και άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ομάδες των αθλητών του και επί πλέον αποτελούσε σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σμύρνης. Είχε έμβλημα την κεφαλή του θεού Απόλλωνα, πλαισιωμένου από τα εθνικά χρώματα του αθλητικού τμήματος του συλλόγου, ξεπέρασε από την αρχή τα στενά όρια της Σμύρνης και διοχετεύθηκε στις άλλες εστίες του Ελληνισμού (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Κύπρο, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Προύσα) με συνεχή συμμετοχή στα Εθνικά Πρωταθλήματα καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου αθλητές του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ έλαβαν μέρος ως μέλη των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων.
Ιδιαιτέρως σημαντικός υπήρξε ο ρόλος και η συμβολή του συλλόγου στη δημιουργία της ΙΩΝΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΗΣ, που αποτελούσε τον στενό δεσμό δώδεκα ελληνικών πόλεων με άξονα τη Σμύρνη και πέτυχε να διοργανωθούν πολιτιστικοί και αθλητικοί αγώνες στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας.

Η ΙΔΡΥΣΗ

Γύρω στο 1860 στη συνοικία Μασγανά της ακμάζουσας Σμύρνης(*), δημιουργήθηκε ένας μικρός φιλαρμονικός και φιλολογικός σύλλογος, ο πρόγονος του Απόλλωνα. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1888, ιδρύθηκε το σωματείο «Ορφεύς», από το οποίο αποσχίστηκαν το 1891 τα μισά περίπου μέλη του, που συνενώθηκαν με το ανεπίσημο σωματείο του Μασγανά και δημιούργησαν τον ιστορικό Γυμναστικό Σύλλογο «Απόλλων».


(*) Σύμφωνα με τον μύθο ιδρυτής της Σμύρνης ήταν ο βασιλιάς της Αθήνας Θησεύς, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομα μιας από τις κόρες που είχε αποκτήσει με μια Αμαζόνα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι οι Αθηναίοι καυχώνταν ότι κατάγονταν από την Ιωνία.

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Γιασεμόπουλος Πλάτων,
Καρακώστας Κ.,
Κουλαμπίδης Αθανάσιος,
Κουλαμπίδης Ιάκωβος,
Παπαπέτρος Ιπποκράτης,
Προβατόπουλος Ματθαίος,
Προβατόπουλος Νεοπτόλεμος,
Σάμιος Εμμανουήλ,
Τζέτζος Νικίας.

Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονταν στη δίοδο της Παλαιάς Ελληνικής Λέσχης. Οι μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής Ιωάννης Δαμβέργης, Απόστολος Ψαλτώφ, Στέφανος Παπαμιχάλης και Ι. Μακρουλίδης θεωρούνται οι προπάτορες του σωματείου, καθώς από το 1880 είχαν οργανώσει ένα πρόχειρο γυμναστήριο.
Τα χρώματα του συλλόγου ήταν το λευκό και το γαλάζιο (δηλαδή της ελληνικής σημαίας) για να τονιστεί ο ελληνικός χαρακτήρας της ομάδας μέσα στην τουρκοκρατούμενη πόλη και η αταλάντευτη επιθυμία των Ελλήνων για την ανεξαρτησία και την ένωση τους με τη μητέρα πατρίδα, ενώ για έμβλημα είχε τρεις δρομείς μέχρι το 1922, ακολούθως την αρχαιοελληνική σβάστικα (ο γνωστός αγκυλωτός σταυρός) μέχρι το 1940 και στη συνέχεια τον θεό Απόλλωνα με τη λύρα.


Σύμφωνα με τον εμπορικό οδηγό Σμύρνης του 1896, στα μητρώα του συλλόγου ήταν εγγεγραμένα 60 τακτικά μέλη και 60 αρωγά.
Από εκείνη τη στιγμή, ο Απόλλων έμελλε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα του ελληνικού αθλητισμού, αρχικά στην Ιωνία και ακολούθως στην ελεύθερη Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε οριστικά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.





Ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, του οποίου την υπογραφή φέρει το Καταστατικό ίδρυσης του Απόλλωνα του 1891 aνασυσταθέντος το 1905. Το 1922 κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο, κατά την καταστροφή της Σμύρνης. Ετάφη αρχικά σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, σε χώρο του γηπέδου του Απόλλωνα στην Σμύρνη.

*Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της ιστορίας του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1891 - 2011, που διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, όπως επίσης και στη γραμματεία του Συλλόγου.



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728