Ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομάδας

ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Στις 6 Αυγούστου 1907 έκανε την πρώτη εμφάνιση της η ανεπίσημη ακόμα ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα, που αντιμετώπισε σε φιλική συνάντηση τον Πανιώνιο και τον νίκησε με σκορ 2-0, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη χαρά στους κυανόλευκους φιλάθλους, δεδομένου ότι ο Πανιώνιος διέθετε εξαιρετικό ποδοσφαιρικό συγκρότημα το οποίο μετά από λίγο κυριάρχησε στο σμυρναϊκό ποδόσφαιρο. ΟΙ βάσεις για τη μελλοντική μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα είχαν τεθεί.

Το 1910 με την προτροπή της αγγλικής κοινότητας της Σμύρνης, οργανώθηκε σε σταθερή πλέον βάση το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο θα εξελιχθεί σε γνωστότερο του συλλόγου. Σύντομα πέτυχε να καταστεί ο μόνιμος πρωταθλητής της περιοχής και το 1920 στελέχωσε με τρεις παίκτες (Αγαμέμων Γκίλης, Δημήτριος Γώτης, Βασίλειος Σάμιος), την ελληνική αποστολή που μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

Από εκείνη την εποχή ξεκινά και η αντιπαλότητα των φίλων του Απόλλωνα με αυτούς του συμπολίτη Πανιωνίου, για το ποια ομάδα έχει τα αθλητικά πρωτεία στη Σμύρνη. Η διαμάχη όμως είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού ο Απόλλων υποστηριζόταν κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, εν αντιθέσει με τον Πανιώνιο που ήταν η αγαπημένη ομάδα των μεγαλοαστών. Παρά την αντιπαλότητα, οι αθλητές του συμμετείχαν συχνά στους Πανιώνιους Αγώνες κατακτώντας αρκετές πρωτιές.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των κυανόλευκων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Σμύρνης έγινε το 1912, αλλά οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται μετά το 1916. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή ένας πανίσχυρος Απόλλων κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο της Ιωνίας και κέρδισε πέντε αλλεπάλληλους τίτλους - Πρωταθλήματα Σμύρνης: 1917, 1918, 1919, 1920, 1922. Σημειώνουμε ότι το πρωτάθλημα Σμύρνης διεξαγόταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή της μοναδικής επίσημης αθλητικής αρχής που υπήρχε στην Ελλάδα.




Η ομάδα του Απόλλωνα το 1919.
Διακρίνονται στις τρεις σειρές οι εξής: Μαγουλάς, Φωτιάδης, Καίσαρης, Γώτης, Γκίλης, Κουγιουντόγλου, Καμπουρόπουλος, Οικονομίδης, Σάμιος, Τσάρλς, Ταλούμης.





Μια σπάνια φωτο του Απόλλωνα στη Σμύρνη.




Οι ένδεκα πρώτοι διεθνείς της Ελλάδας που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της
Αμβέρσας του 1920. Τέσσερις ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα: Γκίλης, Γώτης, Φωτιάδης,
Ζαλούμης ήταν μαζί τους. Αριστερά: Φωτιάδης,Γώτης, Ανδριανόπουλος, Καλούδης,
Θ. Νικολαΐδης, Γκίλης, Χατζηανδρέου, Δημητρίου, Χρυσάφης (αρχηγός αποστολής).
Κάτω Α. Νικολαΐδης, Πέππας, Καλαφάτης.




Η ομάδα του Απόλλωνα, που βγήκε για τελευταία φορά πρωταθλήτρια Σμύρνης
το 1921 - 22.
Πρώτη σειρά άνω: Μαυρομάτης, Χαραλαμπάκης, Χρυσούλης (τερμ.), Φωτιάδης (πρόεδρος), Καμπουρόπουλος, Σάμιος, Παπαγιάννης. 2η σειρά: Γώτης, Γκίλης, Αλεβιζάκης, Ντομένικο. 3η σειρά: Μαγουλάς, Ζεϊμπέκης (αν. τερμ.), Μαρσέλλος.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728