Δύο Ολυμπιονίκες στους αγώνες των Αθηνών










Η αθλητική ομάδα του Απόλλωνα το 1903 σε φωτογραφία την οποία έστειλαν οι κυανόλευκοι στον τότε κωπηλάτη του Πανελληνίου Γ.Σ. μελλοντικό μέλος της ΕΟΑ και πρόεδρο του Παναθηναϊκού Χρ. Μπρισιμιζάκη, γεγονός που αποδεικνύει τις αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στα σωματεία της ελεύθερης και αδούλωτης Ελλάδας. Στις φανέλλες των αθλητών διακρίνεται το έμβλημα του Συλλόγου, που εκείνη την εποχή ήταν τα αρχικά Γ.Σ.Α.


Το 1904 ο Απόλλωνας έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες, που οργανώθηκαν στην
Αθήνα. Η Σμύρνη αντιπροσωπεύτηκε από αθλητές του Απόλλωνα και του Πανιωνίου. Πολλές νίκες κατέκτησαν οι αθλητές του Απόλλωνα: Αναστάσογλου, Ματθαίος Δεσποτόπουλος, Κύρος Αλεξίου, Δημήτριος Μουράτης και Χ. Λόχνερ. Στους νικητές αυτούς ο πρίγκηπας Νικόλαος έδωσε κότινους από το ιερό Αλσος της Ολυμπίας.

Ο Αθηναίος λογοτέχνης Ι. Δαμβέργης που αντιπροσώπευσε τον Απόλλωνα στην Αθήνα, ανήγγειλε τηλεγραφικώς στη Σμύρνη τη νίκη των αθλητών του 1894: Οι πρώτοι αγώνες Απόλλωνα. Ο πρόεδρός του, συγκινημένος του απάντησε: “Περιπτυσσόμεθα ευγνωμόνως. Ασπάσασθε ημίν πανελληνιονίκας”.

Την Πρωτομαγιά του 1905 τη γιόρτασε ο Απόλλων με παρέλαση όλων των αθλητών του σε έναν από τους κυριότερους δρόμους της Σμύρνης, έχοντας επι κεφαλής τη μουσική του συλλόγου. Η μουσική κίνηση του Απόλλωνα υπήρξε πάντοτε ζωηρή. Η ορχήστρα του λάμβανε μέρος σε γιορτές και πανηγυρικές συγκεντρώσεις. Κάθε Κυριακή έπαιζε στην “υψηλή” Λέσχη των κυνηγών. Επίσης, ο Απόλλωνας οργάνωνε τακτικά διαλέξεις και φιλολογικές συγκεντρώσεις ως και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Γενικά πρωτοστατούσε στη Σμύρνη σε κάθε καλλιτεχνική και πνευματική κίνηση. Οργάνωσε επίσης και αθλητικούς αγώνες αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς και για ενίσχυση των ιδρυμάτων της Σμύρνης.

Στους αθλητικούς αγώνες του 1906 μεταξύ του Απόλλωνα και Πανιωνίου, νικητές αναδείχθηκαν οι αθλητές του Απόλλωνα Γούναρης, Πατεστίδης και Κ. Αλεξίου. Την ίδια εποχή ο Απόλλωνας ζήτησε να καθιερωθούν στη Σμύρνη αντί των Απολλωνιστικών και Πανιωνίων αγώνων, οι Παμμικρασιατικοί. Η προσπάθειά του ναυάγησε εξαιτίας επίμονης άρνησης των τότε διοικούντων τον Πανιώνιο.

Την ίδια εποχή ο σύλλογος επεδίωξε να αντικατασταθούν οι Απολλώνειοι και οι Πανιώνιοι Αγώνες της Σμύρνης από τους Παμικρασιατικούς. Η πρωτοπορειακή όμως αυτή προσπάθεια ναυάγησε εξ αιτίας ςης κατηγορηματικής άρνησης των τότε διοικούντων του Πανιωνίου. Λίγο αργότερα ο Απόλλων έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (Μεσολυμπιάδα του 1906) με τους αθλητές του Θ. Αναστάσογλου (πένταθλο), Μ. Δεσποτόπουλο (στίβος) Ολυμπιονίκες, Λουκά Βενιζέλο (στίβος) και Κροίσο Πέρση (στίβος).

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728