1894 Οι πρώτοι αγώνες


1894: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


Στα τέλη περίπου του 1893 ο φιλαρμονικός και φιλολογικός σύλλογος δημιούργησε το αθλητικό του τμήμα, το οποίο έλαβε μέρος στους πρώτους αγώνες της Σμύρνης το 1894. Σε αυτούς τους αγώνες, οι αθλητές του κατέκτησαν αρκετές πρώτες νίκες. Πολυνίκης αναδείχθηκε μια θρυλική μορφή του σμυρναϊκού αθλητισμού, ο μετέπειτα ολυμπιονίκης Θεολόγος Αναστάσογλου, ο καλύτερος ίσως αθλητής που έχει αναδείξει ο Απόλλων στη διάρκεια της λαμπρής ιστορίας του.
Το 1901 ο Απόλλων διοργανώνει τις πρώτες λεμβοδρομίες, ενώ από το 1904 επί της προεδρίας Ν. Σταυρίδη, διοργανώνει τα «Απολλώνια», τα οποία ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της πόλης μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή. Συνολικά έγιναν 10 διοργανώσεις, στις οποίες μετείχαν ομάδες από όλες τις εθνοτικές ομάδες της Σμύρνης
πλην της τουρκικής. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του Τούρκου νομάρχη. Τα Α΄ Απολλώνια ήταν αγώνες αθλητικοί, γυμναστικοί και ποδηλατικοί
και διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 1904 στο προάστιο Μπουρνόβας με τη συνεργασία και του εκεί αθλητικού ομίλου. Τους παρακολούθησαν περίπου 2.000 θεατές που ταξίδεψαν από τη Σμύρνη με ειδικά δρομολόγια του τρένου. Οι δύο ημέρες του προγράμματος περιλάμβαναν πλήρες πρόγραμμα με αγωνίσματα στίβου (δρόμοι, άλματα, ρίψεις), αγώνα ανωμάλου δρόμου 10.000 μ., ποδηλασία 17 χλμ, και χιουμοριστικά αγωνίσματα (τσουβαλοδρομίες κλπ). Το ίδιο έτος αθλητές του πήραν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, όπου πρώτευσαν οι Θεολόγος Αναστάσογλου και Ματθαίος Δεσποτόπουλος.
Το 1903 η διοίκηση των κυανόλευκων αποφάσισε να στείλει τους καλύτερους αθλητές του συλλόγου στους Πανελλήνιους Αγώνες που διεξάγονταν κάθε χρόνο στην Αθήνα.


Καθ' όλη αυτήν την περίοδο, πέρα από τα τοπικά πρωταθλήματα, ο Απόλλων συμμετείχε με αποστολές και στους Πανελληνίους Αγώνες που διεξάγονταν στην Αθήνα. Επίσης, οι προαναφερόμενοι Αναστασόγλου και Δεσποτόπουλος αναδείχθηκαν ολυμπιονίκες στο πένταθλο κατά τους Μεσοολυμπιακούς του 1906.
Το 1904 ο Απόλλωνας έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες, που οργανώθηκαν στην Αθήνα. Η Σμύρνη αντιπροσωπεύτηκε από αθλητές του Απόλλωνα και του Πανιωνίου.
Πολλές νίκες κατέκτησαν οι αθλητές του Απόλλωνα: Αναστάσογλου, Ματθαίος Δεσποτόπουλος, Κύρος Αλεξίου, Δημήτριος Μουράτης και Χ. Λόχνερ. Στους νικητές αυτούς ο πρίγκηπας Νικόλαος έδωσε κότινους από το ιερό Αλσος της Ολυμπίας.



Ο Αθηναίος λογοτέχνης Ι. Δαμβέργης που αντιπροσώπευσε τον Απόλλωνα στην Αθήνα, ανήγγειλε τηλεγραφικώς στη Σμύρνη τη νίκη των αθλητών του Απόλλωνα. Ο πρόεδρος του, συγκινημένος του απάντησε: "Περιπτυσσόμεθα ευγνωμόνως. Ασπάσασθε ημίν πανελληνιονίκας".
Την Πρωτομαγιά του 1905 τη γιόρτασε ο Απόλλων με παρέλαση όλων των αθλητών του σε έναν από τους κυριότερους δρόμους της Σμύρνης, έχοντας επικεφαλής τη μουσική του συλλόγου.
Η μουσική κίνηση του Απόλλωνα υπήρξε πάντοτε ζωηρή. Η ορχήστρα του λάμβανε μέρος σε γιορτές και πανηγυρικές συγκεντρώσεις. Κάθε Κυριακή έπαιζε στην "υψηλή" Λέσχη των κυνηγών. Επίσης, ο Απόλλωνας οργάνωνε τακτικά διαλέξεις και φιλολογικές συγκεντρώσεις ως και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.


Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα






Είναι γνωστό ότι κατά τον 17ο αιώνα γινόταν κάποια γιορτή η οποία έφερε το όνομα "Ολυμπιακοί αγώνες" στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το "Γυμναστικό" του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.






Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.

Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου το 1894 παρουσίασε τις ιδεές του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Μακεδόνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι.

































Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της Ιωνίας, ήταν ο Θεόδωρος Καίσαρ, του Γ.Σ. Απόλλωνα. Διαθέτοντας εξαιρετικά προσόντα, υπήρξε κορυφαίος δεκαθλητής (τα μετάλλια στο στήθος του βεβαιώνουν του λόγου το αληθές) και παράλληλα ήταν βασικό στέλεχος της κυανόλευκης ποδοσφαιρικής ομάδας.





Ο πολυνίκης Αναστάσογλου Θεοχ.







Ο σπουδαίος δρομέας και εμποδιστής Δημήτριος Πατρέλης,
πρόσφερε σημαντικές νίκες στον ιστορικό σύλλογο της Σμύρνης.







Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728