Εκδηλώσεις Γ.Σ.Α.Σ


Αθήνα 29-01-2019

Παρουσιάστηκε η Αθλητική και Ιστορική Βιβλιοθήκη

του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης!










Ο Πρόεδρος του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης, Παναγιώτης Καταβέλος, μπροστά σε μία από τις προθήκες της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου. 











 Από τα αριστερά στα δεξιά οι Κώστας Χαραλαμπίδης, Αριστείδης Καμάρας, Παναγιώτης Καταβέλος, Ευάγγελος Λαμπρινός στο πάνελ της παρουσίασης της Βιβλιοθήκης.
 

Ένα μνημείο ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού στο «Γεώργιος Καμάρας»

Ιστορία, αθλητισμός, πολιτισμός! Λέξεις και έννοιες αλληλένδετες με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Στην τριών αιώνων πορεία του ο ιδρυθείς το 1891 στη Σμύρνη Σύλλογος, έχει φροντίσει να περάσει στην ιστορία για τη σύνθεση των παραπάνω αξιών και - το σημαντικότερο -  συνεχίζει, βεβαίως, να το πράττει.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία, εντός του γηπέδου «Γεώργιος Καμάρας» στη Ριζούπολη και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τροπαίων, της Αθλητικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης, της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία πλήθους επίσημων προσκεκλημένων την προηγούμενη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Το προσφυγικό σωματείο με οδηγό το ιστορικό και πολιτιστικό του υπόβαθρο πήρε την απόφαση και υλοποίησε τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης του, η οποία θα λειτουργεί αφενός ως ερευνητική για όποιον μελετητή, φοιτητή, αθλητή, προπονητή ή αθλητικογράφο και αφετέρου ως αναγνωστήριο για τα μέλη και όχι μόνο του Συλλόγου. 
 








Περίπου 100 ήταν οι προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση.

Η Αθλητική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει συγγράμματα με την ιστορία του Απόλλωνα, αλλά και άλλων αθλητικών προσφυγικών και μη Σωματείων, όπως και πεζογραφία απ' όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού και της ελληνικής και ξένης αθλητικής λογοτεχνίας (βιογραφίες αθλητών – προπονητών, χρονικά και περιγραφές μεγάλων αθλητικών ελληνικών και διεθνών διοργανώσεων, ιστορία Ομοσπονδιών, αθλητικά μυθιστορήματα, αθλητιατρική και ό,τι άλλο συναφές προς τον αθλητισμό).










Η Ιστορική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία, μεταξύ των οποίων αρκετά σπάνια συγγράμματα, με αντικείμενο τη Σμύρνη, την περιοχή της Ιωνίας – Μικράς Ασίας και την εκεί ελληνική αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική παρουσία (ιστορία, μαρτυρίες, χάρτες, λαογραφία, λογοτεχνία κ.λ.π.).

Η δημιουργία της Αθλητικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης είναι μία προσπάθεια που ελάχιστοι Σύλλογοι έχουν αποπειραθεί να υλοποιήσουν. Ο Απόλλων, λοιπόν, το κάνει πράξη, γνωρίζοντας πως αυτή η προσπάθεια είναι ακόμη στα σπάργανα, αλλά οι άνθρωποι  του είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά, ώστε (με τον συνεχή εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και με τη βοήθεια Εκδοτών, αλλά και οποιουδήποτε θέλει να δωρίσει συγγράμματα, ντοκουμέντα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό) να συσταθεί εντός των τειχών του γηπέδου «Γεώργιος Καμάρας» ένα μνημείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ιστορίας.

Ο Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης Παναγιώτης Καταβέλος, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, στάθηκε - κατά την παρουσίαση - στην ιστορική σημασία του εγχειρήματος, αλλά και στα οφέλη που θα προσφέρει αυτή στις νεότερες γενιές, ενώ επισήμανε ότι θα φιλοξενεί στο μέλλον και ημερίδες - παρουσιάσεις συγγραμμάτων και ντοκουμέντων σχετιζόμενων με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. 

Ο επίτιμος Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης Αριστείδης Καμάρας επεσήμανε «τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν ο αθλητισμός και ιδιαίτερα τα Αθλητικά Σωματεία και όλοι οι φορείς του αθλητισμού για την ανάπτυξη του υγιούς αθλητισμού και του πολιτισμού και τη δημιουργία πυλώνων διαμόρφωσης μιας αξιόλογης νεολαίας, που αποτελεί το μέλλον κάθε έθνους. Ξεκινώντας από τη ρήση του Ευριπίδη “Όλβιος εστίν όστις ιστορίης έσχε μάθησιν” το μήνυμα αυτό το γνώριζαν άριστα οι Έλληνες της Ιωνίας και της Μικράς Ασίας κι αυτό απετέλεσε ένας από τους στόχους του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, που ως γνωστόν ιδρύθηκε ως  καλλιτεχνικός και πολιτιστικός Σύλλογος.  Ο Σύλλογος διήνυσε μια εκπληκτική πορεία μέσα από τις γνωστές αντιξοότητες και είχε πάντοτε εξαιρετικούς πνευματικούς ανθρώπους, που άφησαν το λαμπρό τους στίγμα στην πορεία του. Κάνουμε μια προσπάθεια όχι γιατί έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία του Απόλλωνα, αλλά γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς ολόκληρο τον ελληνικό φίλαθλο κόσμο. Και κυρίως τα αθλητικά Σωματεία, τους αθλητικούς οργανισμούς κάθε είδους και την Πολιτεία».

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Χαραλαμπίδης, μίλησε για το όραμα όλων στον Απόλλωνα, ώστε η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει το μέγεθος που της αξίζει: «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό που σας παρουσιάζουμε απόψε δεν είναι η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο που στοχεύουμε να δημιουργήσουμε σε αυτή την ωραία αίθουσα (σ.σ. των Τροπαίων στο «Γεώργιος Καμάρας»).Είναι,απλώς, η ανακοίνωση,σε ένα ευρύτερο κύκλο προσώπων και φορέων,της προσπάθειάς μας αυτής, αλλά και ένα κάλεσμα προς αυτούς και όσους άλλους μπορούν και το επιθυμούν να συνεισφέρουν, με οποιονδήποτε τρόπο,στον εμπλουτισμό της με σχετικά βιβλία,ντοκουμέντα,κειμήλια κ.α».

Την ευθύνη για την παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Γυμναστικού Συλλόγου, είχε το μέλος του Δ.Σ.  Ευάγγελος Λαμπρινός, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκδοση του εξαιρετικού ημερολογίου του Απόλλωνα Σμύρνης, το οποίο και μοιράστηκε στους περίπου 100 παρευρισκόμενους, αφήνοντάς τους εντυπωσιασμένους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην πορεία του Απόλλωνα από τη Σμύρνη μέχρι και τη μετάβασή του στην Αθήνα έκανε, μέσω slides που προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση, το μέλος του ΔΣ και ιστορικός ερευνητής, Γιώργος Αγγελάκης.



Μητροπολίτης Γαβριήλ: «Να καμαρώνουμε το έργο σας»

 








Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας Γαβριήλ μίλησε για τη σπουδαία σημασία του εγχειρήματος.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας Γαβριήλ, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του: «Αναδεικνύετε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Σμύρνης. Συγχαίρω την πρωτοβουλία σας να καταρτίσετε βιβλιοθήκη και την όρεξή σας να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και ο πολιτισμός, που συνδέεται με τον προσφυγικό ελληνισμό. Να παρακαλέσω τον Θεό να σας δίνει δύναμη και υγεία να συνεχίσετε το έργο σας, να το ολοκληρώσετε και εμείς να το καμαρώνουμε».











Μία ακόμη γυάλινη προθήκη της Βιβλιοθήκης που δημιούργησε ο ΓΣ Απόλλων Σμύρνης.

Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, Νώντας Λαμπρακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε στον χαιρετισμό του: «Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία ενός ιστορικού Συλλόγου  να μεταφέρει την ιστορία του και όχι μόνο στις νεότερες γενιές. Αυτή η προσπάθεια θα τονώσει το ενδιαφέρον της νεολαίας, που έχει ανάγκη να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και όχι με άλλα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι εδώ, παλεύουμε κι εμείς, είναι κοντά και δίπλα στο Σύλλογό σας και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε».
 








Ο ρέκορντμαν συμμετοχών του ποδοσφαιρικού Απόλλωνα Σμύρνης, Νίκος Σιμιγδαλάς.


 























Το μέλος του ΔΣ του Απόλλωνα και ιστορικός ερευνητής, Γιώργος Αγγελάκης.
 


 
































Ο εμβληματικός για τον Απόλλωνα και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, Αριστείδης Καμάρας, μπροστά σε μία από τις προθήκες για τη Μικρά Ασία.

Παραβρέθηκαν στην Παρουσίαση

Προσωπικότητες


Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Βασίλης Μαρκής Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου.

Αριστείδης Καμάρας τέως Πρόεδρος του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Κων. Παπαγεωργίου τέως Πρόεδρος του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Ανδρέας Μπαλτάς (Ιστορικός).

Χαρ. Σολωμονίδης.

Ευαγ. Οικονόμου.



Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές



Φίλαθλοι



Δημοσιογράφοι



Γιώργος Αρκουλής 

Αντώνης Πανούτσος

Δημ. Δημητρίου

Κων. Πάσχος



Δίκτυα

ΕΡΤ – ΕΡΑ SPORT

NOVA

art – tv

a.sports



Αθλητικά Προσφυγικά Σωματεία – Ομοσπονδίες


Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. Πρόεδρος Δ. Παντέλας.

Ένωση Σμυρνάιων: Ελ. Μπίστικα – Κατραμοπούλου, Πατρ. Σμυρναίος.

Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας. Πρόεδρος Έλσα Ανθρακίδου.

Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας Πρόεδρος Λ. Χριστοδούλου.

Ένωση Βουρλιωτών Πρόεδρος Φώτης Καραλής.

Σύλλογος Αλαγιατών. Πρόεδρος Γ. Νουβέλογλου.

                                           Γραμματέας Αγγ. Σακαλόγλου.

Λέσχη Ιστορίας Πολιτισμού ΑΕΚ. Κυριάκος Χήνας.

Α.Ε. Τριγλίας Ραφήνας. Γ.Γ. Κων. Κοζής.

Σύλλογος φιλάθλων ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Ελλ. Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Πρόεδρος Γ. Καραμπέτσος,

                                                                    Αντιπρόεδρος Παναγόπουλος

Π.Σ.Α.Τ. Ινστιτούτο Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου  Πρόεδρος Ανδ. Μαλάτος


Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήμος Αθηναίων: Αντιδήμαρχοι: Γ. Αποστολάκης.

                                    Πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου  Επαμ. Λαμπρακάκης.

Δήμος Νέας Ιωνίας: Δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης.

                                         Δημ. Σύμβουλος Βασιλ. Χριστοδούλου.

Δήμος Νέας Φιλαδελφείας: Δημ. Σύμβουλος Αποστολος Κόντος – παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής.

5ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων : Πρόεδρος Διον. Αδαμόπουλος.

Εφημερίδα Νέα Ιωνία net : Βασιλ. Μαγκαναδέλης.

Φωτογράφιση: Παρασκευάς Δημητρακόπουλος

apollongs.gr





1891 - 2011: 120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ
ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
120 χρόνια Απόλλων - 120 χρόνια Αθλητισμού και Πολιτισμού

120 ΧΡΟΝΙΑ: Στις 4 Νοεμβρίου του 2011, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.







Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (1891-2014)


Ενας Συλλογος με τοσο μακροχρονια παρουσια (1891εως σημερα) στην ευαθλητικη ζωη της Ελλαδας, σιγουρα εχει διαγραψει μια πολυ ενδιαφερουσα ιστορικη διαδρομη. Μια διαδρομη με νικες αλλα και με ηττες. Περιοδους που τις χαρακτηρισε δημιουργικοτητα, ανοδικη πορεια και δοξασμενες στιγμες αλλα και περιοδους πτωτικης πορειας, περιθωριοποιησης και εσωστρεφειας.
Ειδικοτερα στο Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ η πορεια αυτη, σ' ενα μεγαλο μερος της, συνδεθηκε παραλληλα με τη πορεια της Ελλαδας.

Απο την ιδρυση του (1891) εως το 1922 (τη χρονια του μεγαλου ξεριζωμου του Ελληνισμου απο τ' Αγια και Δοξασμενα χωματα της Ιωνιας, που χιλιετιες ζουσε εκει και μεγαλουργουσε) ο Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, ανθησε και στολισε περιλαμπρα το αθλητικο δενδρο του Ελληνισμου.

Με τη καταστροφη και τον ξεριζωμο μεταφερει την εδρα του στην Αθηνα και ξαναρχιζει απ' την αρχη. Απο το μηδεν. Χωρις αθλητικες εγκαταστασεις και γραφεια, χωρις κανεναν απολυτως αθλητικο εξοπλισμο. Εφοδιο του οι ανθρωποι και η φλογα της ψυχης τους για ενα ''αυριο'' καλυτερο απο το ''χθες''.
Φθανουμε λοιπον, στην περιοδο του μεσοπολεμου που χρονο με το χρονο, γινεται ολο και πιο γνωστο το ονομα του Γ.Σ.ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ στο Πανελληνιο.
Αποκορυφωμα η κατακτηση του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος το 1938 (τοτε δεν υπηρχε η διοργανωση του πανελληνιου πρωταθληματος, ουτε υπηρχε προβλεψη για αγωνες καταταξης με τον πρωταθλητη της Β. Ελλαδας).
Ακριβως τοτε ηλθε ο Β' Παγκοσμιος Πολεμος και η -απνευστι- συνεχεια του, ο Εμφυλιος.

Μια χαμενη δεκαετια (1940-1949). Χαμενη χρονικα αλλα και -κυριως- χαμενη απο πλευρας ανθρωπινων υπαρξεων και αξιοπρεπειας.
Δεκαετια του '50. Παλι προς την ανακαμψη, νεος ανεμος αναδημιουργιας, οραματα, φιλοδοξιες... Οχι μονο στο ποδοσφαιρο αλλα και στο στιβο, στο μπασκετ, στο βολεϊ, στην πυγμαχια, στην ελληνορωμαικη, στην ποδηλασια. Βαλκανικες και Μεσογειακες νικες, διακρισεις σε πανευρωπαικους αγωνες!
Η περιφημη ''Ελαφρα Ταξιαρχια'' (η ονομασια αυτη προερχεται απο τιτλο κινηματογραφικης ταινιας του Hollywood και εξελιχθηκε σε ''σημα κατατεθεν'' του Συλλογου μας) ξανα στο προσκηνιο...
Με τις καλες και κακες στιγμες της, τις ανοδους και τις πτωσεις της μεχρι σημερα... αλλα με ενα κοινο γνωρισμα σ' ολες τις στιγμες της... ΠΟΤΕ δεν ξεχωρισαμε τις αθλητικες διακρισεις και επιδοσεις απο τις εννοιες του ''Ευ αγωνιζεσθαι'' και της περηφανης και αυτοφωτης παρουσιας στο αθλητικο στερεωμα. Το πληρωσαμε αυτο. Ειμαστε,ομως, περηφανοι γιατι με τη σταση μας αυτη κερδισαμε το σεβασμο ολων. Με τις ιδιες ιδεες θα συνεχισουμε -σε πεισμα των καιρων- ν' ατενιζουμε το μελλον.
Να γιατι επιμενουμε, ολοι εμεις οι Απολλωνιστες, οτι μπορει να μην ειμαστε ο ''μεγαλυτερος'' η ο ''μαζικοτερος'' Συλλογος στην Ελλαδα αλλα, σιγουρα, ξεχωριζουμε γιατι ειμαστε ''διαφορετικος'' Συλλογος.

Ομως αυτο δεν κατακταται με χρηματα, πολιτικες παρεβασεις, συνεννοησεις σε γραφεια, δηθεν αλλαγες επωνυμιας του Συλλογου η εθελουσιους, καλα υπολογισμενους, υποβιβασμους μιας η ακομη και δυο κατηγοριων... Κατακταται με μια πορεια ηθους 123 ετων (1891-2014) και μονο μ'αυτο τον τροπο.
Ετσι, με λιγα λογια, μπορει καποιος ν' αντιληφθει τι σημαινει ''ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ''.

Υστερα απ' οσα αναφερθηκαν πιο πανω ηλθαν, σαν λογικη συνεπεια, δυο αποφασεις του Δ.Σ του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ στα τελη του 2010.
Η πρωτη για τη διοργανωση μιας γιορτης ανταξιας της Ιστοριας του Συλλογου, με την ευκαιρια της συμπληρωσης 120 ετων απο την ιδρυση του (1891-2011) και η δευτερη για την εκδοση της Ιστοριας του Συλλογου.
Στοχοι μας: α) Η εκδηλωση ν' αποτελεσει σταθμο για τα Ελληνικα -και οχι μονο- αθλητικα και πολιτιστικα δεδομενα και να υπογραμιζει την αδιαρρηκτη σχεση του ηθους που χαρακτηριζει τον Γ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ με τη πνευματικη καλλιεργεια και β)Το βιβλιο της Ιστοριας να γραφτει απο ιστορικο που δεν ειναι Απολλωνιστης για να ειναι αντικειμενικο και η εμφανιση του να ειναι ''στολιδι'' και ''σημειο αναφορας'' για καθε φιλαθλο που θα το αγορασει.

Δυσκολα υλοποιησιμες αποφασεις και η ευθυνη μεγαλη... Ομως -στο μετρο των δυνατοτητων του ο καθενας- ολοι βοηθησαν για να πραγματοποιηθουν τα οσα σχεδιασαμε.
Με την ενεργο συμπαρασταση του γνωστου Απολλωνιστη και δημοσιογραφου Κωστα Αρβανιτη, συμφωνησαμε με το Ιδρυμα Ωναση για τη παραχωρηση της μεγαλης αιθουσας συναυλιων της ''ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ'' οπου την Παρασκευη 4/11/2012 και ωρα 20.30' θα ελαμβανε χωρα η μεγαλη εκδηλωση!
Ταυτοχρονα αντιπροσωπεια του Δ.Σ σε συνεννοηση με τον διοικητη της ΕΡΤ κ. Λ.Ταγματαρχη και το διευθυντη Ραδιοφωνιας και γνωστο συνθετη μουσικης κ. Παπαδημητριου συμφωνησε για τη συμμετοχη των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ της ΕΡΤ στην εκδηλωση (Συμφωνικης ορχηστρας και Χορωδιας).
Tη γενικη εποπτεια της εκδηλωσης ειχε επιτροπη του Δ.Σ. μαζι με το γνωστο Απολλωνιστη και ανθρωπο των τεχνων κ. Φανη Συναδινο.
Παρουσιαστης της εκδηλωσης ηταν ο Κωστας Αρβανιτης, που με το γνωστο αμεσο και φιλικο του τροπο, βοηθησε το κοινο να αισθανθει ανετα, να απολαυσει τη Μουσικη, ν' ακουσει τις ομιλιες του Ιστορικου του Αθλητισμου κ. Πετρου Λιναρδου και του αειμνηστου Προεδρου του Δ.Σ του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ Κωνσταντινου Δεδε, να θυμηθει πολλα και να συγκινηθει αναλογιζομενο πολλα περισσοτερα...

Τιμης ενεκεν απονεμηθηκαν μεταλια στην ομαδα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, που συμμετειχε στο Κυπελλο UEFA το 1995-96, η οποια εκπροσωπηθηκε απο τον τοτε ποδοσφαιριστη μας κ. Αποστολου και στον κ. Αριστειδη Καμαρα που εχει υπηρετησει -και υπηρετει μεχρι σημερα- το Συλλογο μας απο διαφορες θεσεις.

Την επετειακη εκδηλωση του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ τιμησε με τη παρουσια του απροσμενα μεγαλος αριθμος θεατων, αποδεικνυοντας στη πραξη οτι, τα ιδανικα μας και οι αξιες που υπερασπιζομαστε, συγκινουν ανθρωπους που δεν ανηκουν απαραιτητα, μονο στην οικογενεια του Αθλητισμου.

Ηταν επωνυμοι κι ανωνυμοι Απολλωνιστες η απλοι φιλαθλοι. Ολους ομως τους ενωνε μια κοινη παραδοχη: ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ηταν και ειναι ενας ιδιαιτερος Συλλογος που παντοτε πορευτηκε με ηθος και παντοτε διεκδικισε τη νικη, αποκλειστικα, μεσα στον αγωνιστικο χωρο καταθετοντας τον ιδρωτα των Αθλητων του και μονο...

Η εκδοση ενος βιβλιου, στο οποιο θα γινοταν αποπειρα να καταγραφουν στοιχεια της Ιστοριας του Συλλογου δεν ηταν καινουργια ιδεα. Πολλες φορες, στο παρελθον, συζητηθηκε μεταξυ των διοικουντων η ιδεα μιας τετοιας προσπαθειας. Δε προχωρησε, ομως, για πολλους λογους. Λογους αντικειμενικους αλλα και υποκειμενικους. Αντικειμενικους διοτι στη διαδρομη της Ιστοριας του Γ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ συνεβησαν πολλα (ξεριζωμος του 1922, Β' παγκοσμιος πολεμος και κατοχη 1940-1944 κι απο κει ως το 1949 εμφυλιος), με αποτελεσμα να εχουν χαθει ολα, σχεδον, τα αρχεια του Συλλογου. Υποκειμενικους γιατι δεν ειχε γινει συνειδηση η αναγκαιοτητα της καταγραφης των οποιων στοιχειων υπηρχαν αλλα και διοτι κυριαρχουσε η αναβλητικοτητα.
Η αποφαση, ομως, παρθηκε ομοφωνα.
Το Δ.Σ αποφασισε τη συγγραφη να αναλαβει ο ιστορικος του αθλητισμου και συγγραφεας κ. Κουσουνελος Γιωργος.

Στην προσπαθεια του αυτη ολα τα μελη και το προεδρειο του Γ.Σ προσεφεραν οσα μπορουσαν περισσοτερα. Σε ειδος (στοιχεια που ειχε ο καθενας, στοιχεια που βρεθηκαν στα χερια Απολλωνιστων, στοιχεια που βρεθηκαν σε συλλογες Ιστορικων του Αθλητισμου, δημοσιογραφων, φωτορεπορτερ κ.λ.π) αλλα και σε εργασια! Δεδομενης της σεμνοτητας και ανιδιοτελειας που διακρινει οσους μας βοηθησαν δεν θα τους αναφερουμε ονομαστικα αλλα για μια ακομη φορα θα πουμε ενα μεγαλο

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω σε ολους.

Καθοριστικο ρολο και τους ευχαριστουμε εγκαρδια για τη προσφορα τους στην εκδοση του βιβλιου της Ιστοριας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ειχαν οσοι στηριξαν εμπρακτα αυτη τη προσπαθεια. Ο Ο.Π.Α.Π με το προεδρο του κ. Κωστακο, η περιφερεια Αττικης με τον περιφερειαρχη και γνωστο εργατη του Αθλητισμου κ. Γιαννη Σγουρο και πανω απ' ολους, ο ανθρωπος που ξαναδωσε ζωη κι ελπιδα στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ο μεγαλος Απολλωνιστης κ. Σταματης Βελλης.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


ΤΡΙΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ωρα 20.30'



Η εκδηλωση για την επισημη παρουσιαση του βιβλιου της Ιστοριας του Συλλογου εγινε στην αιθουσα εκδηλωσεων του βιβλιοπωλειου ΙΑΝΟΣ που ευγενικα και με ανιδιοτελεια μας παραχωρησε η διευθυνση της επιχειρησης.

Το πανελ των ομιλητων της εκδηλωσης ηταν πλουσιο και ανταξιο του κυρους του Συλλογου.
Συντονιστης ο Απολλωνιστης δημοσιογραφος κ. Κωστας Αρβανιτης.

Ομιλητες οι κ.κ Αριστειδης Καμαρας νομικος, παλαιος διεθνης ποδοσφαιριστης του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και του Παναθηναικου, Χρηστος Σωτηρακοπουλος δημοσιογραφος - εκδοτης αθλητικου τυπου, Κουσουνελος Γιωργος Ιστορικος του Αθλητισμου και βασικος συντελεστης της συγγραφης του βιβλιου.
Χαιρετησαν με ολιγολεπτες παρεμβασεις ο παλαιμαχος της αθλητικης δημοσιογραφιας κ. Α. Μπομης, ο εκπροσωπος του Πανιωνιου κ. Τσελεντης, ο παλαιμαχος ποδοσφαιριστης του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και του Ολυμπιακου κ. Σ. Παπαζογλου.

Την εκδηλωση τιμησαν με τη παρουσια τους ο τ.υπουργος, γνωστος στο πανελληνιο για το ηθος του και τ' Απολλωνιστικα του αισθηματα κ. Αλεκος Παπαδοπουλος, ο Περιφερειαρχης κ. Γιαννης Σγουρος, ο τ. Εισαγγελεας Αρειου Παγου κ. Μαρκης, ο ακουραστος Απολλωνιστης και παλαιος Προεδρος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ κ. Σανταμουρης, μεγαλος αριθμος παλαιμαχων αθλητων του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, αντιπροσωπειες παλαιμαχων ποδοσφαιριστων του Ο.Σ.Φ.Π , του Π.Α.Ο, της Α.Ε.Κ και της Προοδευτικης, καθως και αντιπροσωπεια της Π.Α.Ε ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ υπο τον κ. Νικο Καρουλια.

Εντυπωση προκαλεσε ο πολυ μεγαλος αριθμος παλαιμαχων ποδοσφαιριστων του Συλλογου που παρακολουθησε την εκδηλωση.Τοσο μεγαλος που θ' αποφυγουμε να τους αναφερουμε ονομαστικα απο το φοβο της αθελητης παραλειψης καποιου.

Γρηγορα, ξεπεραστηκαν οι τυπικοτητες και στη συζητηση που ακολουθησε, οι αναμνησεις, η νοσταλγια και τα διαφορα αξεχαστα ''ανεκδοτα'', κυριαρχησαν γυριζοντας ολους αρκετα χρονια πισω.

Ηταν, κατα γενικη ομολογια, μια απ' τις λιγες παρουσιασεις βιβλιου που δε κυριαρχησαν τα γνωστα τυπικα προκατασκευασμενα λογιδρια και αναφορες σ' ενα βιβλιο που δεν εχει κανεις διαβασει ακομη, αλλα ειλικρινεια και καταθεση ψυχης απ' ολους τους παρισταμενους...

Η συνεχης ανοδικη πορεια της Π.Α.Ε ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ στο πρωταθλημα της SUPER LEAGE, η αυξανομενη μαζικοτητα στις ακαδημιες των αθλητικων τμηματων του Συλλογου και οι επιτυχημενες επετειακες εκδηλωσεις του Γ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, στις οποιες αναφερθηκαμε προηγουμενως, φερνουν και παλι στο νου και στα χειλη ολων που ασχολουνται με τον Αθλητισμο στην Ελλαδα το ονομα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.





ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΤ


Στην ετησια εκδηλωση του Π.Σ.Α.Τ. που εγινε στο Σταδιο ''Ειρηνης και Φιλιας'' στις αρχες Φεβρουαριου 2012 απονεμηθηκε στο Συλλογο μας τιμητικη διακριση για τη μεγαλη προσφορα του στον Ελληνικο Αθλητισμο και Πολιτισμο.

Στην εκδηλωση παρευρεθηκε αντιπροσωπεια του Δ.Σ του Συλλογου με επικεφαλης το τοτε αειμνηστο προεδρο του Συλλογου Κωστα Δεδε, ο οποιος και παρελαβε συγκινημενος τη τιμητικη διακριση.




ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝΑ
ΤΗΣ ΒΑΣΩ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ


Ο Γ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝΣΜΥΡΝΗΣ, οπως εκφραζεται διαχρονικα απο τους εκαστοτε Προεδρους και τα στελεχη των Δ.Σ., αλλα και τους απλους φιλαθλους του, οργανωμενους η μη, ειναι πρωτ' απ' ολα και πανω απ' ολα υποστηρικτης του ερασιτεχνισμου και της Αθλητικης Αμιλλας, ανιδιοτελης υπηρετης της Αρχαιοελληνικης προτροπης ''ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ''.

Υποστηριζει και αναδεικνυει καθε κινηση προσπαθεια η συμπεριφορα που βοηθα να ριζωσει πιο βαθεια στη καρδια της νεας γενιας το ιδεωδες των Αρχαιων Ελληνων ''ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ''.
Επιβραβευει καθε τι που αποδεικνυει, για αλλη μια φορα, ποσο συνυφασμενος ειναι ο αθλητισμος και η πνευματικη ολοκληρωση με την ανθρωπινη αξιοπρεπεια και περηφανεια.

Ολα αυτα που προαναφερθηκαν, ωθησαν το Δ.Σ. να καλεσει και να τιμησει κατα τη διαρκεια της κοπης της Πρωτοχρονιατικης πιτας του Συλλογου -τελη Ιανουαριου 2013- την Ολυμπιονικη και Παγκοσμια Πρωταθλητρια της ξιφασκιας Βασω Βουγιουκα, για τις αθλητικες της επιτυχιες που δοξασαν την Ελλαδα σ'ολο το κοσμο, αλλα και για την Ελληνικη, περηφανη και αποστομωτικη απαντηση της στις δελεαστικες προτασεις της Τουρκιας που, σαν ανταλλαγμα, ζητουσαν ν' αλλαξει εθνικοτητα και ν'αγωνιζεται για τη Τουρκικη σημαια.

Σημαντικος αριθμος Μ.Μ.Ε προβαλαν το θεμα και βοηθησαν να γινει ευρυτερα γνωστο.


ΚΕ.Θ.Ε.Α


Ομως το Δ.Σ του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ενδιαφερεται εμπρακτα και για τη σωματικη και ψυχικη υγεια των παιδιων που ειναι μελη των ακαδημιων του σε οποιοδήποτε αθλημα.

Διοργανωθηκαν λοιπον, σε συνεργασια με το ΚΕ.Θ.Ε.Α (Κεντρο Θεραπειας Εξαρτημενων Ατομων), τρεις συναντησεις εξειδικευμενων ψυχολογων του οργανισμου, επικεφαλης των οποιων ηταν η δ. Ελινα Αλαμπανου με τους προπονητες του Συλλογου και οσους Γονεις θελησαν να τα παρακολουθησουν.

Το θεμα των σεμιναριων αυτων ηταν η ευαισθητοποιηση ολων εκεινων που καθοδηγουν, επιβλεπουν η προπονουν παιδια ωστε να γινουν πρωιμοι ευαισθητοι δεκτες της οποιας παιδικης η εφηβικης ροπης προς εθισμο (π.χ. internet, τυχερα παιχνιδια, ουσιες, κ.λ.π.)
Οι συναντησεις αυτες σημειωσαν ιδιαιτερη επιτυχια παρ' οτι το θεμα ειναι ιδιαιτερα δυσκολο και προσκρουει σε αυτονοητες αναστολες των Γονεων και Κηδεμονων.


ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ
ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΙΣ 4/11/2011

































































































Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΤ

Στα πλαίσια της εκδήλωσης «Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ 2011» ο Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης βραβεύτηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή του για την τεράστια προσφορά του στον αθλητισμό, την κοινωνία και τα νιάτα της πατρίδας μας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, σε απευθείας τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση και βραβεύτηκαν οι καλύτεροι του ελληνικού αθλητισμού για τη χρονιά 2010-2011.





















Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΙΑΝΟΣ




























































































ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΟΠΑΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ







































Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728