Διατηρητέο χαρακτηρίστηκε τμήμα του γηπέδου της Ριζούπολης


Δημοσίευμα της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" σχετικά με το χαρακτηρισμό διατηρητέο, του  γηπέδου "Γ. ΚΑΜΑΡΑΣ" του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης.


Διατηρητέο χαρακτηρίστηκε τμήμα του γηπέδου της Ριζούπολης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
  


Διατηρητέο κηρύχθηκε το γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Οχι βέβαια ολόκληρο, αλλά μόνο η αρχική κτιριακή εγκατάσταση: ένα από τα πρώτα γήπεδα στη χώρα μας, που κατασκευάστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα το 1948. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον χαρακτηρισμό επιδίωξε ο ίδιος ο σύλλογος, με σκοπό να προστατεύσει την περιοχή του γηπέδου κατά την ένταξή της στο σχέδιο πόλης.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Απόλλων Σμύρνης» ιδρύθηκε το 1891 στη Σμύρνη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αρχικά ενοικίασε χώρο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και κατόπιν στην περιοχή του Ρουφ. Ομως, όταν ο χώρος απαλλοτριώθηκε για την κατασκευή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, η έδρα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του συλλόγου μεταφέρθηκαν στον Προμπονά, που ήταν τότε το βορειότερο προάστιο των Αθηνών. Σύμφωνα με την ομάδα, το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1948 με κρατική βοήθεια και τη συμμετοχή μελών του Απόλλωνα.

Το αίτημα για τον χαρακτηρισμό του (αρχικού) γηπέδου ως διατηρητέου υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του 2015 από τον ίδιο τον σύλλογο. Η υπόθεση συζητήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) τον περασμένο Οκτώβριο και η γνωμοδότηση ήταν θετική, οδηγώντας στη χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη. Ο χαρακτηρισμός δεν αφορά όλο το γήπεδο. «Ως διατηρητέα χαρακτηρίζεται η αρχική κτιριακή εγκατάσταση του γηπέδου του Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, όπως το αρχικό κτίσμα των κερκίδων του γηπέδου με τους κάτωθι αυτών χώρους και τη λίθινη πρόσοψή τους (...)», αναφέρεται στην απόφαση. Πρόκειται για τον κύριο όγκο της εισόδου και των εγκαταστάσεων του γηπέδου, που κατασκευάστηκαν το 1948 (το γήπεδο επεκτάθηκε το 1962 και το 1972 για να αυξηθεί η χωρητικότητά του, ενώ το 2003 δέχθηκε νέες επεμβάσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Ολυμπιακό Κέντρο Προετοιμασίας). Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, «ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φέρων οργανισμός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, που αποτελεί μία από τις λίγες κατασκευές τέτοιου τύπου και χρήσης στην Ελλάδα και μεταξύ των πρώτων καταγεγραμμένων στη χώρα μας».

Οπως είναι επόμενο, η ανακήρυξη του γηπέδου ως διατηρητέου συνεπάγεται περιορισμούς: απαγορεύεται να κατεδαφιστεί, ενώ για οποιαδήποτε προσθήκη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί ο σύλλογος επιδίωξε τον χαρακτηρισμό. «Η περιοχή πρόκειται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Θέλουμε όταν συμβεί αυτό να μην “πνιγεί” το γήπεδο από νέα κτίρια. Μας ανησυχούν τα σχέδια που φθάνουν στα αυτιά μας», λέει ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Απόλλωνα (που είναι και ο ιδιοκτήτης του γηπέδου) Παναγιώτης Καταβέλος. «Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ενδεχομένως να μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη συντήρησή του».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728