Ξέρεις από... πόλο; Η φλασιά του Αφρουδάκη, η τρέλα του Κατρουτζανάκη και το θαύμα του Απόλλωνα Σμύρνης

Ξέρεις από... πόλο; 
Η φλασιά του Αφρουδάκη, η τρέλα του Κατρουτζανάκη και το θαύμα του Απόλλωνα Σμύρνης

Παραθέτουμε παρακάτω άρθρο του Βασίλη Σκουντή, από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11-12 ΜΑΪΟΥ 2019" που αναφέρεται στην εκπληκτική πορεία της ανδρικής ομάδας υδατοσφαίρισης του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης.











΄Εχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από εκείνο το χειμωνιάτικο απόγευμα του 2013 στο γήπεδο Γιώργος Καμάρας της Ριζούπολης, όπου ο Γιώργος Αφρουδάκης, καθισμένος δίπλα στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης και ενώ παρακολουθούσαν έναν αγώνα της Σούπερ Λίγκας, γύρισε και του πέταξε την ιδέα...
«Πρόεδρε, τι λες; Δεν φτιάχνουμε μια ομάδα γουότερ πόλο;».
Ο Παναγιώτης Καταβέλος τον κοίταξε με έκπληξη, την οποία διαδέχθηκε η απορία: «΄Εχουμε το μπάσκετ και το βόλεϊ, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε κι άλλα έξοδα» υπέβαλε την ένστασή του, αλλά ο Αφρουδάκης είχε έτοιμη την απάντηση: «Δεν θα μας κοστίσει τίποτε. Θα φέρω μερικούς φίλους μου, θα μαζέψουμε και παιδιά από τον δρόμο και θα τη φτιάξουμε».
΄Οπερ και εγένετο!
Το παιδομάζωμα έπιασε τόπο, οι φίλοι του Αφρουδάκη ο οποίος είναι εξ απαλών ονύχων φόλα Απολλωνιστής (και μάλιστα ο συνονόματος παππούς του διετέλεσε μέλος του ΔΣ στη δεκαετία του '60) πέταξαν στην κυριολεξία τη σκούφια και το σκουφάκι τους και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...
Παρεμπιπτόντως αυτή η ιστορία άρχισε να γράφεται γύρω στα 1910, στην προκυμαία του λιμανιού της Σμύρνης, όπου ο Απόλλων έπαιξε σε ένα τουρνουά με τον Πανιώνιο και τον Πέλοπα!

Μονορούφι!

Πεντέμισι χρόνια μετά την επανίδρυση κι αφού κατάπιε μονορούφι τις κατηγορίες, ο Απόλλων στη δεύτερη συμμετοχή του στην Α1 τερμάτισε τρίτος στην κανονική περίοδο, «σκούπισε» τον ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο και αυτές τις μέρες κονταροχτυπιέται με τη Βουλιαγμένη με λάφυρο την πρόκριση στους τελικούς!
«Μεγαλώσαμε πολύ και ίσως λίγο απότομα, αλλά αυτή είναι η γοητεία της υπόθεσης» επιβεβαιώνει ο παλαίμαχος διεθνής φουνταριστός που κρέμασε το σκουφάκι με το Νο 9 το 2016 (μετά τον ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό) και από τότε ξεροσταλιάζει για το «κύκνειο άσμα» του. «Δηλώνομαι συμβολικά εδώ και δυο χρόνια στο ρόστερ, θα ήθελα να παίξω ένα τελευταίο ματς με τον Απόλλωνα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό» τονίζει ο παίκτης, ο οποίος έγραψε ιστορία με τη Βουλιαγμένη, τον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την εθνική ομάδα και πλέον είναι ο γενικός κουμανταδόρος του Απόλλωνα.

Το 2014 η ομάδα χρειάσθηκε να ταξιδέψει στην Πάτρα και η διοίκηση έκανε έρανο για να μαζέψει τα έξοδα. Τότε επενέβη ως από μηχανής θεός ο εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Σταμάτης Βελλής που χρηματοδότησε την αποστολή και έκτοτε βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της.

«Το ένα έφερε το άλλο. Ανεβήκαμε τις κατηγορίες τη μία μετά την άλλη, χωρίς υπερβολές» εξηγεί ο Αφρουδάκης. «Ευτυχώς ξέρω το αντικείμενο και κάθε χρόνο κάνουμε τις πρέπουσες κινήσεις που μέχρι στιγμής δικαιώνονται. Βεβαίως η φετινή πορεία μας ήταν ανέλπιστη, αλλά δείξαμε εκπληκτική σταθερότητα και ουσιαστικά έχουμε πετύχει κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο».

Τεχνογνωσία και... τρέλα!

Ο Απόλλων αποτελεί ένα υβρίδιον της Βουλιαγμένης από την οποία αντλεί παίκτες, προπονητές και παράγοντες: το σκουφάκι της ομάδας έχουν φορέσει ο αδελφός του Γιώργου, Ζάχος, ο Ρέππας, ο Κατρουτζανάκης, ο Τσίκλος, ο Κουτσογιάννης, ο Αναστασιάδης, ο Δερμιτζάκης και οι γιοι του Γιώργου Μαυρωτά και του Γιάννη Γιαννουρή. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό της τεχνογνωσίας της Βουλιαγμένης με τη χανιώτικη τρέλα, που εκφράζουν ο Γαλανίδης, ο Δερμιτζάκης, ο Σαρτζετάκης και ο Κουμής» επισημαίνει ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Κατρουτζανάκης, ο οποίος έχει επίσης στη διάθεσή του τον επί δυο συναπτές σεζόν πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Μαυροβούνιο Νίκολα Μοσκόφ και τον Αμερικανό Τσάνσελορ Ραμίρεζ.
Ο γεννημένος στον ΄Αγιο Νικόλαο του Λασιθίου πρώην παίκτης (Ηλυσιακός, Ποσειδών, ΟΦΗ, Βουλιαγμένη, ΠΑΟΚ, Εθνικός, Ολυμπιακός, Γλυφάδα, Απόλλων) πιστεύει ακράδαντα στο νόημα της παροιμίας «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Και εξηγεί: «Πέρυσι είχαμε στόχο να μείνουμε στην κατηγορία και φτάσαμε στα πλέι οφ. Φέτος ανεβάσαμε τον πήχη, η σεζόν εξελίχθηκε με μαγικό τρόπο και εάν μας αγαπάει ο καλός θεούλης μπορεί να προκριθούμε στους τελικούς. Προσωπικάμε κέντριζε εδώ και καιρό η πιθανότητα μιας σειράς ημιτελικών με τη Βουλιαγμένη και γι’ αυτό κιόλας κάναμε λίγο κράτει στα τελευταία δυο ματς της κανονικής περιόδου, με τα Χανιά και τον ΠΑΟΚ, ώστε να φορμαριστούμε ενόψει των πλέι οφ».
Ο Κατρουτζανάκης, που παρεμπιπτόντως είναι παντρεμένος με την πρώην αρχηγό της Βουλιαγμένης και βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδάς, Αντι  Μελιδώνη, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη χημεία και στο κλίμα της ομάδας. Το σκεπτικό του είναι απλό και πολύ ανθρώπινο: «Νιώθεις ότι οι αθλητές παίζουν για σένα, αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι τους αγαπάς και... ξεβρακωνόμαστε όλοι μαζί»

Πηγή:  "ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11-12 ΜΑΪΟΥ 2019"

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728