Εντοπίστηκε το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης σε αεροφωτογραφία στη Σμύρνη!

 


Εντοπίστηκε το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης σε αεροφωτογραφία στη Σμύρνη!

Στις 4:30 το απόγευμα της 17ης Αυγούστου του 1917, βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίστηκαν στον ουρανό της Σμύρνης. Αφού βομβάρδισαν χωρίς μεγάλη επιτυχία βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Νταραγάτσι, τράβηξαν κάποιες φωτογραφίες για τεκμηρίωση, σημειώνοντας και τις θέσεις πτώσης των βομβών με κόκκινα βέλη.

Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, ερευνητές που ετοιμάζουν βιβλίο με θέμα τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντόπισαν στα βρετανικά αρχεία μία από τις φωτογραφίες αυτές. Στην πολύτιμη αυτή φωτογραφία, που μας δίνει μια εικόνα της Σμύρνης όπως ήταν τότε, αναγνωρίζονται πολλά τοπόσημα, όπως οι ναοί της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Ιωάννη στο Κερασοχώρι, η Καθεδράλη των Καθολικών, το κεντρικό Παρθεναγωγείο και η νέα Ευαγγελική Σχολή, το Γαλλικό Νοσοκομείο και το Αγγλικό Νοσοκομείο, το Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο και το Ορθόδοξο Νεκροταφείο, το γήπεδο του Πανιωνίου, αλλά και… το γήπεδο και το κλειστό γυμναστήριο του Απόλλωνα στον Άγιο Τρύφωνα, μέσα στον κόκκινο κύκλο! Πρόκειται για τη μοναδική ως τώρα φωτογραφία που γνωρίζουμε, η οποία απεικονίζει τις εγκαταστάσεις του τελευταίου πρωταθλητή ποδοσφαίρου της Σμύρνης (1921-22) πριν την Καταστροφή.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Προκυμαία της Σμύρνης. Ανιχνεύοντας ένα Σύμβολο Προόδου και Μεγαλείου», Γ. Πουλημένος & Αχ. Χατζηκωνσταντίνου, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2018 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2019):

Ο «Απόλλων» ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1891. Πήρε αυτή την ονομασία, καθώς αρχικά οι δραστηριότητές του περιστρέφονταν γύρω από τη μουσική και τα γράμματα, με τη διοργάνωση συναυλιών και φιλολογικών συγκεντρώσεων. Ωστόσο οι ιδρυτές του, οι οποίοι ενστερνίζονταν το αρχαιοελληνικό ιδεώδες της παιδείας που επίτασσε την παράλληλη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος, από την τρίτη κιόλας χρονιά δημιούργησαν δύο επιπλέον τμήματα: Αρχικά ένα περιηγητικό και λίγο αργότερα ένα αθλητικό, με ιδιόκτητο, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, τα πρώτα χρόνια στη Μπέλλα Βίστα και αργότερα στη συνοικία του Αγίου Τρύφωνα. Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του συλλόγου ήταν ότι με τα χρώματά του αγωνίζονταν, εκτός από Έλληνες, και Τούρκοι αθλητές. (σελ. 79)

Γνωρίζουμε ότι ο εντοπισμός του γηπέδου ήταν ο διακαής πόθος των Απολλωνιστών εδώ και χρόνια. Σε αυτούς αφιερώνουμε αυτή την ανακάλυψη.

Ευχαριστούμε τον φίλο Emin Kurt, που ευγενικά μας παραχώρησε τη φωτογραφία.

Από: Γιώργο Πουλημένο και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, τους οποίους ευχαριστούμε για αυτή την τεράστια προσφορά τους στο Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης.

 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728