Απόλλων και Πανιώνιος ένωσαν δυνάμεις με… νικήτρια τη Σμύρνη!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 26-9-2019

Απόλλων και Πανιώνιος ένωσαν δυνάμεις 
με… νικήτρια τη Σμύρνη!

Η πιο όμορφη εικόνα της χθεσινής βραδιάς. Απόλλων και Πανιώνιος. Όλοι μαζί… 
Όταν μια αίθουσα γεμίζει με μικρά παιδιά που… ρουφούσαν τα όσα άκουγαν θέλοντας να μάθουν μία σημαντική πτυχή της ιστορίας της Σμύρνης, μητέρας πατρίδας των δύο Συλλόγων που εκπροσωπούν αγωνιζόμενα στις ακαδημίες τους, όταν γεμίζει με τους οργανωμένους οπαδούς και των δύο που κάθονταν δίπλα – δίπλα, με απλούς φιλάθλους και άλλους ανθρώπους του αθλητισμού κι όταν οι αθλητές των ανδρικών ομάδων Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα και του Πανιωνίου φωτογραφίζονται αγκαλιασμένοι στην πισίνα πριν τον μεταξύ τους φιλικό αγώνα έχοντας πίσω τους τον κόσμο τους, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά… μαγικό!
Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε στο πλαίσιο της επετείου από την καταστροφή της Σμύρνης στην πολύ όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του Σεράφειου Κολυμβητηρίου ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδειξε το… δρόμο.
  Από τα αριστερά προς τα δεξιά ο Διευθυντής των Τμημάτων Υδατοσφαίρισης του Απόλλων, Θοδωρής  Μπερδές, ο Πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ., Αρης Μισαηλίδης, ο Πρόεδρος του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, Παναγιώτης Καταβέλος και το μέλος του Δ.Σ., Γιώργος Αγελλάκης. 
Όπως είπε μιλώντας δια μικροφώνου στους παρευρισκόμενους και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, που έδωσε το «παρών» και αργότερα σήμανε και την έναρξη του αγώνα πόλο, η συγκεκριμένη εκδήλωση «αποτελεί παράδειγμα για όλες τις ομάδες, καθώς αποδεικνύεται ότι μπορούμε να συνδυάσουμε το αθλητικό δρώμενο μαζί με τη μνήμη και το κοινωνικό. Η ιστορία, η μνήμη, η παράδοση μπορούν να έχουν συνέχεια μέσα από τον αθλητισμό και αυτό είναι κάτι που εμείς ως χώρα πρέπει να το καλλιεργήσουμε». Εξάλλου στόχος της εκδήλωσης και του φιλικού αγώνα ήταν ακριβώς αυτός. Να τιμηθεί η μνήμη του εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.


 Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Σεράφειου κολυμβητηρίου.

Τέλος ο Γιώργος Μαυρωτάς συμπλήρωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής και η χαρά η δική μου είναι μεγαλύτερη διότι είναι δυο Σωματεία που θα πρωταγωνιστήσουν φέτος στην Α1 στο άθλημα που υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια, στο πόλο. Προσπάθειες όπως αυτές του Απόλλωνα και του Πανιωνίου είναι τα καλά παραδείγματα και ιδίως αυτό που έχει κάνει ο Απόλλων τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι βάζει ψηλά τον πήχη για τις νεότερες ομάδες και το πως πρέπει να επενδύσουν στο πόλο, το οποίο έχει να προσφέρει πολλά στη χώρα μας».
Το… όνειρο για αγώνα πόλο Απόλλωνα – Πανιωνίου και στη Σμύρνη
Σε ρόλο συντονιστή της χθεσινής βραδιάς βρισκόταν ο διευθυντής των τμημάτων Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης, Θοδωρής Μπερδές, ο οποίος, αφού στάθηκε στο μέγεθος ιστορίας των δύο Συλλόγων, αποκάλυψε μεταξύ άλλων το όνειρο του Πολύβιου Αφρουδάκη να γίνει ο ίδιος αγώνας (σ.σ. με το χθεσινό φιλικό) μεταξύ της «ελαφράς ταξιαρχίας» και των «κυανέρυθρων» στη Σμύρνη. Όπως γινόταν από το 1908! Κι όπως τόνισε: «Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, ώστε και οι νεότεροι να γνωρίσουν τις πατρίδες των παππούδων τους».
Άρης Μισαηλίδης: «Όταν συναντιούνται Πανιώνιος και Απόλλων φανερώνεται το μεγαλείο τους»
Ο πρόεδρος του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, Άρης Μισαηλίδης, στάθηκε στο μεγαλείο των δύο Συλλόγων: «Δύο ιστορικοί Σύλλογοι, ο Απόλλων και ο Πανιώνιος στην ίδια μυθική πόλη. Ο καθένας με τη διαδρομή και τις επιτυχίες του. Και οι δύο άφησαν το στίγμα τους. Ήρθε η καταστροφή και όλοι νόμιζαν ότι και οι δύο θα χαθούν, αλλά η πίστη δεν έλειψε ποτέ από αυτούς τους γίγαντες της ελληνικής ιδέας και το θαύμα έγινε. Οι ξεριζωμένοι ήρθαν στην Αθήνα και όχι μόνο δεν σταμάτησαν τη δράση τους, αλλά συνέχισαν να δημιουργούν και να χαρίζουν επιτυχίες. Όταν συναντιούνται ο Πανιώνιος με τον Απόλλωνα αυτό σίγουρα φανερώνει υγεία και το μεγαλείο των δύο συλλόγων».
Παναγιώτης Καταβέλος: «Αν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά»
Ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης, Παναγιώτης Καταβέλος, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων – εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο χθες, όπως και κόμματα της ελληνικής Βουλής – για την παραχώρηση της αίθουσας του Σεράφειου Κολυμβητηρίου τόνισε αναφερόμενος στον Χρυσόστομο Σμύρνης: «Με την παρουσία των δύο Συλλόγων στη Σμύρνη ανυψώθηκε ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Η σημερινή εκδήλωση έχει να κάνει με το να τιμήσουμε τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο. Μια προσωπικότητα η οποία πρέπει να προκαλεί ρίγη σε όλους τους Έλληνες. Με σπουδαίο κοινωνικό κι εθνικό έργο. Πιστεύω ότι αποτελεί την ελάχιστη τιμή να γνωρίσουμε το έργο του εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, διότι αν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά».  
Η ζωή, το έργο και η συνεισφορά του Χρυσόστομου Σμύρνης στον αθλητισμό
Στόχος της εκδήλωσης, όπως είναι ξεκάθαρο, ήταν να τιμηθεί η μνήμη του εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσόστομου, οποίος αρνήθηκε την επιλογή διαφυγής που του πρόσφεραν οι Γάλλοι για να μείνει κοντά στο ποίμνιό του με αποτέλεσμα να βρει μαρτυρικό θάνατο κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Το μέλος του Δ.Σ. του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης, Γιώργος Αγγελάκης, αρμόδιος για ιστορικά και πολιτιστικά θέματα, έκανε μια ιστορική αναδρομή μέσω εξιστόρησης και προβολής φωτογραφιών της εποχής στη ζωή, το έργο και τη συνεισφορά του Χρυσοστόμου Σμύρνης στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό τόσο στη Δράμα όσο και στη Σμύρνη.
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος συνέβαλλε τα μέγιστα στην πορεία των δύο ιστορικών Συλλόγων στη Σμύρνη, καθώς μεταξύ των υπόλοιπων δράσεών του ήταν εκείνος που βρήκε τη λύση για τη στέγαση του Πανιωνίου (όταν ξαφνικά έμεινε χωρίς γήπεδο) το 1910 σ’ έναν χώρο ακριβώς δίπλα από το νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης. Ήταν εκείνος που προσυπέγραψε με τη σφραγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης και ευλόγησε με ιδιόχειρο σημείωμα τον Κανονισμό του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης με τα εξής λόγια: «Ο Σμύρνης Χρυσόστομος επικυροί επ’ ευλογήσει».
Ακόμη εκτός του ότι είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου, παρακολουθούσε όλα τα αθλητικά δρώμενα της πόλης της Σμύρνης και συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη όλων των Σωματείων.  Η… τύχη, μάλιστα, τα έφερε έτσι ώστε το νυν γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη να χτιστεί δίπλα από Νεκροταφείο (το Β’ Αθηνών),  όπως κι εκείνο του Πανιωνίου στη Σμύρνη, γεγονός που οδήγησε τον τότε πρόεδρο του Απόλλωνα, Δημήτριο Μαρσέλλο, να αναφωνήσει στα εγκαίνια του γηπέδου στις 17/10/1948:  «Χρυσόστομε Σμύρνης ξύπνα κάτω από τα κυπαρίσσια να ιδής ότι ημείς οι επιζώντες νεότεροι την επιθυμίαν σου κάτω από τα κυπαρίσσια την εκπληρούμε…».
Πόλο για Πανιώνιο και Απόλλωνα από το 1908
Ακόμη, όπως, ανέφερε ο Γιώργος Αγγελάκης ο χθεσινός φιλικός αγώνας πόλο μεταξύ του Απόλλωνα και του Πανιωνίου έχει ιστορία άνω των 100 ετών, διότι οι το άθλημα στη Σμύρνη ξεκινά από το 1908. Χαρακτηριστικά πρόβαλλε και φωτογραφία δημοσιεύματος της εφημερίδας «Αμάλθεια» της 8/4/1908 με πρόγραμμα αγώνων του «αγγλικού αθλήματος», που είχε μπει τότε στη ζωή των Σμυρνιών.
Όλα τα παραπάνω προηγήθηκαν του φιλικού αγώνα πόλο μεταξύ των Ανδρικών ομάδων Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα και του Πανιωνίου, που αμφότερες μετέχουν στο πρωτάθλημα της Α1. Παρουσία των μικρών αθλητών των ακαδημιών υδατοσφαίρισης των δύο σωματείων και των φιλάθλων των δυο ομάδων, που κάθονταν δίπλα – δίπλα στην εξέδρα , έχοντας, μάλιστα, ενώσει και τα πανό τους (οι «Basso Rango» και οι «Πάνθηρες») η μπάλα έπεσε στο νερό για το πρώτο σπριντ δια χειρός του ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά. 
Ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, κήρυξε την έναρξη του φιλικού πετώντας την μπάλα στο νερό για το πρώτο σπριντ. 

Οι οργανωμένοι του Απόλλωνα Σμύρνης, Basso Rango κι εκείνοι του Πανιωνίου, οι «Πάνθηρες», έδειξαν για ακόμη μία φορά με την κοινή τους παρουσία τον… δρόμο. 
 Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων, Παναγιώτης  Καταβέλος (αριστερά) και Άρης Μισαηλίδης.

Από αριστερά ο Πόλις Αφρουδάκης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής, ο Γ.Γ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γιώργος Αφρουδάκης και ο έφορος του τμήματος πόλο του Απόλλωνα Σπύρος Μίντζης.  

Φωτογράφιση: Παρασκευάς Δημητρακόπουλος  Για την… ιστορία ο Απόλλων πήρε τη νίκη στο φιλικό προπονητικού χαρακτήρα διάρκειας 4 12λέπτων, αλλά το σκορ ούτε το αποτέλεσμα δεν έχουν σημασία. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Γαλανίδης, Σπηλιόπουλος, Καβουσανός, Μητρόπουλος, Παπαδόπουλος, Δερμιτζάκης, Μοσκόφ, Νάσερ, Γραμματοικός, Αλαμάνος, Τσιστράκης, Καρούτζος, Χαραλαμπόπουλος, Παπαγεωργίου, Μπεριστιάνος, Λουπάκης, Μπαμπανίκας, Γκάτσιος
Προπονητής: Γιάννης Κατρουζανάκης
Βοηθοί προπονητή: Χρήστρος Μπάκας, Δημήτρης Μιτελούδης
Έφορος: Σπύρος Μίντζης
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ: Φλέγκας, Καζάζης, Γεωργακόπουλος Σπούνερ, Χέλμης, Βλατάκης, Γιαννόπουλος, Παπαδόπουλος, Αλεξίου, Γαβαλάς, Βέκκος, Δήμου Δ., Σταθάς, Κούκουνας, Μπουζαλάς, Αναγνώστου, Καρακάσης, Δημακόπουλος, Δούκας, Πατακός, Νταλάπας.
Προπονητής: Κώστας Δήμου
Βοηθός προπονητή: Παναγιώτης Πρίμπας
Έφορος: Αθανάσιος Τοροσιάδης
 Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728