Γιώργος Αφρουδάκης και Γιάννης Κατρουζανάκης στην ΕΡΑ Σπορ (audio)




Γιώργος Αφρουδάκης και Γιάννης Κατρουζανάκης στην ΕΡΑ Σπορ (audio)


Το «ευχαριστώ» του Γιώργου Αφρουδάκη στον παππού του με το ταξίδι στη Σμύρνη, το μεγαλείο του Απόλλωνα και η εθνική που μπορεί να κυριαρχήσει στο Παγκόσμιο Πόλο τα επόμενα χρόνια


Το ιστορικό ταξίδι του τμήματος Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα στη  γενέτειρά του Σμύρνη είναι λογικό να έχει προκαλέσει το συνολικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ, που «αγκάλιασαν» αυτές τις ιστορικές στιγμές και η διοίκηση του Συλλόγου τα ευχαριστεί θερμά γι’ αυτό.
Σήμερα (10/1) ο άνθρωπος που οραματίστηκε την επανίδρυση του τμήματος και την υλοποίησε με τα γνωστά θαυμαστά αποτελέσματα, ο Γιώργος Αφρουδάκης, φιλοξενήθηκε μαζί με τον προπονητή των επιτυχιών, Γιάννη Κατρουζανάκη στην ΕΡΑ Σπορ και για μισή ώρα μίλησαν για την επιστροφή στη Σμύρνη μετά από 98 χρόνια, για τις συγκινητικές στιγμές που άπαντες βίωσαν, αλλά και για το «μεγαλείο του Απόλλωνα ως Σύλλογος».
Όπως είπε ο Γιώργος Αφρουδάκης κάθε φορά που μιλά γι΄αυτό το ταξίδι συγκινείται και ανατριχιάζει, ενώ ο Γιάννης Κατρουζανάκης μίλησε για το πως το βίωσαν οι παίκτες.
Βεβαίως, η συζήτηση πήγε και στην εθνική ομάδα με τον Γιώργο Αφρουδακη, να εκφράζει την πεποίθηση ότι αν η χρυσή γενιά των Νέων Ανδρών δουλευτεί σωστά τότε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα κυριαρχήσει στο Παγκόσμιο πόλο.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ΕΡΑ Σπορ στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε και τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης με τον Τάσο Επιτρόπου:


“Ο Γιώργος Αφρουδάκης στην ΕΡΑσπορ 101,8:


«Έρχεται μια χρυσή γενιά για την ελληνική υδατοσφαίριση»


Ο κορυφαίος φουνταριστός του ελληνικού πόλο, Γιώργος Αφρουδάκης, μίλησε στην ΕΡΑσπορ 101,8 και στην εκπομπή «Πρωινός Μπαλαδόρος» με τον Τάσο Επιτρόπου για το σπουδαίο ταξίδι του ιδίου και του Απόλλωνα στη Σμύρνη, για το πρότζεκτ της ομάδας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Εθνική ομάδα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, που ξεκινά την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη.

Ο Αφρουδάκης έχει αγωνιστεί σε πέντε διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων (1996, 2000, 2004, 2008, 2012). Έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδας και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα με περίπου 1.600 γκολ, ενώ στη σπουδαία καριέρα του υπολογίζεται πως έχει σημειώσει περισσότερα από 3.000 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Θεωρείται δικαίως ένας από του κορυφαίους Έλληνες πολίστες στην Ιστορία. Έχει αγωνιστεί σε Ν.Ο Βουλιαγμένης, Πανιώνιο, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, βάζοντας τέλος στην καριέρα του το 2016.

Το ιστορικό ταξίδι του Απόλλωνα στη Σμύρνη, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 7 Ιανουαρίου, είχε πολύ μεγάλη σημασία τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του και ο διοικητικός ηγέτης του Απόλλωνα δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του.
Στην ΕΡΑ Σπορ μίλησε και ο προπονητής των επιτυχιών για τον Απόλλωνα Σμύρνης, που μάλιστα, ανήμερα των Θεοφανείων βούτηξε στα παγωμένα νερά της Προκυμαίας της Σμύρνης, ανασύροντας τον Τίμιο Σταυρό

Ο Γιώργος Αφρουδάκης μίλησε μεταξύ άλλων,

Για το πρότζεκτ του στον Απόλλωνα: «Η ομάδα, έπειτα από δική μου προτροπή, προχώρησε το καλοκαίρι του 2014 στην επανέναρξη του τμήματος πόλο, καθώς αν ανατρέξουμε πίσω χρονικά, θα διαπιστώσουμε πως ο Απόλλωνας είχε ομάδα υδατοσφαίρισης από το 1908 στη Σμύρνη δίνοντας αγώνες στην Προκυμαία της Σμύρνης, στους οποίους συμμετείχε και ο Πανιώνιος. Αυτά τα 5,5 χρόνια που έχουν περάσει από το 2014, έχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Αν θέλετε πιο πολύ η ομάδα ξεκίνησε για να έχει ξανά ο Απόλλων τμήμα πόλο και ξαφνικά η ομάδα βρέθηκε να διεκδικεί θέση στον τελικό του ελληνικού Πρωταθλήματος. Η ομάδα ανέβηκε μέσα σε πέντε χρόνια τέσσερις κατηγορίες και πέρσι για ένα σουτ δεν προκριθήκαμε στους τελικούς της Α1. Φέτος παίξαμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος έχουμε ξανά στόχο να φτάσουμε στον τελικό. Νομίζω ότι τόσο σύντομα μια ομάδα να κάνει τόσο μεγάλα βήματα στον αθλητισμό και να μπει ανάμεσα σε μεγαθήρια όπως είναι ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, ο Εθνικός, η Γλυφάδα νομίζω δεν έχουν ξαναγίνει και σε όλα αυτά υπάρχει σίγουρα μεγάλη συμβολή της οικογένειάς μου που προσπαθεί και βοηθάει, αλλά εδώ θέλω να αναφερθώ στο ότι – έστω και αν γίνομαι κουραστικός, καθώς όποτε βγαίνω στο ραδιόφωνο το λέω – τίποτα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον κ. Σταμάτη Βελλή, ο οποίος είναι ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας. Είναι ο άνθρωπος που μας στηρίζει στο 100% και πραγματικά ότι θέλει η ομάδα να έχει είναι πάντα κοντά μας και μας βοηθάει».
Για αυτά που έζησε ο Απόλλων στη γενέτειρά του Σμύρνη: «Ζήσαμε συγκινητικές και ιστορικές στιγμές και για εμένα ήταν πολύ έντονο, καθώς η οικογένεια μου κατάγεται από τη Σμύρνη. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι Απόλλων. Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα είχαμε όταν ξεκίνησα το πρότζεκτ με τον Απόλλωνα, είχα θέσει το πρώτο καλοκαίρι που είχαμε ανέβει από τη Γ’ στη Β’ Εθνική, πολύ πρόωρα και χωρίς να καταλάβω ότι η ομάδα θα φτάσει τόσο ψηλά είχα θέσει ως στόχο να αγωνιστεί κάποια στιγμή η ομάδα – σε όποια κατηγορία και να βρισκόταν - στη Σμύρνη. Ηταν όραμα το οποίο είχα από το 2015. Νομίζω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες και με την παρότρυνση και τη διοργάνωση, μεγαλύτερη από εμένα είναι η αλήθεια, του πατέρα μου, που ήταν η ψυχή του ταξιδιού το κάναμε. Η αλήθεια είναι ότι το είχε πιο πολύ ανάγκη μέσα, γιατί είχε μάθει όλες τις ιστορίες από τη γιαγιά του και τον παππού του για το τι βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι το 1922 και ήταν αυτός που ήθελε ακόμη πιο πολύ να είμαστε στη Σμύρνη. Οργανώθηκε, λοιπόν, αυτό το ταξίδι, το ξαναλέω και κάθε φορά που μιλάω γι αυτό συγκινούμαι και ανατριχιάζω. Για τον Απόλλωνα ήταν μια μεγάλη στιγμή να βρεθεί στα εδάφη που είχε ξεκινήσει. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Το να ακουστεί στη Σμύρνη ο όρκος νίκης που δίνουν οι παίκτες, το να ακουστεί το σύνθημα που λένε οι παίκτες μας πριν από κάθε αγώνα το «τρεις αιώνες, δύο πατρίδες, μία ομάδα» ήταν συγκινητικό. Το να πέσουν για τον Τίμιο Σταυρό τέσσερα μέλη από την ομάδα σου και να τον πιάνει ο προπονητής, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τον Απόλλωνα σε όλες αυτές τις επιτυχίες και αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα και είναι  από τους προπονητές που δεν κοιτάνε μόνο την επαγγελματική τους πορεία, αλλά αγαπάει τον Απόλλωνα σαν παιδί του, είναι συγκινητικό. Το να πιάνει τον Σταυρό στα νερά της προκυμαίας της Σμύρνης είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Από εκεί και πέρα ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι και οι Έλληνες, η Πρόξενος κ. Παπούλια και ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος, μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά και για να λέμε και τα σωστά πάρα πολύ φιλόξενη ήταν και η τουρκική πλευρά. Ο δήμαρχος παραβρέθηκε στο δείπνο και μιλάμε για μία πόλη 4,5 εκ. κατοίκων. Η ομάδα ήταν πάρα πολύ φιλόξενη με προπονητή ένα δικό μας τον Βαγγέλη Πάτερο, που βοήθησε πάρα πολύ για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι. Εγώ θεωρώ ότι νιώθω γεμάτος από αυτό το ταξίδι και νιώθω ότι ολοκλήρωσα ένα “ευχαριστώ” προς την οικογένεια μου και ειδικά προς τον παππού μου, που είχε το όνομά μου και εκδιώχθηκε όταν ήταν 8 χρονών από τη Σμύρνη, αλλά και μας έλεγε πάντα πολλές ιστορίες, όσες θυμόταν. Μας έλεγε από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά να πάμε στη Σμύρνη και νομίζω ότι του ανταπόδωσα με αυτό το ταξίδι όλη την αγάπη που μου είχε δείξει σαν παππούς όσα χρόνια ήμασταν μαζί μέχρι πριν από 20 χρόνια που δυστυχώς τον χάσαμε».
Να βάλουμε στην παρέα και τον Γιάννη Κατρουζανάκη, που βούτηξε στα παγωμένα νερά και έπιασε το Σταυρό:
«Είχαν την τιμή να παραβρεθώ σε αυτό το ταξίδι και να καταφέρω να βρεθώ εκεί με την ομάδα. Ήθελα να βουτήξω. Ήθελα πιο πολύ να βάλω κι ένα κίνητρο στους αθλητές μου να βουτήξουν λέγοντας ότι εγώ θα τον πιάσω. Τελικά τα κατάφερα κιόλας. Πήρα αυτήν την ευλογία, ήταν πολύ συγκινητικό».
Παρέμβαση Γιώργου Αφρουδάκη: «Συγγνώμη που σας διακόπτω. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έπεσαν ο Γιάννης και οι παίκτες ήταν πολύ κακές. Είχε πολύ κρύο, πολύ αέρα και η θερμοκρασία του νερού πρέπει να ήταν κάτω από 15 βαθμούς, Δηλαδή φτάνοντας στην Προκυμαία σκεφτόσουν ότι αποκλείεται να πέσει κάποιος υπό αυτές τις συνθήκες. Διπλά τα μπράβοι για αυτούς που έπεσαν και για τον Γιάννη που έπιασε, κιόλας, το Σταυρό».

Πως εισέπραξαν οι παίκτες αυτό το ταξίδι;
Γιάννης Κατρουζανάκης: «Κατά την επιστροφή όταν αλλάζαμε τα αεροπλάνα από Σμύρνη σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα, άκουγες τους παίκτες να συζητούν συνέχεια γι’ αυτές τις τέσσερις ημέρες που περάσαμε εκεί πέρα και να είναι συγκινημένοι. Είναι ενδεικτικό, ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καταγωγή από τη Σμυρνη και δεν είχαν βιώματα απο παλιούς δικούς τους Σμυρνιούς. Ζώντας όλο αυτό γύρισαν από τη Σμύρνη νιώθοντας μια ικανοποίηση και ευχαρίστηση που ηταν μέλη της ομάδας, που πραγμαρτοποίησε αυτό το ιστορικό ταξίδι»
Τι χρειάζεται η ομάδα για να πάει ένα σκαλοπάτι πιο μπροστά;
Γιάννης Κατρουζανάκης: «Ο σχεδιασμός που κάνουμε με τον Γιώργο και η συμβολή του κ. Σταμάτη Βελλή θέλοντας και μη σε σπρώχνει στο να κάνεις τα μεγάλα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κι ελπίζω να τα συνεχίσουμε, μέχρι και να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι ακόμη που λέτε κι εσείς. Αν υπάρχει ομοιογένεια, σωστός σχεδιασμός και άνθρωποι που κατέχουν το αντικείμενο αργά η γρήγορα η ομάδα – η όποια ομάδα όχι μόνο ο Απόλλων - φτάνει στο σημείο να πρωταγωνιστεί. Οταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με εμένα στο πόστο του προπονητή, αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν ο Απόλλων να καθιερωθεί και να γίνει μια παραδοσιακή δύναμη του πόλο, όπως είναι παραδοσιακές δυνάμεις ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, η Χίος, ο Εθνικός.  Νομίζω ότι σιγά σιγά το πετυχαίνουμε. Από εκεί και πέρα το να παίξεις σε έναν τελικό, να πάρεις ένα πρωτάθλημα, να διεκδικήσεις ένα κύπελλο, να έχεις μια πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη νομίζω ότι θα έρθουν από μόνα τους».

Για την εθνική ομάδα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έρχεται ο Γιώργος Αφρουδακης, που από τα 18 του χρόνια ήταν μέλος της και στη συνέχεια πρώτος της σκόρερ είπε: «Η Εθνική ομάδα είναι μία παρά πολύ καλή ομάδα. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά, ανήκουμε στις 4-5 καλύτερες του κόσμου. Νομίζω, όμως, ότι έχουμε πρόβλημα, όσον αφορά τα νοκ άουτ παιχνίδια, καθώς θεωρώ ότι με τις δυνατότητες που έχουμε ως εθνική είναι πολύ κρίμα που δεν έχουμε καταφέρει να συμμετέχουμε σε τελικό ευρωπαϊκού, παγκοσμίου, είτε Ολυμπιάδας. Γιατί οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Θεωρώ ότι μας λείπει μια επιτυχία, ένας τελικός και ακόμη κι ένα χρυσό μετάλλιο. Είμαστε πάντα μέσα στις πέντε καλύτερες ομάδες του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, έτσι όπως έχει ξεκινήσει η χρονιά από τον Σεπτέμβρη, βλέπω ότι δεν είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση ως ομάδα. Τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα, αλλά νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετική η ψυχολογία μεταξύ φιλικών και επίσημων αγώνων. Το θυμάμαι και ως αθλητής ότι δεν στεναχωριόμουν αν στα φιλικά η ομάδα δεν απέδιδε καλά, γιατί ήξερα ότι όταν θα έρθει η σειρά των κρίσιμων αγώνων θα είμαστε σωστοί, ανταγωνιστικοί και πως θα μπορέσουμε να πάρουμε τα παιχνίδια που χρειαζόμαστε.
Επομένως, θεωρώ πως - παρά το ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε καλά αποτελέσματα (από το Σεπτέμβριο και μετά) - τα παιδιά θα είναι έτοιμα. Εχουμε κάποια προβλήματα τραυματισμών με αρκετούς παίκτες που ενσωματώθηκαν τελευταία στιγμή στην εθνική, αλλά επειδή είναι μεγάλο το κίνητρο, καθώς το ευρωπαϊκό δίνει και πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι πολυ σημαντικό καθώς δεν έχουμε χάσει την πρόκριση από το 1980, πιστεύω ότι θα εμφανιστούμε έτοιμοι ως Εθνική.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει πίεση στα παιδιά για την πρόκριση και θέλω να πιστεύω ότι θα την ξεπεράσουν κι ότι δεν θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Η πρώτη ευκαιρία για τους Ολυμπιακούς είναι τώρα, ενώ και μετά ακολουθεί το Προολυμπιακό του Ρότερνταμ. Είτε τώρα είτε με το Προολυμπιακο του Ρότερνταμ ελπίζω ότι θα τα καταφερουμε να πάρουμε την πρόκριση για το Τόκιο.
Ξεκινάμε το ευρωπαϊκό με στόχο να πάρουμε ότι καλύτερο ως χώρα αλλά φυσικά κοιτώντας και την πρόκριση στην Ολυμπιάδα, που για εμένα είναι ο μεγάλος στόχος της εθνικής για φέτος. Και  
είναι στόχος τετραετίας για την κάθε Ομοσπονδία, για τον κάθε προπονητή, για τον κάθε παίκτη να ολοκληρωθεί ένας κύκλος τετραετίας με τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Κι όταν έρθει η στιγμή και είμαστε εκεί γιατί όχι, αφού έχουμε τις δυνατότητες, το υλικό, έχουμε παίκτες που τα τελευταία χρόνια έχουνε πάρει ένα Τσάμπιονς Λιγκ κι έχουν πάει πέρυσι στον τελικό πέρυσι, οι παίκτες του Ολυμπιακού, δηλαδή, να μην  μπορέσουμε να πάρουμε ένα Ολυμπιακό  μετάλλιο, που θα το έλεγα απωθημένο για την ελληνική Υδατοσφαίριση. Γιατι έχουμε φτάσει τόσο κοντά, το θέλουμε τόσα χρόνια πάρα πολύ και νομίζω ότι το δικαιούμαστε τόσα χρόνια. Το δικαιούμαστε ως άθλημα γιατί έχουμε φέρει πάρα πολλά αποτελέσματα αλλά δυστυχώς αυτό το μετάλλιο μας λείπει.
Πάντως ότι και να γίνει φέτος νομίζω ότι το μέλλον είναι μαζί μας Ξέρετε όλοι τα αποτελέσματα που έχουν οι Νέοι μας στα Παγκόσμια και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Είναι μια χρυσή γενιά για την ελληνική υδατοσφαίριση, που αν δουλευτεί και αξιοποιηθεί σωστά όλο αυτό το υλικό που υπάρχει - γιατί συνήθως είμαστε μια χώρα αυτοκαταστροφική σε αυτό το κομμάτι αφού μπορεί να έχουμε καλές ηλικιακές ομάδες αλλά μετά χανόμαστε -, αν δουλέψουμε σωστά αυτή τη φορά τα νεαρά παιδιά που έχουν κατακτήσει τα πάντα, θεωρώ ότι αν όχι τώρα στο Τόκιο αλλά το επόμενο καλοκαίρι θα πάρουμε ένα μετάλλιο.
Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα με αυτή την ομάδα θα κυριαρχήσει στην Παγκόσμιο Υδατοσφαίριση».
Κλείνοντας ο Γιώργος Αφρουδάκης είπε:
«Θέλω να αναφέρω το μεγαλείο του Απόλλωνα Σμύρνης ως Σύλλογο. Να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει περάσει πάρα πολλά, αλλά εκφράζει και πάρα πολλά για τον ελληνικό αθλητισμό»

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728