Ο Απόλλων βρέθηκε ξανά στη γενέτειρά του Σμύρνη σε κλίμα συγκίνησης



 Άρθρο του Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑ στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της 11/01/20, για την επίσκεψη του Απόλλωνα στην Σμύρνη
Ο Απόλλων βρέθηκε ξανά στη γενέτειρά του Σμύρνη σε κλίμα συγκίνησης

Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ


Η ομάδα πόλο του Απόλλωνα επέστρεψε εκεί όπου ο Σύλλογος γεννήθηκε το 1891 και ξεριζώθηκε τόσο βάναυσα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, για δύο φιλικά παιχνίδια με την τουρκική ESTI Belediye. 


Σε αντίθεση με τους στίχους της «Ρόζας», για τον Απόλλωνα Σμύρνης η Ιστορία δεν έγινε σιωπή. Η Ιστορία του, έγινε μάθημα για τις νεότερες γενιές και είχε φωνή, τόσο δυνατή, ώστε να ακουστεί έως την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Ηταν, λοιπόν, θέμα χρόνου η επιστροφή. Κάποτε η ομάδα θα γυρνούσε εκεί όπου γεννήθηκε το 1891 και ξεριζώθηκε τόσο βάναυσα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Αν και χρειάστηκε –παρά δύο χρόνια– σχεδόν ένας αιώνας, ο Απόλλων Σμύρνης, βρέθηκε από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου στη μάνα γη, έπειτα από την ιδέα που είχε πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Αφρουδάκης και δρομολογήθηκε σε συνεργασία με τον προπονητή της τουρκικής ομάδας πόλο ESTI Belediye, Βαγγέλη Πάτερο, με την οποία έδωσε δύο φιλικά παιχνίδια.
Σίγουρα τα συναισθήματα που έζησε η αποστολή και όσοι τη συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι αναμνήσεων στη Σμύρνη, δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί. Είναι δεδομένο όμως ότι θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη όλων εκείνων που είχαν την τύχη να βρεθούν σε αυτό το ταξίδι.
Εκτός, βέβαια, από το αγωνιστικό κομμάτι, η παρουσία του Απόλλωνα Σμύρνης στη γενέτειρά του έστειλε και ένα δυνατό μήνυμα, ότι ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ο αθλητισμός είναι αυτός που ενώνει και δεν χωρίζει τους λαούς. Κάτι που επισημάνθηκε με όλους τους τρόπους, στο δείπνο που παρέθεσαν την πρώτη μέρα οι οικοδεσπότες στην ελληνική αποστολή, παρουσία της Ελληνίδας προξένου στη Σμύρνη, Αργυρώς Παπούλια και του δημάρχου της Σμύρνης, Tunc Soyer, καθώς και οι δύο στις ομιλίες τους κινήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Σμύρνη, οι παίκτες του Απόλλωνα και οι συνοδοί τους έγιναν δεκτοί από τον μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο, στην ιστορική Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό τόσο της παρουσίας της «ελαφράς ταξιαρχίας» «στον τόπο όπου ιδρύθηκε και έλκει την καταγωγή της» όσο και «των μηνυμάτων που αυτή στέλνει ειδικά στις μέρες μας». Επίσης, σύσσωμη η οικογένεια του Απόλλωνα επισκέφθηκε το ελληνικό προξενείο, το μοναδικό ελληνικό κτίριο που έχει διασωθεί από την καταστροφή του ’22. Μάλιστα, η πρόξενος, κ. Παπούλια, κάλεσε τους ανθρώπους του Απόλλωνα και έκοψαν μαζί την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Ομως δύο ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν την παρουσία του ιστορικού σωματείου στη Σμύρνη. Το ένα ήταν οι αγώνες (έστω φιλικοί) που έδωσε με την ESTI Belediye, όπου για πρώτη φορά έπειτα από 98 χρόνια, το έμβλημα του Απόλλωνα χρησιμοποιήθηκε σε παιχνίδι στη Σμύρνη, με την ελληνική ομάδα να επικρατεί και στα δύο παιχνίδια (14-10 και 15-13) μπροστά σε 500 φιλάθλους που χειροκρότησαν θερμά την ελληνική ομάδα.
Επίσης χαραγμένη βαθιά θα μείνει και η στιγμή του αγιασμού των υδάτων ανήμερα τα Φώτα, στην προκυμαία της Σμύρνης, μπροστά από το ιστορικό ελληνικό προξενείο, η οποία πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά, έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μάλιστα, ο προπονητής της «ελαφράς ταξιαρχίας», Γιάννης Κατρουζανάκης, ήταν εκείνος που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό.

Πηγή:https://www.kathimerini.gr/  

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728