Ο Απόλλωνας Σμύρνης στην Τουρκία το 1933


Ο Απόλλωνας Σμύρνης στην Τουρκία το 1933


Από τις ομάδες που αξιοποίησε στο έπακρο την περίοδο που άνοιξε το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου – Ινονού, ήταν ο Απόλλωνας Αθηνών (σήμερα Απόλλωνας Σμύρνης), καθώς πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στη Τουρκία, τόσο στη γενέτειρά του Σμύρνη, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσε φιλικούς αγώνες με τουρκικές ομάδες, ενώ φιλοξένησε ορισμένες από αυτές και στην Αθήνα όπου αντίστοιχα έγιναν ποδοσφαιρικές συναντήσεις. «Μεταφερόμαστε» λοιπόν στο 1933 σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τη Σμύρνη και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

11-4-1933 son posta

Στις 22-3-1933 ο Απόλλωνας με προπονητή τον Σαμ Ζίγκερ ξεκίνησε με προορισμό τη Σμύρνη και σκοπό να δώσει σειρά φιλικών αγώνων, με τις Αλτίν Ορντού, Αλτάι, Καρσίγιακα και Ιζμίρ Σπορ και ακολούθως να περιοδεύσει σε άλλες πόλεις.

Με διάφορες ταλαιπωρίες στο ταξίδι και την παραμονή του ο Απόλλωνας κέρδισε τη μικτή Ιζμίρ Σπορ – Αλτάι με 3-0 (Δημητρίου,Πανανός, Χατζησάββας οι σκόρερ) και ήρθε ισόπαλος με τη Μικτή Καρσίγιακα – Γκιόζτεπε με 1-1 με τον Χατζησάββα να είναι ο σκόρερ και Αλτάι – Αρτίν Γιορντού με 2-2 (Χατζησάββας και Δημητρίου οι σκόρερ).

Οι ταλαιπωρίες ήταν και ακτοπλοϊκές και επί τουρκικού εδάφους γραφειοκρατικές και συγκοινωνιακές, αφού περιγράφεται η άφιξη της ομάδας από τη Χίο στον Τσεσμέ στις 11μμ και από εκεί στη Σμύρνη στις 2.30πμ για να δειπνήσουν όπως – όπως σε γαλακτοπωλείο και να ακολουθήσει μόλις τετράωρη ανάπαυση, μέχρι να έρθει η ώρα να αγωνιστεί στο γήπεδο.

13-4-1933 Αθλητικά Χρονικά

Τελικά η περιοδεία έληξε εκεί καθώς ακυρώθηκαν τα σχέδια για άλλες συναντήσεις και η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα.
Στην αποστολή συμμετείχαν οι παίκτες: Φρονιμίδης, Χριστίδης Ι, Χρηστίδης ΙΙ, Γάσπαρης, Χατζηβασίλης, Γκίκας, Κασιμάτης, Καρπόζηλος, Χατζησάββας, Δημητρίου, Προκοπίου, Πανανός.

Στις 7-6-1933 μαθαίνουμε από την εφημερίδα «Αθλητικός Τύπος»,  ότι ο Απόλλωνας αναχώρησε την 6η Ιουνίου 1933 για την Τουρκία με το ατμόπλοιο «Ελένη Μ.» και προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου θα αντιμετώπιζε τις Μπεσίκτας, Γαλατασεράι, Μικτή Ελλήνων Κωνσταντινούπολης και Μικτή Γαλαταεράι – Μπεσίκτας.

10-6-1933 Son Posta

Την αποστολή συγκροτούσαν όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι: Ρουσσόπουλος, Χριστίδης Ι, Χρηστίδης ΙΙ, Χατζηβασίλης, Καρπόζηλος, Κασιμάτης, Γκίκας, Πανανός, Λούπης, Δημητρίου, Παπαδημητρίου, Προκοπίου και Λελές.

7-6-1933 Αθλ.Τύπος

Σε άλλο δημοσίευμα άλλης εφημερίδας, βλέπουμε ότι ο Απόλλωνας αναχωρεί ακτοπλοϊκώς για την Κωνσταντινούπολη από τη Σμύρνη με το ατμόπλοιο “Αιγαίον”.

10-6-1933 Vakit

Η αποστολή του Απόλλωνα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου 1933 και το απόγευμα, δόθηκε η ποδοσφαιρική συνάντηση με την Μπεσίκτας η οποία κέρδισε με 3-1 (ημίχρονο 2-0). Οι συνθέσεις ήταν για τον Απόλλωνα: Χρηστίδης Ι, Χρηστίδης ΙΙ, Χατζηβασίλης, Καρπόζηλος, Κασιμάτης, Γκίκας, Σιδηρόπουλος, Προκοπίου, Παπαδημητρίου, Πανανός.

Για τη Μπεσίκτας: Σαδρή, Χουσνή, Αδνάν, Αλή, Νουρή, Φαϊζή, Χαγιατή, Χακή, Ναζήμ, Σερίφ, Εσρίφ.

10-6-1933 cumhurriyet
10-6-1933 cumhurriyet

Πριν τον αγώνα τηρήθηκε δύο λεπτών σιγή για τον αποβιώσαντα Σεραφενδίν Μπέη γενικό γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

10-6-1933 aksam

Μετά τον αγώνα Τούρκοι δημοσιογράφοι εξέφρασαν θετικά σχόλια για την ελληνική ομάδα, που μετά από κουραστικό ταξίδι και με μόλις μισή ώρα ξεκούρασης στο ξενοδοχείο, παρουσίασε μία πολύ καλή αγωνιστική εικόνα στο γήπεδο.

10-6-1933 Vakit

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε η ελαφρά ταξιαρχία στο δεύτερο αγώνα με αντίπαλο τη Γαλατασεράι, με το αποτέλεσμα να είναι 0-0.
Τον αγώνα είδαν 4.000 θεατές, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρόξενος κ. Ρωμανός, ενώ διαιτήτευσε ο Κεμάλ Χαλήλ βέης.

Πριν τον αγώνα ο Απόλλωνας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Ταξίμ. Επίσης πριν την έναρξη έγιναν προσφωνήσεις και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ των ομάδων. Η είδηση αναφέρεται στον Αθλητικό Τύπο της 16-6-1933 και η ανταπόκριση έχει ημερομηνία 12 Ιουνίου με την αναφορά «χθες», άρα ο αγώνας έγινε στις 11-6-1933.

Η σύνθεση του Απόλλωνα ήταν Χριστίδης Ι, Χρηστίδης ΙΙ, Χατζηβασίλης, Καρπόζηλος, Κασιμάτης, Γκίκας, Παπαδημητρίου, Προκοπίου, Πανανός, Δημητρίου, και Σιδηρόπουλος, το όνομα του οποίου δεν είχε αναφερθεί στην αναχώρηση της αποστολής, που προαναφέραμε.

Η Γαλατασεράι αγωνίστηκε με τους: Αβνή, Λουτφή, Τεφίκ, Σουσβή, Νιχάτ, Σουπχή, Νεδζέτ Ι, Νεδζέτ ΙΙ, Τζελάλ, Φαζήλ, Ρεμπή.

Τελικό αποτέλεσμα 0-0 με τη ροή του αγώνα να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι δείχνει το αποτέλεσμα.

11-6-1933 cumhurriyet

Στον τρίτο του αγώνα στις 17/6/1933 ο Απόλλωνας έχασε με 2-3 από την αρμενική ομάδα Σισλή και ακολούθησε ο τέταρτος αγώνας με την Κουρτουλούς, η οποία ήταν ομάδα που απάρτιζαν Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Ο Απόλλωνας κέρδισε 2-1 μπροστά σε πολυπληθές κοινό στο γήπεδο Ταξίμ.

Στον αγώνα εναντίον της Κουρτουλούς ο Απόλλωνας κέρδισε με 2-1.
Οι συνθέσεις ήταν:
Απόλλωνας: Xρηστίδης Ι, Χρηστίδης ΙΙ, Χατηβασίλης, Καρπόζηλος, Κασιμάτης, Γκίκας, Σιδηρόπουλος,
Παπαδημητρίου,Προκοπίου, Δημητρίου, Πανανός.
Κουρτουλούς: Ιγγλέσης, Ιρεμίας,Μιτσούλης,Βεγγόπουλος, Χατζησάββα, Ξύλης, Ροστός, Γκογιάννης, Ισκανδίρ, Χατζόπουλος Ι, Χατζόπουλος ΙΙ.
Επίσης έγινε και η συνάντηση των ομάδων Μόδα – Πέρα: 4-3 τις οποίες απάρτιζαν ομογενείς.

Ο Απόλλωνας αγωνίστηκε και εναντίον της ομάδας του Πέρα, την οποία κέρδισε με 1-0, ενώ στην ομάδα αυτή αγωνίστηκε εκτάκτως σαν προσθήκη, ο αμυντικός από τη Σμύρνη Λουιφή.

26-6-1933 ΑΘΛ.ΤΥΠΟΣ

Ως προς το εξωαγωνιστικό σκέλος σε δηλώσεις του στις ελληνικές εφημερίδες, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής κ. Παπαφλωράτος, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την υποδοχή ομογενών και Τούρκων, καθώς και για τα κολακευτικά σχόλια των αρχών και του τουρκικού Τύπου για τον Απόλλωνα τόσο για τη συμπεριφορά του εντός των αγωνιστικών χώρων, όσο και εκτός αυτών.

22-6-1933 Αθλ.Χρονικά

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι περιοδείες αυτές όχι μόνο για τον Απόλλωνα, αλλά για όλες τις ομάδες που έδιναν ειδικά εκείνη την εποχή αγώνες σε άλλες χώρες, είχαν ένα κόστος παραμονής, διατροφής, μετακίνησης, από το οποίο έπρεπε να υπάρξει κάλυψη από τις εισπράξεις των αγώνων, συνεπώς αυτοί έπρεπε να γίνουν στα χρονικά πλαίσια του προγράμματος, αλλιώς θα χαλούσε ο αρχικός οικονομικός προγραμματισμός.

Ομοίως και οι ενδιάμεσες ημέρες μεταξύ των αγώνων ήταν λίγες και πουθενά δεν είδαμε μέσα σε αυτές τη διεξαγωγή προπονήσεων, αλλά αντίθετα αναφορές για ξεκούραση.
Δεν σημαίνει ότι χαλαρού ρυθμού προπονήσεις – συντηρήσεις μπορεί να μην είχαν γίνει, αλλά δεν διαβάσαμε για διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων για το λόγο αυτό.

Σε επόμενη ιστορική αναδρομή θα αναφερθούμε σε άλλες συναντήσεις του Απόλλωνα με τουρκικές ομάδες.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728