Η «ελαφρά ταξιαρχία» επιστρέφει στη γενέθλια γη – 1932 ο Απόλλωνας στη Σμύρνη

 

Η «ελαφρά ταξιαρχία» επιστρέφει στη γενέθλια γη – 1932 ο Απόλλωνας στη Σμύρνη


Ήταν Απρίλιος του 1932 και το ταξίδι για τον Απόλλωνα Σμύρνης, είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού θα επέστρεφε στον τόπο που γεννήθηκε. Στη Σμύρνη ο Απόλλωνας θα έδινε τρεις αγώνες με τις ομάδες Αλτάι, Καρσιγιακά και τη μικτή της Σμύρνης. Μαζί με τους παίκτες πήγαν και πάνω από 30 φίλαθλοι.

εφημ. VAKIT 14-4-1932

Οι αθλητές που ήταν στην αποστολή ήταν οι:
τερματοφύλακες: Τριανταφυλάκος, Φρονιμίδης,Ρουσόπουλος,
οπισθοφύλακες: Χατζηβασίλης, Ράπτης, Χρηστίδης
μέσοι: Γκίκας,Κηρύκος, Κοσμαδόπουλος, Βαξεβανίδης, Σίνας
κυνηγοί: Δεληγιάννης, Προκοπίου, Δημητρίου, Παπαδημητρίου, Χατζησάββας, Δεληγιαννίδης, Αναγνωστόπουλος.
Προπονητής: Έσσερ
Το οικονομικό σκέλος προέβλεπε την αποζημίωση του Απόλλωνα με 1.700 λίρες Τουρκίας, δηλαδή 68.000 δραχμών εκείνης της εποχής.
Ο Απόλλωνας επέστρεφε στη Σμύρνη έχοντας “αφήσει” στον ξεριζωμό του 1922 τους Μαρσέλλο και Χρυσούλη που είχαν πέσει μαχόμενοι.

13-4-1932 Αθλητικός Τύπος

H εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλη συγκίνηση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φιλάθλων της Σμύρνης για την άφιξη του Απόλλωνα. Και όταν επιβεβαιώθηκε η είδηση της άφιξης επικράτησε ενθουσιασμός, αλλά και κινητοποίηση για θερμή υποδοχή των Απολλωνιστών παικτών και εκδρομέων που τους συνόδευαν.

Για το λόγο αυτό νοικιάστηκαν δύο ατμόπλοια ώστε να προϋπαντήσουν τους Απολλωνιστές εν πλω και στα οποία επέβαιναν αθλητές και φίλαθλοι.

Στο πλοίο που έφερνε τους Έλληνες, ανέβηκαν και χαιρέτησαν την αποστολή ο Εμίρ Πασάς και ο δόκτωρ Φικτέρ και προσέφεραν ανθοδέσμες με τα ελληνικά χρώματα.

son posta 21-4-1932

Στο λιμάνι περίμενε πλήθος κόσμου και η ελληνική αποστολή αφού τακτοποιήθηκε στα ξενοδοχεία, έκαναν εκδρομή στο Κορδελιό.

18-4-1932 Αθλητικός Τύπος

Χιλιάδες κάτοικοι των χωριών της περιοχής πήγαν να υποδεχτούν την ελληνική αποστολή.
Τα προεδρεία των τριών τουρκικών ομάδων παρέθεσαν επίσημο γεύμα για τον Απόλλωνα, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.

εφημερίδα VAKIT 16-4-1932

Ο Απόλλωνας ήρθε ισόπαλος 0-0 με την Αλτάι στις 15 Απριλίου 1932 και 1-1 με την Καρσιγιακά και χειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν τους αγώνες.

Milliyet 16-4-1932

Σε σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα ήταν άδικο, χρεώνοντας στον διαιτητή σαν άδικη την απόφασή του για το πέναλτι με το οποίο οι Τούρκοι πέτυχαν το τέρμα τους, σημειώνοντας πως την απόφαση σχολίασε αρνητικά και το φίλαθλο κοινό.
Επίσης αναφέρει ότι ο διαιτητής ακύρωσε δύο γκολ του Απόλλωνα.

19-4-1932 Aksam
το λάβαρο της Καρσιγιακά στα γραφεία του Απόλλωνα
εφημ. AKSAM 20-4-1932

Η Καρσιγιακά ενισχύθηκε στη σύνθεσή της και με παίκτη άλλης ομάδας. Ήταν μία επιλογή συχνή εκείνα τα χρόνια στις φιλικές συναντήσεις.
Στον τρίτο αγώνα με τη μικτή της Σμύρνης, στις 19 Απριλίου 1932 , στην οποία συμμετείχαν και παίκτες της Αλτάι και της Καρσιγιακά και άλλων βέβαια συλλόγων, ο Απόλλωνας κέρδισε με 1-0. Στον αγώνα αυτό ο παίκτης Λουτφή των Τούρκων υπέστη κάταγμα κνήμης.

20-4-1932 Αθλητικά Χρονικά
5-4-1932 Αιγαιοπελαγίτικος Αθλητισμός

Στη σύγχρονη περίοδο θα πρέπει να σημειώσουμε την επίσκεψη της ομάδας πόλο του Απόλλωνα στη Σμύρνη τον Ιανουάριο του 2020, 98 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι Απολλωνιστές βούτηξαν κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων στα Θεοφάνεια, στην προκυμαία της Σμύρνης. Θυμίζουμε το δελτίο Τύπου του Απόλλωνα, εκείνη την περίοδο: Στη γενέτειρά του τη Σμύρνη επέστρεψε μετά από 98 χρόνια ο Απόλλων Σμύρνης και συγκεκριμένα η ομάδα πόλο του συλλόγου, όπου στις επαφές του συλλόγου με τους τοπικούς φορείς, βρέθηκε στο επίκεντρο βρέθηκε η Ελληνοτουρκική φιλία, όπως τονίζει ο σύλλογος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αθλητικό σωματείο: «Ο Απόλλων επέστρεψε στη Σμύρνη! Μία πρόταση που μέσα σε πέντε λέξεις περικλείει άπειρα συναισθήματα. Κι ίσως να μην είναι τυχαίο που η φουρτουνιασμένη θάλασσα σήμερα το πρωί κατά τη μετάβαση από τη Χίο στο Τσεσμέ, έδωσε τη θέση της σε μια ζεστή λιακάδα με την άφιξη στην πρώτη πατρίδα. Λες και η μάνα να άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί το παιδί της.

Η ομάδα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης μετά από 98 χρόνια γύρισε, λοιπόν, στον τόπο που ιδρύθηκε ο Σύλλογος το 1891, επέστρεψε εν ολίγοις στην πρώτη της πατρίδα και με το… καλημέρα έζησε στιγμές μοναδικές, που είχαν ως επίκεντρο την Ελληνοτουρκική φιλία.

Η τουρκική ομάδα πόλο ESTI Belediye, της οποίας Head Coach είναι ο Βαγγέλης Πάτερος, φρόντισε από τη στιγμή της άφιξης της αποστολής της ανδρικής ομάδας στο Τσεσμέ να δείξει τη διάθεση για φιλοξενία με αποκορύφωμα τη δεξίωση, που παρέθεσε το βράδυ στην «ελαφρά ταξιαρχία» στο εστιατόριο «Asansor» της ιστορικής περιοχής Ασανσέρ.

Παρόντες ο Τούρκος Δήμαρχος και η Ελληνίδα Πρόξενος.
Μια δεξίωση που έστειλε από αμφότερες τις πλευρές ισχυρά μηνύματα ελληνοτουρκικής φιλίας, τα οποία ενισχύθηκαν από την παρουσία της Ελληνίδας Προξένου, Αργυρούς Παπούλια και του Δημάρχου της Σμύρνης, Tunc Soyer.
Στην ομιλία τους και οι δύο στάθηκαν στην επιστροφή του Απόλλωνα Σμύρνης στη γενέτειρά του και στα μηνύματα που στέλνουν τόσο το αποψινό δείπνο όσο και τα φιλικά που θα γίνουν αύριο με την ESTI Belediye.
Την ομάδα του Απόλλωνα υποδέχτηκαν όρθιοι οι διοικούντες την τουρκική ομάδα αλλά και οι παίκτες της, σε μια πολύ όμορφη κίνηση, ενώ σε κάθε τραπεζάκι υπήρχαν πάνω μία τουρκική και ελληνική ομάδα.

Τον Γυμναστικό Σύλλογο Απόλλων Σμύρνης εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Κώστας Χαραλαμπίδης, ο Πόλυς Αφρουδάκης και ο έφορος, Σπύρος Μίντζης, που έδωσαν αναμνηστικά δώρα στους Τούρκους ομολόγους τους. Κίνηση που απαντήθηκε επίσης.
Ακόμη η τουρκική πλευρά θέλοντας να δημιουργήσει ζεστή ατμόσφαιρα είχε φροντίσει να καλωσορίσει την ελληνική ομάδα, με «ζωντανή» ορχήστρα που τραγουδούσε ελληνικά. Εκπροσωπώντας άπαντες στον Απόλλωνα ο Κώστας Χαραλαμπίδης μιλώντας δια μικροφώνου εξέφρασε την επιθυμία του Απόλλωνα να ανταποδώσει τη φιλοξενία».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση ο Απόλλων Σμύρνης αναφέρει: «Η αποστολή του Απόλλωνα έφτασε περίπου στις 11 το πρωί στη Σμύρνη και δύο ώρες αργότερα οι παίκτες του Γιάννη Κατρουζανάκη προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες του, αλλά και του γυμναστή Χρήστου Μπάκα στο κλειστό κολυμβητήριο των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί η ESTI και ακολούθως επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για γεύμα και ξεκούραση πριν το… μαγικό δείπνο που ακολούθησε.

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σμύρνη Βαρθολομαίο και φιλικό με την ESTI
Η αποστολή της ομάδας Νέων Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα – όπως και οι φίλαθλοι της ομάδας – αφίχθηκε το βράδυ στη Σμύρνη και θα μετάσχει κι εκείνη στις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για αύριο Σάββατο (4/1).
Στις 12 το μεσημέρι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της 27μελους αποστολής με τον Μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εκ των δύο φιλικών με την ESTI Belediye, αφού ο Απόλλων θα μείνει στη Σμύρνη μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου».

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

ΠΗΓΗhttps://www.ertnews.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728